štvrtok 2. septembra 2021

Dve sestry a odolná kliatba | Dcéra zimy

Autor: Vladimíra Šebová
Názov: Dcéra zimy
Špecifikácia: príbeh dvoch prekliatych sestier dýchajúci slovanskou mytológiou
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2021 (SR); Fragment, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.61

 

„V lesoch sa skrýva mnoho príšer. Tie najhoršie majú ľudskú tvár.“

 

Vesna a Morena. Dve sestry, ktoré sú už dlhé stáročia uväznené v kolobehu vlastnej kliatby. Zatiaľ čo jedna nemôže zomrieť, tá druhá sa opätovne rodí, aby mohla opätovne umierať. Ako to už býva, nádej do budúcnosti sa ukrýva v minulosti. No čo ak tá je príliš temná a desivá na to, aby sa odhodlali jej čeliť? A medzitým im dochádza čas...

Mytológia je vždy výživným zdrojom námetov, no zároveň dokáže byť aj poriadne zradná. Historické pramene totiž majú občas nemilú vlastnosť protirečiť si a nie všetci autori to dokážu hodiť za hlavu. Šebová to však vo svojej novinke urobila a vďaka tomu mohla rozpovedať vlastný príbeh o Vesne a Morene – a tiež ich kliatbe.

Na začiatku jej príbehu sú to však smrteľníčky, dve sestry. Podobne ako neskôr ich magická moc, úplne protikladné. Tam, kde je Morena divoká, je Vesna umiernená. Tá prvá pozerá na dobro svojich milovaných, tá druhá často myslí skôr na seba. Sú ako realita a naivita. Nedokonalé, no hlavne ľudské, a preto je zaujímavé čítať o ich osudoch.

Autorka opisuje ich životnú cestu v troch etapách. Vzdialená minulosť opisujúca počiatky ich kliatby. O čosi bližšia minulosť zase prezrádza, ako sa dozvedeli o tom, čo sa im vlastne stalo a ako tomu môžu čeliť. Kapitoly sa preplietajú a dopĺňajú. Ich prostredníctvom Šebová graduje napätie a zamotáva osudy všetkých aktérov. Vysvetľuje, no zároveň si veľa necháva pre seba. Čitateľ tak môže pátrať spolu s Vesnou a Morenou. Sám môže hádať, čo sa im stalo.

„Mám na rukách príliš veľa krvi,“ zašepkala a hlas sa jej zatriasol. „Príliš veľa...“
„Môžeš to zmeniť,“ nahol sa k nej a položil jej teplú dlaň na ľadovú ruku. Nedvihla k nemu zrak.
„Na to už je dávno neskoro, Erik.“

Posledná časť ich cesty, v ktorej sestry čelia svojej kliatbe, zároveň predstavuje záver knihy. Pričom každá línia je odlišná. Či už pre odlišné historické reálie. Alebo pre to, ako sa Vesna s Morenou menili. Vo svojej podstate ostávali rovnaké, no bolo vidieť, ako sa vplyvom udalostí vyvíjali. Ako rástli a dospievali. Čo je dôkazom dôkladnej práce s postavami.

Najdôležitejšia v knihe však bola dejovosť. Tempo tak bolo rýchle, udalosti napredovali a otáčať stránkami bolo prekvapivo jednoduché a rýchle. Kniha teda vynikala svojou dynamikou, no nemožno jej uprieť aj pomerne časté sondy do myšlienok hlavných postáv. Pričom mnohé okamihy boli hlboké a hodné zamyslenia. Výborne využitý prvok predstavovali aj magické kreatúry, ktoré knihe dopriavali závan folklóru a ľudovej slovesnosti.

Jednotlivé udalosti boli dokonale prepletené. Šebová čitateľovi strategicky a postupne dopriavala odpovede. Niektoré scény však začali dávať zmysel až v neskorších kapitolách. Čím sa prehlbovala záhadnosť. Záver samotný ponúkol posledné odpovede. Vyvrcholenie bolo epické, no zároveň aj morálne silné. Epilóg zatvoril dvere tohto príbehu, no zároveň otvoril nové. Je vždy príjemné pripomenúť si, že postavy pokračujú ďalej aj po otočení poslednej strany.

Kniha Dcéra zimy ponúka mytologickú legendu o živote bohýň. Vesna a Morena v Šebovej podarí prešli dlhú cestu, na ktorej sa z ustrašených smrteľníčok stali oslavovanými a mocnými božstvami. Atmosféra dýcha folklórom a mágiou, dej zase zaujme historickými reáliami a výbornou dynamikou. Samotný príbeh pôsobí inovatívne. Výsledný produkt je vskutku slušivý.

 

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Večný život sa stal ich prekliatím. Keď všetkými obávaná Morena zachráni svoju sestru Vesnu pred popravou, prvý raz za celé veky má nádej na zlomenie kliatby. Na prahu dospelosti ich totiž uväznili vo svete živých. Morena sa stala nesmrteľnou a Vesna uviazla v beznádejnom kolobehu – vždy v najkratší deň roka umrie a následne sa znovuzrodí.

A teraz, po dlhých stáročiach, konečne našli niekoho, kto im dokáže pomôcť. Kým postupne odhaľujú tajomstvo, ktoré sa skrýva za ich prekliatym osudom, musia čeliť nielen samotnému vládcovi podsvetia a bájnym príšerám, ale aj obyčajnej ľudskej zlobe a vlastnej minulosti.

Podarí sa im zlomiť kliatbu alebo s nimi bohovia rozohrajú celkom inú hru?


2 komentáre:

  1. Táto veta (vety) je úplne mega krásna! ❤ „Epilóg zatvoril dvere tohto príbehu, no zároveň otvoril nové. Je vždy príjemné pripomenúť si, že postavy pokračujú ďalej aj po otočení poslednej strany.“ :) ✿ ❤

    OdpovedaťOdstrániť