nedeľa 27. februára 2022

Tajné predlohy filmov #17

Rovnako ako každý mesiac, aj tentoraz prinášam článok o tajných predlohách filmov. Výber je náhodný a predstavuje mix rôznych žánrov. Nech sa páči, príjemné čítanie...

 

 


Legally Blonde (2001)

(Pravá blondínka / Pravá blondýnka)

Dej v súčasnosti už klasickej béčkovej romantickej komédie rozpráva príbeh o Elle. Tá je vo svojom živote spokojná. Má dokonalého priateľa, dokonalý život a dúfa, že sa z nej čoskoro stane aj dokonalá manželka. Lenže plány jej naruší jej partner, ktorý sa s ňou rozhodne pred odchodom na vysokú rozísť. Pretože je Elle až príliš blond. No Elle sa odmieta vzdať a tiež sa prihlási na vysokú, rovno na právnickú fakultu, aby svojmu priateľovi dokázala, že mu má čo ponúknuť. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy od Amandy Brown z roku 2001. V tomto roku vyšla kniha najskôr na vlastné náklady a v roku 2003 po úspechu filmu aj cez vydavateľstvo. Kniha je čiastočne autobiografiou, v ktorej autorka opisuje svoju skúsenosť so štúdiom práv na Stanforde – pričom podobne ako Elle je blondínka a má rada módu. V roku 2003 sa film dočkal pokračovania s názvom Legally Blonde 2: Red, White & Blonde, pričom na rozdiel od prvého filmu získal prevažne negatívne hodnotenia. V roku 2007 odpremiéroval aj muzikál Legally Blonde.

 

Dolittle (1967)

(Pán doktor a jeho zvieratká / Pan doktor a jeho zvířátka)

Filmový muzikál rozpráva príbeh doktora a spolumajiteľa kliniky, ktorý jedného dňa zistí, že sa mu vrátia jeho detská schopnosť rozumieť zvieratám. Vďaka tomu sa z neho postupne stáva nielen doktor, ale navyše zverolekár. Postava doktora Dolittlea je pritom pomerne známa, nakoľko sa okrem v tomto filme objavila aj v ďalších. Naposledy v roku 2020, pričom v tomto filme postavu doktora stvárnil Robert Downey Jr. Oveľa známejšia je však séria rodinných komédií, v ktorej sa na konci deväťdesiatych rokov predstavil Eddie Murphy. Tieto filmové projekty zdieľajú rovnakú knižnú predlohu – detskú štrnásťdielnu sériu o doktorovi Johnovi Dolittleovi z pera Hugha Loftinga, ktorá vychádzala v rokoch 1920 až 1952. Prvá kniha vyšla pod názvom The Story of Doctor Dolittle. Zásadný rozdiel v týchto filmových spracovaniach je vlastne len jeden. Zatiaľ čo film z roku 2020 priamo adaptuje knižnú predlohu (konkrétne druhú knihu zo série s názvom The Voyages of Doctor Dolittle), filmy s Eddiem Murphym v hlavnej úlohe voľne adaptujú pôvodný film z roku 1967. Okrem prvých dvoch aj ďalšie tri nasledujúce, v ktorých sa v hlavnej úlohe predstavila Kyla Pratt, stvárňujúca dcéru doktora Dolittlea.

 

Beastly (2011)

(Kráska a zviera / Netvor)

Dej tohto trochu zabudnutého romantického filmu približuje osudy namysleného stredoškoláka Kylea. Ten je krutý a rozmaznaný a k ľuďom, o ktorých si myslí, že sú pod jeho úroveň, sa správa hnusne. Jeho poslednou obeťou sa stala Kendra, ktorú pred všetkými ponížil. Dievčina ho na oplátku prekľaje a z Kylea sa stane monštrum, ktoré zosobňuje všetko, čomu sa dovtedy tak rád vysmieval. Okrem toho, že ide o prerozprávanie klasickej rozprávky o Kráske a zvierati, ide tiež o adaptáciu knižnej predlohy. Konkrétne knihy z roku 2007, ktorú napísala Alex Flinn. Príbeh je napísaný trochu netradične z pohľadu samotného Netvora. Autorka počas písania skúmala rôzne verzie pôvodnej rozprávky a niektoré z nich sa dostali priamo do knihy – konkrétne v scéne, keď sa hlavný hrdina rozpráva s inými tínedžermi, ktorí boli premenení do podoby rôznych stvorení. Film si získal prevažne negatívne hodnotenia. Napriek tomu mala vzniknutá pozornosť priaznivé dosahy na čítanosť a predaje predlohy.

 

The Last Mimzy (2007)

(Kamoška z budúcnosti / Mimzy)

Starší rodinný film sleduje osudy dvoch súrodencov Emmy a Noaha, ktorí jedného dňa počas prechádzky objavia lesklú škatuľu. Po jej otvorení vo vnútri nájdu rôzne predmety a medzi nimi aj plyšového zajaca menom Mimzy. Ten vie hovoriť a súrodencov naviguje, ako majú používať predmety zo škatule. Neskôr však vyjde najavo, že Mimzy je vlastne umelá inteligencia, ktorá bola poslaná z budúcnosti v nádeji, že sa tým ľuďom podarí zachrániť svet. Film svoj námet veľmi voľne čerpá z krátkej sci-fi poviedky Mimsy Were the Borogoves, ktorú napísal Lewis Padgett (pod týmto pseudonymom sa ukrýva spisovateľstvá dvojica Henry KuttnerC.L. Moore). Poviedka bola prvýkrát publikovaná v časopise v roku 1943 a získala ocenenie ako jedna z najlepších sci-fi poviedok, vďaka čomu bola v roku 1965 súčasťou knižnej antológie The Science Fiction Hall of Fame, Volume One. Názvy filmu aj pôvodnej poviedky odkazujú na nonsensovú báseň, ktorú napísal Lewis Carroll a objavila sa v knihe Through the Looking-Glass.

 

Voyage of the Unicorn (2001)

(Na palube jednorožca / Na palubě Jednorožce)

Dej dvojdielneho filmu sleduje rodinu profesora Alana Aislinga, ktorý nedávno ovdovel. So smrťou manželky sa nevie vyrovnať, rovnako ako jeho dve dcéry. Mladšia Cassie svoj čas trávi nad ilustráciami svojej matky a staršia Miranda sa zatvrdila voči svetu. Jedného večera na nich zaútočia trolovia a zachránia ich škriatok a elf, ktorí ich na palube čarovnej lode prenesú do čarovnej krajiny plnej mágie. Pričom sa ukáže, že obyvatelia tohto miesta budú potrebovať ich pomoc. Film svoj námet čerpá z knihy Voyage of the Basset z roku 1996, ktorú napísal a tiež ilustroval James C. Christensen s pomocou Renwicka St. JamesaAlana Deana Fostera. Kniha sa pritom odohráva okolo roku 1850, nie v súčasnosti ako film. V roku 2006 sa okolo knihy zdvihla zaujímavá vlna kontroverzie, keď sa objavila oficiálna žiadosť, aby bola kniha odstránená zo sekcie young adult literatúry, nakoľko niektoré ilustrácie boli údajne príliš sugestívne. Na námet pôvodnej knihy nadväzuje tiež niekoľko samostatných kníh od rôznych autorov, konkrétne Islands In the Sky od Tanith Lee; The Raven Queen od Ellen SteiberTerri Windling; Journey to Otherwhere od Sherwooda Smitha; Thor’s Hammer od Willa ShatterlyhoFire Bird od Mary Frances Zambreno.

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára