utorok 16. augusta 2016

Raz to musí skončiť... | It Ends With Us



Autor: Colleen Hoover 
Názov: It Ends With Us 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.68
Lily hasn’t always had it easy, but that’s never stopped her from working hard for the life she wants. She’s come a long way from the small town in Maine where she grew up—she graduated from college, moved to Boston, and started her own business. So when she feels a spark with a gorgeous neurosurgeon named Ryle Kincaid, everything in Lily’s life suddenly seems almost too good to be true.
Lily can’t get him out of her head. But Ryle’s complete aversion to relationships is disturbing. Even as Lily finds herself becoming the exception to his “no dating” rule, she can’t help but wonder what made him that way in the first place.
As questions about her new relationship overwhelm her, so do thoughts of Atlas Corrigan—her first love and a link to the past she left behind. He was her kindred spirit, her protector. When Atlas suddenly reappears, everything Lily has built with Ryle is threatened.

“There is no such thing as bad people. We’re all just people who sometimes do bad things.”
Pre mnohých čitateľov je Colleen Hoover zárukou dobrého čítania. Hoci v podstate píše stále o tých istých ohraných témach, vždy sa jej nejako podarí príbeh ozvláštniť. Či už je to vďaka postavám, okolnostiam, alebo len jednoducho tým, akú emóciu dokáže do príbehu vložiť, vždy sa jej podarí zapôsobiť. V tomto prípade snáď ešte viac, nakoľko ide o príbeh, ktorý sa jej v istom zmysle osobne dotýka a viac ako fikciou je vlastne spoveďou.
Lily a Ryle sú veľmi sympatické postavy, ktoré sú opäť niečím iným. Obaja sú svojim spôsobom sebavedomí, charizmatickí a hlavne cieľavedomí. Majú pred sebou istý sen a ničím sa nedajú zastaviť. Možno len tým, že si navzájom viac ako len raz skrížia cesty.
No ako to býva v každom príbehu od tejto autorky, aj oni dvaja si so sebou prinášajú isté problémy z minulosti. Dalo by sa povedať, že majú svojich kostlivcov a nie sú veľmi nadšení z toho, že by ich mali vybrať z najhlbšieho zákutia svojich šatníkov, aby ich oprášili. A vždy je to práve minulosť, ktorá nás definuje.
Niekedy to môže byť stratený priateľ, ktorý sa náhle objaví akoby odnikadiaľ a všetko skomplikuje. Inokedy je to dávne zahrabané tajomstvo. No často nám v ceste stojí hlavne to, akí sme v skutočnosti, hoci sa veľmi snažíme zmeniť.
“All humans make mistakes. What determines a person's character aren't the mistakes we make. It's how we take those mistakes and turn them into lessons rather than excuses.”
Vďaka rôznym knihám, ktoré som doteraz od autorky prečítala, som čakala obrovské prekvapenie niekde na konci knihy. Nejaké hrozné tajomstvo, ktoré ma posadí na zadok a prinúti ma prehodnotiť každé jedno slovo, ktoré som prečítala. Problém tejto knihy je vlastnej jej výhodou a to v tom, že v nej nie je žiadne ukryté tajomstvo.
Hoci prvá polovica vyzerá ako klasický slaďák, alebo možno ticho pred búrkou, to isté sa nedá povedať o tej druhej. Od istého momentu niekde v strede je jasné, akým smerom sa to celé bude uberať, hoci nie je celkom jasné, ako to skončí. Hoci nejde o akčné sekvencie plné kopancov a faciek, aspoň ine v pravom slova zmysle, dostaneme niečo ako vnútornú spoveď. Veľmi intímny pohľad do ľudskej duše, ktorý dokáže odhaliť, aké ťažké môže byť jediné rozhodnutie.
It Ends With Us je prekvapivo intímny a citlivý príbeh vyrozprávaný tak verne, až z neho behá mráz po chrbte. Z emocionálnej stránky ma úplne zničil, vytrhol mi srdce, podupal po ňom a neskôr mi ho vrátil, aby mohol celý proces zopakovať.
Nehovorí len o ťažkých životných rozhodnutiach, ale najmä o tom, ako niekoľko sekúnd môže všetko zmeniť. Nielen uhol pohľadu, ale celý život. Tematika možno nie je originálna a na podobné príbehy narážame až príliš často, avšak len málokedy z tohto uhlu pohľadu. Kniha je dôkazom, že niekedy nie je najťažšie lásku nájsť, ale vzdať sa jej.
Autorku stálo veľa úsilia a času, kým knihu napísala. Hoci predtým to často vyzeralo, akoby na konci príbehu proste rozhodila rukami a povedala si, že sa nemusí snažiť, pretože ide o posledné kapitoly, v tomto prípade bolo dotiahnuté do konca aj posledné slovo. Ponúka iný pohľad na problém, pred ktorým mnohí z nás zatvárajú oči.

2 komentáre:

  1. Musím povedať, že mám z tej knihy rovnaké pocity ako ty, pretože to dielo bolo naozaj skvelé aj vďaka tomu, že som vlastne pol knihy čakala, čo jej odhalí a nakoniec... nebolo podstatné tak tajomstvo ako osoba. Colleen sa týmto dielom naozaj prekonala, pretože hoci som čítala už aj iné knihy, žiadna ma nechytila tak ako táto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že má niekto rovnaký názor ako ja. Mňa táto kniha v mnohých ohľadoch naozaj zničila, hlavne kvôli tým emóciám a hlavne tým pohľadom do duše ženy, ktorá to všetko prežíva.

      Odstrániť