štvrtok 23. februára 2017

Zhudobnená temnota | Wintersong



Autor: S. Jae-Jones 
Názov: Wintersong (čes. Píseň zimy)
Séria: Wintersong (čes. Liesl)
Diel: prvý
České alebo slovenské vydanie: CooBoo, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.77
All her life, nineteen-year-old Liesl has heard tales of the beautiful, mysterious Goblin King. He is the Lord of Mischief, the Ruler Underground, and the muse around which her music is composed. Yet, as Liesl helps shoulder the burden of running her family’s inn, her dreams of composition and childish fancies about the Goblin King must be set aside in favor of more practical concerns.
But when her sister Käthe is taken by the goblins, Liesl journeys to their realm to rescue her sister and return her to the world above. The Goblin King agrees to let Käthe go—for a price. The life of a maiden must be given to the land, in accordance with the old laws. Without sacrifice, nothing good can grow. Without death, there can be no rebirth. In exchange for her sister’s freedom, Liesl offers her hand in marriage to the Goblin King. He accepts
Down in the Underground, Liesl discovers that the Goblin King still inspires her—musically, physically, emotionally. Yet even as her talent blossoms, Liesl’s life is slowly fading away, the price she paid for becoming the Goblin King’s bride. As the two of them grow closer, they must learn just what it is they are each willing to sacrifice: her life, her music, or the end of the world.

“What’s the use of running, if we are on the wrong road.”

S. Jae-Jones je americká autorka, ktorá je na bojovom poli spisovateľov úplným nováčikom. Toto je jej úplne prvá kniha a podľa toho, ako to vyzerá, nebude posledná. Ako sama tvrdí, príbehy a nové svety si vymýšľala celý život, aby sa zabavila, keď jej rodičia boli v práci. Tento príbeh vznikol ako súčasť projektu NaNoWriMo, no odvtedy sa posunul do celkom novej dimenzie.
Prvé, čo si o knihe musíte uvedomiť, je fakt, že to nie je rozprávka. Hoci ho mnohí zaraďujú medzi retellingy, nejde o moderné spracovanie niektorej disneyovskej klasiky. V skutočnosti sa príbeh zakladá na básni Der Erlkönig z Goetheho dielne. Možno tento fakt nie je dôležitý, nakoľko nemusíte poznať predlohu, aby ste pochopili tento príbeh. Na druhej strane si možno vďaka tomu uvedomíte, prečo má ‚Goblin King‘ tak veľa titulov a prívlastkov.
Tento príbeh je jedným slovom temný. Sústreďuje sa na mladé dievča, ktoré by zo všetkého najviac skladalo hudbu, no nemôže. Preto si svoj veľký sen tak trochu plní prostredníctvom svojho brata. Kedysi dávno však hudbu skladala pre svojho záhadného kamaráta, ktorým nebol nikto iný ako záhadný kráľ z Podsvetia. Bol jej múzou a vďaka nemu mohla aspoň na chvíľu predstierať, že všetko, čo potrebuje, je len hudba. Ako to však býva, dievča vyrástlo a priateľ z detstva neostal ničím iným než len zabudnutou predstavou. Tento úvod vlastne tvorí jedinú jednoznačnú stránku tohto príbehu. A celý tento úvod je zhrnutý na jedinej strane.
Autorka príbeh vystavala skutočne svedomito. Rovnako ako by jeden skladateľ začal skladať novú sonátu alebo čokoľvek iné. Naplnila svoje rozprávanie starými príbehmi a legendami. Poverčiví dedinčania nechávali pre tajomné stvorenia misku s mliekom alebo koláčikmi, aby si zaistili ich priazeň. Vykonávali obety, aby vždy prišla jar a všetko rozkvitlo.
“This was the immortality humans were meant to have: to be remembered by those who loved us long after our bodies had crumbled into dust.”
Lenže pragmatickí ľudia nemajú čas na staré príbehy a radi zabúdajú, čo bolo kedysi také dôležité. To, čo sa považuje za folklór, kedysi bola skutočné viera. To je veľmi zaujímavý aspekt, ktorý je v príbehu možné nájsť. Fantastický prvok a predsa skutočný, až to miestami berie dych. Hlavne kvôli tomu, že hlavná postava týchto príbehov ožíva a je ešte tajomnejšia, než si všetci mysleli.
Veľmi temné mytologické príbehy sa prepletajú so skladaním a samotnou hudbou. Niekedy akoby ste mohli počuť jednotlivé tóny v ušiach. Hoci je pravda, že ako človek, ktorý nevie o skladaní hudby vôbec nič, neviem dostatočne posúdiť, ako svedomito autorka robila svoj výskum.
No odhliadnuc od toho, nešlo ani o skladanie hudby ako také, išlo o múzu. A hlavne o hľadanie samého seba. Hlavná hrdinka ostane uväznená v magickom svete, v ktorom nemôže veriť ani vlastným zmyslom. Nielen goblini sa s ňou zahrávajú, ale aj jej manžel a všetko v jej okolí. Napriek tomu nestráca odvahu.

Sila tohto príbehu spočíva v dobrom vyvážením tajomného a temného. Jednotlivé prvky sa skvele dopĺňajú a vďaka tomu sa z čítania stáva jedinečný zážitok. Pretože ak budete chcieť všetko pochopiť, budete doslova hltať každé jedno slovo. Príde akcia, prídu záhady, ale zo všetkého najviac prídu surové emócie, vďaka ktorým budete doslova dychtiť po ďalšej stránke.
Wintersong je na prvý pohľad možno jednoduchý príbeh, no vyrozprávaný je skutočne komplexne. Autorka zmiešala niekoľko príťažlivých prvkov, ktorými svoj svet jednoznačne obohatila. Okrem temných starých príbehov využila hudbu ako druh dorozumievacieho prostriedku medzi hlavnými postavami. Vďaka tomu dej akoby ožíval a jednotlivé noty tancovali v každej vete.
Hoci ide o príbeh o hľadaní samého seba, od začiatku až po posledné slovo nás sprevádza neustála temnota a záhady. Autorka v skutočnosti dokázala jednotlivé vnemy preniesť do textu v ich najsurovejšej podobe, vďaka čomu sa z knihy stal nepopierateľný gotický román.
Určite by však stačilo povedať, že príbeh je temný i dychberúci, plný citu, hudby a zmyslových hier.

4 komentáre:

  1. Knihu som zachytila na instagrame, najmä vďaka tej krásnej obálke :D Veľmi rada by som si ju prečítala a preto ma teší, že bude aj preklad. Pripisujem si ju do wishlistu, pretože vyzerá pútavo a páči sa mi aj tá temnota. Ďakujem ti za recenziu, navnadila si ma na túto knihu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš za čo ďakovať. :) Podľa mňa táto kniha rozhodne stojí za prečítanie.
      A priznávam, že aj mňa zaujala vďaka tej nádhernej obálke. Keď som si potom prečítala, o čom kniha má byť, existovala pre mňa len jedna možnosť. :D

      Odstrániť
  2. Že ja som k tebe nezavítala už skôr, hnevám sa na seba! Páni, píšeš skvelo, tá recenzia je naozaj prekrásna♥♥♥ (a ja som vážne úprimný človek :D). Niekedy ma hnevá, že som sa tej angličtine nevenovala lepšie a začala som na ňu úplne zabúdať. A toľko kníh v angličtine by som rada prečítala...ach, mala by som s tým niekedy aj vážne začať, a neostať len pri sľuboch, a postupne sa hádam zlepším :D No k recenzii...Aj keď viem, že by som knihu asi brala s predsudkami, nalákala si ma. No bojím sa toho temna, neviem si to veľmi predstaviť, ako to vlastne je. Avšak, všetko môžem zistiť, keďže ako píšeš, chystá sa preklad ;) Och, a dúfam, že zanechajú obálku, lebo je vážne čarovná ^.^ No uvidíme, ako bude, čo bude, no nad knihou začínam premýšľať :D Maj sa krásne a už sa teším na nové články ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toľko chvály si snáď ani nezaslúžim. Teraz sa normálne červenám. Ale som ti nesmierne vďačná za milé slová, veľmi ma potešili. :)
      V angličtine sa číta prekvapivo ľahko a rýchlo, keď si na to zvykneš. Osobne som začínala knihou, ktorú som predtým už čítala v češtine - teda, bolo to pokračovanie série, ktoré som mala rozčítané v češtine. Popravde, vtedy som nerozumela veľa. Ak nerátam priamu reč, tak skoro nič. Ale zvykla som si. :D
      Myslím, že CooBoo necháva pôvodnú obálku. Ale istá si tým nie som. Je pravda, že táto kniha je síce kúsok viac temná, ale sú v nej nádherné myšlienky a myslím, že by sa ti mohla páčiť.
      Ak budeš mať chuť, určite jej daj šancu. :)

      Odstrániť