nedeľa 27. augusta 2017

Až príliš veľa tajomstiev | A World Without Princes



Autor: Soman Chainani 
Názov: A World Without Princes (slov. Život bez princov) 
Séria: The School for Good and Evil (slov. Škola dobra a zla) 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2015 (ČR aj SR) 
Hodnotenie na GR: 4.09
There is an uneasiness that remains after your best friend tries to kill you...
Best friends Sophie and Agatha are back in Gavaldon, living out their Happily Ever After, but Agatha is missing her prince. In a moment of weakness she makes a wish, which once more opens the gates to the School for Good and Evil. Agatha and Sophie are sucked back into world they escaped from – but everything has changed.
War is brewing between the School for Girls and the School for Boys. Can this Ever After end happily for anyone?

“Real friends let each other grow up.” 

Soman Chainani je autor, ktorého za krátky čas spoznala veľká časť sveta. Do svojich príbehov sa mu podarilo vložiť čosi detsky naivné, no zároveň aj temné a nepredvídateľné. Dokázal úplne pochopiť svoje postavy a vžiť sa do nich. Tak veľmi, až som miestami mala podozrenie, že v skutočnosti tie knihy napísala žena.
Akokoľvek uzavreto mohol pôsobiť koniec prvého dielu tejto trilógie, bolo jasné, že autor má v rukáve ešte ukryté nejedno prekvapenie. Sophie a Agatha sú stále veľmi nepravdepodobné priateľky, ktoré si nejakým zázrakom zvykli spoliehať jedna na druhú.
Pre mňa osobne je ich vzťah stále trochu nepochopiteľný a hlavne nezdravý, nakoľko Agatha je príliš dobrá a Sophie príliš sebecká na to, aby to v skutočnosti mohlo fungovať. Aj keď tieto dve stále dokazujú, že to fungovať môže. Alebo to tak aspoň vyzerá navonok, až kým Sophie nezistí, že Agatha by predsa len chcela čosi viac ako len priateľku a chýba jej princ.
Vďaka nevinnému želaniu, ktoré ani nebolo poriadne vyslovené, sa tak obe vracajú do sveta, o ktorom si mysleli, že ho nikdy neuvidia. A tam zistia, čo všetko sa im podarilo zmeniť tým, ako tvrdošijne bojovali proti zabehnutým pravidlám. Škola sa rozdelila na dve samostatné inštitúcie, z ktorých jedna je určená pre dievčatá a tá druhá pred chlapcov. Aby toho nebolo málo, muži a ženy medzi sebou začali bojovať, pretože ženy zistili, že na svoj šťastný koniec nepotrebujú žiadneho muža a muži zase nechcú skončiť ako otroci pre ženy.
Keď som sa v čítaní dostala k tejto časti, začínala som mať podozrenia o autorovom pohlaví. Je niečo celkom iné pochopiť ženu alebo písať z pohľadu ženskej postavy. Niečím úplne iným je vkladanie vyslovene feministických myšlienok do rozprávkového príbehu. Autorovi sa podarilo dokonale preniknúť do duše žien a trošku okázalejším spôsobom prezentoval, čo všetko bolo nesprávne v prvom diele tejto série.
Teda, všetky tie očakávanie o tom, ako by mali princezné vyzerať, ako by sa mali správať a čo všetko by vlastne museli alebo nemuseli vedieť, pretože vždy sa mal nájsť princ, ktorý sa o ne postará. Som rada, že v tejto knihe sa to trochu zmenilo, pretože to boli práve pomýlené očakávania o výzore a správaní, ktoré v predchádzajúcej knihe Agathe skomplikovali život. Vďaka týmto témam kniha získala na jedinečnosti a bola ozvláštnená aj o niečo iné ako o naháňanie sa za bozkom z pravej lásky.
“It's the problem with fairy tales. From far away, they seem so perfect. But up close, they're just as complicated as real life.”
Dej samotný bol veľmi dynamický a perfektne vymyslený. Všetky diely skladačky zapadali na svoje miesto a autorovi sa darilo prekvapovať ma. Niektoré odhalenie boli vyslovene nečakané. Napriek prepracovanosti celého príbehu v rozprávaní ostal aj dostatok naivity, aby bolo jasné, že táto kniha je naozaj určená aj mladším čitateľom. Tá sa odzrkadľovala najmä v tom, ako rýchlo dokázali postavy odpúšťať a meniť svoje názory. V jednej chvíli sa chceli pozabíjať, v ďalšej si dokázali sľubovať večnú lásku.
Keby bola táto kniha pre dospelého čitateľa, tento kus naivity by bol tým prvým, čo by som kritizovala. Avšak prihliadam aj na žáner a vekové obmedzenie tejto knihy. Odhliadnuc od toho je táto kniha predovšetkým veľmi nápaditá. Autorovi sa darilo prekvapovať ma nielen nečakanými odhaleniami, ale aj tým, ako geniálne dokáže pracovať so svojou fantáziou.
Tento rozprávkový príbeh bol dynamický, akčný a dychberúci, no mal v sebe aj dostatočnú hĺbku a emócie na to, aby si čítanie dokázali užiť aj o niečo náročnejší čitatelia. Nezabudol ani na napínavý koniec, bez ktorého to snáď ani nemohlo byť a po ktorom som začala ľutovať, že nemám po ruke aj pokračovanie.
A World Without Princes je vskutku veľmi zaujímavá kniha. Na rozdiel od prvého dielu tejto trilógie, The Shool for Good and Evil, bol už rozjazd pomerne dynamický. Autor sa nezaťažovala pomalým začiatkom a od prvej kapitoly ukazoval, že má čo ponúknuť. V skutočnosti bolo dianie v tejto knihe niekedy až príliš rýchle, vďaka čomu sa zmenil charakter knihy ako celku.
Hlavným motívom sa stal boj, pričom každá postava mala svoj vlastný dôvod. Nešlo len o boj dobra proti zlu, ale aj vojnu medzi chlapcami a dievčatami, kde sa na pretras dostali aj výrazne feministicky ladené témy o tom, či by žena naozaj mala čakať na to, že sa o ňu nejaký muž postará. Napriek takejto náročnej téme sa autorovi do príbehu podarilo vložiť aj istá dávka ľahkosti.
V tom mu napomáhala aj jeho vlastná divoká fantázia, ktorá ma dokázala dokonale očariť čarovnými opismi a vzápätí ma posadiť na zadok nejakým neočakávaným odhalením. Pretože táto kniha je vskutku nepredvídateľná, čo je naozaj veľkými plusom celej trilógie. Za to môžeme vďačiť hlavne autorovej fantázii, s ktorou dokázal vytvoriť dokonale rozprávkový príbeh so zaujímavými postavami, nečakanými zápletkami a práve dostatočnou dávkou naivity, ktorá je pre rozprávky typická.
Som doslova uchvátená predstavivosťou, s akou je táto séria napísaná.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára