pondelok 26. júla 2021

Tajné predlohy filmov #10

Aj tento mesiac som sa nakoniec predsa len dostala k napísaniu ďalšieho článku do tejto rubriky. Podobne ako už aj predtým, aj teraz bol výber pomerne náhodný a jednotlivé filmy spája len to, že boli v súbore za sebou...

 

 



It’s Kind of Funny Story (2010)

(Něco jako komedie)

Táto filmová dráma, avšak s mnohými komediálnymi prvkami, vďaka čomu je film označovaný za komediálnu drámu, rozpráva príbeh šestnásťročného Graiga. Na toho v poslednom čase dolieha jeho život a všetky povinnosti, až to nakoniec začne byť neúnosné a Graig vidí samovraždu ako jedinú možnosť. Preto sa rozhodne požiadať o pomoc a zhodou zvláštnych náhod do prijmú na dospelácke psychiatrické oddelenie, kde sa naučí mnoho nielen o sebe, ale aj o živote. Hoci sa tento film dočkal vo všeobecnosti pozitívnych reakcií, nie je až taký známy. Ešte o niečo menej známy je fakt, že film je natočená na motívy rovnomennej knihy z roku 2006 od Neda Vizziniho. Tá je vyzdvihovaná čiastočne aj pre vysokú mieru autenticity – autor v nej totiž do veľkej miery vychádza zo svojich vlastných skúseností, čo je aj dôvod, prečo je Graig umiestnený na oddelení pre dospelých. V jednom z rozhovorov sa autor dokonca vyjadril, že 85 % obsahu knihy sa zakladá na pravde. Kniha si získala mnoho pochvál aj za to, že autor v nej dokázal, napriek vážnosti spracovaných tém, zachovať vtipný nadhľad. Na motívy knihy v roku 2017 vznikol muzikál.

 

How to Deal (2003)

(Láskou buchnutá / Láskou praštěná)

Prevažne romantická komédia sa sústreďuje na život mladej stredoškoláčky Halley. Tá nielen po vlastných skúsenostiach, ale aj po tom, čo vidí okolo seba, neverí na lásku. Snaží sa vyrovnať s rozvodom rodičov, s ich novými vzťahmi, ale napríklad aj s blížiacou sa svadbou svojej sestry. Vo všeobecnosti sa film snaží orientovať na náročné sociálne témy a na to, ako ich vnímajú tínedžeri. Nezaoberá sa len problémami v rodine, ale aj témami ako vyrovnanie sa so stratou, nadväzovanie vzťahov či dokonca tehotenstvo na strednej škole. Svoj námet tento film čerpá hneď v dvoch knihách. Jednou je Someone Like You (1998) a druhou That Summer (1996). Obe knihy napísala Sarah Dessen a hoci film kombinuje oba príbehy, má viac spoločné s knihou That Summer, v ktorej sa hlavná hrdinka vyrovnáva s novými rodinnými vzťahmi (sestrino zasnúbenie, rozchod rodičov) a tiež so zmenou osobnosti svojej priateľky. Sarah Dessen je pritom preslávená svojimi knihami pre mládež, v ktorých sa snaží otvorene hovoriť o náročných témach. Napriek tomu film mnoho z tohto potenciálu nevyužil a získal si skôr negatívne recenzie. Z tých vyplýva, že ide o telenovelu pre tínedžerov.

 

Lemonade Mouth (2011)

Vo svojej podstate ide o typický príklad Disneyho tínedžerskej komédie s ľahko predvídateľným a vysoko nepravdepodobným dejom. Tentoraz o skupinke spolužiakov, ktorí sa náhodne stretnú, lebo všetci piati musia pre niečo ostať po škole, a pri plnení svojho trestu si uvedomia, že všetci milujú hudbu. Čoskoro spolu začnú hrať a spievať, založia kapelu, no ak chcú uspieť, musia ešte popracovať na vzájomných vzťahoch. Všetko je to okorenené vcelku počúvateľným rockovejšie ladeným soundtrackom s vlastnými skladbami. Svoj námet tento film prebral z rovnomennej knihy z roku 2007, ktorú napísal Mark Peter Hughes. Kniha sa stretla prevažne s pozitívnymi reakciami a dej sa sústreďuje nielen na novovznikajúcu kapelu, ale zaoberá sa aj témami ako šikana, plnenie snov alebo úprimnosť a tiež zdôrazňuje význam umenia a rodiny. Film a kniha sa však v niektorých výrazných detailoch líšia, preto majú v istých momentoch inú výpovednú hodnotu. V roku 2011, v čase premiéry filmu, vyšla aj kniha adaptovaná pre mladších čitateľov. Pôvodným zámerom štúdia bolo natočiť aj pokračovanie filmu, ale to bolo neskôr zrušené – scenáristi totiž nedokázali napísať nový príbeh a nakoniec sa o to prestali snažiť. Uvedomil si, že film vypovedal to, čo vypovedať mal.

 

Mrs. Doubtfire (1993)

(Otec v sukni / Táta v sukni)

Staršia komediálna dráma opisuje život Daniela, dabingového herca na voľnej nohe. Ten sa síce snaží, ale jeho manželka ho považuje za nespoľahlivého. Nakoniec sa rozhodne podať žiadosť o rozvod a súd prisúdi starostlivosť ich troch detí matke. Daniel však chce byť súčasťou života svojich detí, a tak sa rozhodne odpovedať na inzerát svojej bývalej manželky, ktorá hľadá gazdinú. Aby mohol byť so svojimi deťmi, stane sa z neho staršia dáma s britským prízvukom menom Euphegenia Doubtfire. V úlohe občas excentrického dabingového herca zahviezdil Robin Williams, ktorý sa zároveň podieľal na produkcii filmu. Svoj námet film čerpá z knihy Madame Doubtfire (tiež známej ako Alias Madame Doubtfire) z roku 1987 od Anne Fine. Kniha je určená predovšetkým detskému a pubertálnemu čitateľovi a je inšpirovaná skutočným životom. Film a kniha sa v mnohom líšia, najvýraznejší rozdiel je v tom, že zatiaľ čo v pôvodnej knihe sa Daniel len prezlečie za ženu, vo filme mu jeho brat vyrobí celú masku, vďaka ktorej ho nikto nespozná. Film mal mať pôvodne pokračovanie. To bolo oznámené ešte v roku 2001, no odvtedy prešiel scenár mnohými zmenami a mnohokrát bol prepisovaný a inak upravovaný. Po smrti Robina Williamsa bolo pokračovanie oficiálne zrušené.

 

Million Dollar Baby (2004)

Cenami ovenčená športová dráma z produkcie Clinta Eastwooda odhaľuje príbeh mladej Maggie. Tá pracuje ako obyčajná servírka a vo voľnom čase sa venuje boxu, no sníva o profesionálnej kariére. Jedného dňa sa Maggie ocitne v telocvični, ktorú vlastní Frankie Dunn a požiada ho, aby ju trénoval. Ten najskôr odmietne, pretože Maggie je žena a navyše pristará na začatie profesionálnej kariéry. Na príhovor priateľa však zmení názor, čím sa začne náročná a bolestivá cesta na vrchol sveta boxu. Okrem Clinta Eastwooda (ktorý film zároveň aj natočil) sa vo filme zablysli aj Hilary Swank a Morgan Freeman, táto hlavná trojica napokon za tento film získala Oscara – za réžiu, najlepšiu herečku a najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Ďalšieho film získal v kategórii najlepší film. Svoj námet film našiel v rovnomennej poviedke uverejnenej v zbierke Rope Burns: Stories from the Corner z roku 2000 od F. X. Toolea, čo je pseudonym Jerryho Boyda, manažéra a cutmana. Knihu venoval Dubovi Huntleymu, ktorý Boyda priviedol do sveta boxu, spoločne trénovali a spolupracovali. V poviedkach a novelách teda Boyd čerpá zo svojich skúseností a znalostí. V jednom z rozhovorov autor uviedol, že inšpiráciu pre postavu Maggie bola Juli Crockett, profesionálna boxerka.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára