pondelok 19. júla 2021

Lož má krátke nohy | Oko bouře

Autor: Zuzana Hartmanová
Názov: Oko bouře
Séria: Krysy apokalypsy
Diel: druhý
Špecifikácia: temná fantasy šmrncnutá postapo o svete postavenom na lži
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.47

 

„Vždy budeme jen figurky ve hře mocných.“

 

Po predchádzajúcich udalostiach si čoraz viac obyvateľov Leru uvedomuje, že ich spôsob života vlastne stojí a padá na obrovskej lži. Niektorí s tým plánujú niečo urobiť, v silnej viere, že vďaka tomu bude život lepší alebo snáď znesiteľnejší. Oveľa viac však Ler pripomína krajinu plnú preživších. A tí sa snažia zo situácie vyťažiť čo možno najviac bez toho, aby boli nápadní. Otázkou však je, či je možné stále pchať hlavu do piesku a len prežívať...

Autorka už v prechádzajúcej knihe strávila veľa času tým, že čitateľovi približovala postavy. Skúšala ich charaktery vo vypätých situáciách a nútila ich rozhodovať sa v hraničných okamihoch. To ich nezvratne zmenilo a na stránkach druhej knihy prišla možnosť tieto zmeny sledovať. Pritom je jasné, že všetky postavy prešli istým vývojom.

U mnohých by sa dalo povedať, že otvorili oči – iné len konečne nahlas priznali to, pred čím oči dlhodobo zatvárali. Tak či onak je na mieste uznanie. Psychologické profily postáv sú bez pochyby trojrozmerné. Autorka veľmi umne narába s charaktermi, ktoré vytvorila a ďalej ich rozvíja. Navyše sa do hĺbky a precízne venuje aj ich motivácii. Vďaka tomu je postavy ľahšie pochopiť. No zároveň sa pre to občas stierajú rozdiely medzi „dobrými“ a „zlými“.

Napokon z toho všetkého vyplýva len toľko, že postavy sú vo svojej podstate ľudské. Majú svoje silné i slabé stránky a hlavne chybujú. Veria v niečo, na základe toho konajú, no nie vždy to dopadne dobre. Vo svetle niektorých katastrof je potom náročné rozhodnúť sa, kto je vlastne záporák.

„Proč je pro lidi vůbec magie tak nebezpečná?“ zeptala se po chvíli. „Vždyť dřív byla ve vzduchu všude a nikdo nemutoval.“

Corvus pokrčil rameny. „To se bohužel neptáš toho správného. Nevím, proč to tak je, ale myslím si, že to má co dělat s její koncentrací. Dřív byla sice všude, ale bylo tu také mnohem víc bohů, kteří ji odčerpávali a do jisté míry i nevědomky usměrňovali.“ 

Pretože všetci aktéri sú schopní konať dobro i zlo. Možno s jednou či maximálne dvomi výnimkami, ktoré predstavujú vysoko idealizovaných jedincov. Ukážkový príklad je určite Luciana, taká dobrá, čistá, milá, ktorá v prospechárskom temnom svete až okato vyčnieva. Je nepochybne fascinujúce sledovať, ako na ňu temné okolie tiež dolieha a premieňa ju.

Po dejovej stránke má kniha takisto čo ponúknuť. Rozjazd je o čosi pomalší. Čitateľ má možnosť sledovať doznievanie výbušného finále prvej knihy. V tieni tých udalostí sa postavy zotavujú a rozhodujú, čo budú robiť – vo všeobecnosti sa dá však tvrdiť, že sa len niekam presúvajú. Časté striedanie uhlu pohľadov, tým pádom aj prostredia a hlavne obsadenia, pomáha budovať napätie.

Rovnakou mierou prispieva aj autorkina schopnosť plánovať a intrigovať. Jej kniha zo všetkého najviac pripomína do posledného ťahu premyslenú šachovú partiu. V nej aj ten najmenší krok má svoj význam, a ten sa nezriedkavo prejaví až v závere. Na posledných stranách teda vygraduje nielen napätie, ale autorka poodhalí aj zmysel všetkých udalostí. Tiež vygradujú zmeny v charakteroch niektorých postáv. Poodhalené je aj možné smerovanie deja v poslednej knihe a je jasné, že čitateľ sa má na čo tešiť. A rovnako aj postavy.

Kniha Oko bouře je dôkazom, že autorka má svoj príbeh naozaj pevne v rukách. Svoj temný a mágiou nasýtený svet opäť o niečo rozširuje. Čitateľovi dáva možnosť nahliadnuť do minulosti a pochopiť, kde sa začali problémy súčasného Leru. Veľkú pozornosť opäť venuje postavám, ktoré majú prednosť pred dejom. Na stránkach tak prichádza možnosť sledovať nielen rozklad osobnosti, ale aj štveranie sa z morálnej priepasti, do ktorej sa niektorí jedinci prepadli. Hoci niektorí sa do nej len viac prepadávajú. Napätie je gradované priam majstrovsky, no rovnako umne sú naplánované všetky udalosti. Záver prináša veľkolepé finále, ktorému k dokonalosti chýba už len ohňostroj. A k spokojnosti čitateľa zase chýba záverečný diel trilógie.


  

oficiálna anotácia:

I bohové potřebují naději. Mocní se perou o vládu nad známým světem, zatímco magie je čím dál nevyzpytatelnější. Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán a ušlechtilé úmysly jsou zašlapány pod nánosy zrady a nedorozumění.

Arumielovy plány se pomalu rozpadají a supi už krouží, aby si urvali svůj díl. Velký spasitel je však stále pánem mnoha životů, které může z pouhého rozmaru nechat snadno vyhasnout. Slepá poslušnost jeho poddaných už ale dávno není samozřejmostí. Příliš mnoho jich ztratilo víru a nechává se zlákat vidinou možné svobody.

Otázkou zůstává, co bude onou pověstnou poslední kapkou, jež postrčí přes hranu i ty, kteří doposud mlčeli. Jaká pravda musí být odhalena? A kdo kvůli tomu musí zemřít? Každé další Arumielovo rozhodnutí může Ler nadobro přivést do záhuby. Nebo ho snad skutečně jen spasit…

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára