štvrtok 10. februára 2022

A tak pokračuje Lyrina púť | The Secret Commonwealth

Autor: Philip Pullman
Názov: The Secret Commonwealth (slov. Tajné spoločenstvo)
Séria: The Book of Dust (slov. Kniha prachu)
Diel: druhý (dejovo štvrtý, po udalostiach His Dark Materials)
Špecifikácia: pomalá fantasy zameraná na postavy a pretrvávajúci boj o nadvládu
Slovenské alebo české vydanie: Ikar, 2020 (SR); Argo, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.05

 

“You're in a world full of color and you want to see it in black and white.”

 

Lyra sa vrátila do svojho oxfordského sveta, ale po tom všetko, čo prežila spolu s Willom a ostatnými, je zmenená. Vyrástla a teraz žije úplne inak. S nohami pevne na zemi a prešľapujúc z nohy na nohu prežíva deň za dňom. Lenže to, čo už pre svet urobila, vlastne nestačí. Pretože nestačí hadovi odseknúť chvost, musí nájsť jeho hlavu. No najprv musí nájsť samu seba...

Zatiaľ čo fanúšikovia na toto pokračovanie čakali vyše dvadsať rokov, Lyra ich prežila len sedem. Vyrástla a je úplne iná. Z nepokojného dievčaťa odhodlaného urobiť čokoľvek pre tých, ktorých miluje, sa zmenila na rezervovanú a uzavretú mladú dámu. Navyše na niekoho, kto k životu pristupuje s istou mierou strachu, čím sa jej zorné pole zúžilo.

Mnohí čitatelia možno aj preto nedokázali v plnej miere stráviť, ako veľmi sa Lyra zmenila. Pretože s tým dievčaťom z pôvodnej trilógie má vlastne spoločné len meno a svojho démona. Zo psychologického hľadiska je však vývoj jej charakteru fascinujúci. Pod ťarchou toho, čo prežila sa utieka do sveta rozumu. Popiera vlastnú predstavivosť a to, čoho sa nedokáže dotknúť. Pretože je pre ňu jednoduchšie vyrovnať sa s tým, čomu všetkému čelila – a o čo všetko prišla.

Je to srdcervúca zmena a je o to smutnejšia, že je až zarážajúco realistická. A tak sa Lyra, aby ďalej netrpela, vzdialila sebe a tomu, kým bola, čím sa vzdialil aj Panovi, svojmu démonovi. Kedysi nerozlučná dvojka už nedokáže nájsť spoločnú reč. Nepomáha tomu ani fakt, že sú oddelení, takže každý z nich môže žiť na opačnom konci sveta. Takže sa Lyra opäť musí vydať na cestu – tentoraz primárne preto, aby našla samu seba a možno aj nejaké tie odpovede.

Lenže táto kniha už nie je len o Lyre. Pullman už túto sériu nepíše primárne mladším čitateľom, ale dospelákom. A to je zásadný rozdiel medzi pôvodnou trilógiou a touto druhou. Zatiaľ čo prvá ponúkala dobrodružnejšie ladenie, táto je oveľa pomalšia a aj temnejšia. Autor sa naplno venuje tomu, čomu Lyra ako dieťa nevenovala pozornosť. Teda zákulisným intrigám, mocenským hrám a hlavne motivácii postáv, pretože len detská naivita rozlišuje ľudí na tých dobrých a tých zlých a nevníma odtiene sivej medzi nimi.

“’You used to be optimistic. You used to think that whatever we did would turn out well. Even after we came back from the north, you used to think that. Now you're cautious, you're anxious… You're pessimistic.’

She knew he was right, but it wasn't right that he should speak to her accusingly, as if it was something to blame her for.

‘I used to be young,’ was all she could find to say.”

Keďže tempo je také pomalé, čitateľ má možnosť naplno preniknúť do myslenia postáv a hlavne má príležitosť pochopiť, čo sa deje a prečo. Hoci mu mnoho odpovedí stále uniká, lebo ešte len prídu. Výhodou knihy je, že dodáva zmysel udalostiam prezentovaným v prvom diele La Belle Sauvage. V ňom sa autor naplno ponoril do svojej obľúbenej kritiky náboženstva, no okrem toho zahltil čitateľa mnohými novými informáciami. V oboch prípadoch na úkor dynamiky. Až v tejto knihe všetky tie informácie dávali zmysel. A dokonca autorom prezentovaný postoj k cirkvi – pretože ho odôvodnil činmi konkrétnych postáv, ktoré sa riadili svojou konkrétnou motiváciou.

Aj preto táto kniha nebola len o Lyre. Vlastne sa jej miestami nevenovala až priveľmi okato. Rozprávala totiž aj príbeh strašidelného Magistéria, ale v oveľa väčšej miere sledovala cestu Malcolma. Pričom Lyra a Malcolm predstavovali zaujímavý kontrast – ako deti prežili krušné chvíle, veľa toho stratili a obaja sa s týmito skúsenosťami vyrovnali po svojom a s rôznou mierou úspešnosti.

Dej teda ponúka hlavne sondu do ľudskej duše a obšírne a podrobne osvetľuje motiváciu. To však neznamená, že neponúka aj akčnejšie a napínavejšie momenty. Dynamika je zachovaná a dokonca je citeľné aj budovanie napätia. Záver však prichádza náhle a akosi uprostred myšlienky. Spolu s uvedomením, že autorovi ostalo až priveľa nezodpovedaných otázok.

V knihe The Secret Commonwealth autor naplno využíva potenciál, ktorý si pripravil v prvom diele La Belle Sauvage. Osvetľuje predchádzajúce udalosti, podobne ako osvetľuje motiváciu postáv. Vďaka tomu jeho svet získava nové rozmery a o čosi temnejší tón.

Od prvej strany je totiž jasné, že táto trilógia predpokladá vyspelého a trpezlivého čitateľa, ktorý sa nezľakne nielen tých škaredších ľudských stránok, ale ani dlhých filozoficky ladených pasáží. Okrem toho však ponúka cestu životom skúšaných postáv, ktorých pohnuté osudy sú často až srdcervúce. Čitateľ však napriek dĺžke knihy nájde len málo odpovedí, tak len ostáva dúfať, že ich Pullman ponúkne v ďalšom pokračovaní.


 

oficiálna anotácia:

It is twenty years since the events of La Belle Sauvage unfolded and saw the baby Lyra Belacqua begin her life-changing journey.

It is seven years since readers left Lyra and the love of her young life, Will Parry, on a park bench in Oxford's Botanic Gardens at the end of the ground-breaking, bestselling His Dark Materials sequence.

Now, in The Secret Commonwealth, we meet Lyra Silvertongue. And she is no longer a child...

The second volume of Sir Philip Pullman's The Book of Dust sees Lyra, now twenty years old, and her daemon Pantalaimon, forced to navigate their relationship in a way they could never have imagined, and drawn into the complex and dangerous factions of a world that they had no idea existed.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára