nedeľa 30. januára 2022

Tajné predlohy filmov #16

Aj tento mesiac som si pripravila ďalší článok a filmoch a ich predlohách. Podobne ako v mnohých iných prípadoch, aj teraz ide o viac-menej náhodný výber... 

                                                        


Dance Witch Wolves (1990)

(Tanec s vlkmi / Tanec v vlky)

Dnes už kultový a zároveň oceneniami ovenčený film sleduje život bývalého vojaka poručíka Dunbara potom, ako opúšťa armádu. Usadí sa na v opustenej pevnosti, kde sa čoskoro spriatelí s vlkom a tiež s indiánskym kmeňom, hoci ani jedno priateľstvo sa nerodí ľahko. Pre Kevina Costnera, ktorý zahviezdil v hlavnej úlohe, je to producentský a zároveň režisérsky debut. Film je natočený na motív rovnomennej knihy z roku 1988 od Michaela Blakea. Ten ju od začiatku písal s tým, že by mohla slúžiť ako zdroj pre filmový scenár. Napokon ho dokonca sám napísal. Kniha a film sa pritom v niektorých detailoch líšia, napríklad v knihe sa Dunbar dostane do kmeňu Komančov, vo filme sú to Siouxovia. Takisto sú obe verzie príbehu odlišné vo svojej dĺžke – zatiaľ čo kniha je pomerne krátka, má len 307 strán, samotný film má v oficiálnej verzii 181 minút, pričom špeciálna verzia má 224 minút a režisérska špeciálna verzia až 237 minút. V roku 2001 sa kniha dočkala pokračovania s názvom The Holy Road¸ pričom hlavným hrdinom je stále poručík Dunbar a tiež jeho nová rodina.

 

Poslední aristokratka (2019)

(Posledná aristokratka)

Trochu strešťaná komédia sleduje osud rodiny Kostkovcov žijúcich v Amerike. Tí sa v roku 1996 dozvedajú, že v reštitúcii získali späť zámok Kostka, a tak sa vydajú na ďalekú cestu do Čiech. Tu zisťujú, že okrem chátrajúceho panstva získali aj inventár obsahujúci nepodarených zamestnancov. Hoci spočiatku plánujú zámok čo najskôr predať, neskôr sa rozhodnú, že by bolo možno lepšie panstvo opraviť a vrátiť mu predchádzajúcu slávu. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy z roku 2012 od Evžena Bočeka. Tá je pritom koncipovaná ako denník, ktorý si píše dcéra Kostkovcov Marie III. a jej hlavným zámerom je pobaviť čitateľa. Zámok Kostka je fiktívny, ale je inšpirovaný zámkom Milotice, v ktorom autor pracuje ako kastelán. V roku 2015 sa kniha dočkala aj divadelného spracovania, ktoré bolo uvedené v pražskom Divadle Na Jezerce. Kniha má ešte ďalšie štyri pokračovania, a to Aristokratka ve varu (2013, toto je vlastne druhá polovica prvej knihy), Aristokratka na koni (2016), Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka (2018) a Aristokratka u královského dvora (2020).

 

Brokeback Mountain (2005)

(Skrotená hora / Zkrocená hora)

Cenami ovenčený film komplexne približuje nielen citový, ale aj sexuálny vzťah dvoch amerických kovbojov medzi rokmi 1963 a 1983. Kovboji Ennis a Jack sa pritom stretnú úplnou náhodou, no oboch to nezvratne zmení, hoci ich vzájomné vzplanutie je krátke. Opäť sa stretnú až po rokoch, obaja majú manželky a rodiny, ale stále k sebe cítia to isté. Film tak pracuje s dlhodobo tabuizovanou témou homosexuality, vďaka čomu v čase uvedenia do kín vzbudil pomerne veľkú kontroverziu. Napriek tomu, alebo možno aj vďaka tomu, je od roku 2018 zapísaný v americkom Národnom registre filmov. Svoj námet čerpá z rovnomennej poviedky od Annie Proulx. Pôvodne bola publikovaná v roku 1997 v magazíne The New Yorker. V roku 1999 vyšla v rozšírenej verzii v zbierke poviedok Close Range: Wyoming Stories. V roku 2005 poviedka vyšla v knihe Brokenback Mountain: Story to Screenplay, kde sa okrem samotnej poviedky objavil aj pôvodný scenár filmu a niekoľko autorkiných esejí. V rovnakom roku vyšla aj kniha Brokeback Mountain, ktorá obsahovala len pôvodnú poviedku. Poviedka bola tiež adaptovaná do podoby opery, ktorá mala premiéru v Madride v roku 2014. Libretto napísala sama autorka.

 

Mr. Popper’s Penguins (2011)

(Pán Popper a jeho tučianky / Pan Popper a jeho tučňáci)

Béčková komédia približuje život rozvedeného realitného makléra, ktorý po nečakanej smrti svojho otca zdedí niečo zaujímavé – živého tučniaka. Po tom, ako mu náhodne vytopí byt, sa ho pán Popper snaží vrátiť organizácii svojho otca, ale vďaka nedorozumeniu mu domov dopravia ďalších päť tučniakov. Čo odštartuje sériu absolútne nepredvídateľných a hlavne komediálnych udalostí. Film svoj námet veľmi voľne čerpá z rovnomennej detskej knihy z roku 1938. Napísali ju Richard a Florence Atwaterovci a ilustroval ju Robert Lawson. Pán Popper v pôvodnom príbehu je však obyčajný maliar-natierač a žije so svojou ženou a dvomi deťmi skromne, no šťastne. Až kým sa im do životov nepripletie najskôr jeden tučniak a následne aj ďalší a tí si založia neustále sa rozrastajúcu rodinu. Čo odštartuje pomerne zábavnú a dobrodružnú cestu, ktorej cieľom je túto situáciu nejako vyriešiť. V roku 2020 Eliot Shrefer na základe objednávky vydavateľstva napísal pokračovanie s názvom The Popper Penguin Rescue, v ktorej vystupujú vzdialení potomkovia pána Poppera.

 

The Horse Whisperer (1998)

(Zaklínač koní / Zaříkávač koní)

Klasický citlivý príbeh ovenčený oceneniami približuje ťažký život štrnásťročnej Grace, ktorá pri tragickej nehode príde o najlepšiu kamarátku, nohu a jej milovaný kôň Pilgrim je ťažko zranený. Jej matka Annie sa však odmieta vzdať a rozhodne sa, že urobí všetko preto, aby sa Pilgrim uzdravil. Je však traumatizovaný, rovnako ako Grace, a Annie vidí jedinú nádej v Tomovi Brookerovi, ktorý má neobvyklé nadanie na liečenie zvierat. Hoci je film pomerne obľúbený a získal si väčšinou pozitívne hodnotenia, takisto si vyslúžil vlnu kritiku pre vytvorenie skresleného obrazu drezúry koní, ktorá bola v istých okamihoch nielen nesprávna, ale údajne aj nebezpečná. Film svoj námet čerpá z rovnomennej knihy z roku 1995, ktorú napísal Nicholas Evans. Inspiráciou sa pre autora stali skutoční zaklínači koní Tom Dorrance, Ray Hunt, no predovšetkým Buck Brannaman. Film a kniha sú si veľmi podobné, no najviac sa rozchádzajú v samotnom závere – zatiaľ čo vo filme Annie len odíde, kniha sa končí tým, ako porodí dieťa s Tomovými očami.

 


2 komentáre:

  1. Tohle je moje oblíbená rubrika, vždycky mě překvapí. O většině vím, ale musím se tedy zastydět, že nemám ponětí, že jeden z mých nejoblíbenějších filmů (Zkrocená hora) vychází z literární předlohy. Každý den se dozvím něco nového, no ne? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že rubrika stále baví. :)
      Aby som bola úprimná, pre mňa je každý jeden článok objavný a prekvapivý, nakoľko sa vždy nájde niečo, o čom som netušila, že je to podľa predlohy. Napríklad v prípade tohto článku som to vedela len o Poslednej aristokratke.
      Čiže áno, každý deň sa dá dozvedieť niečo nové. :D

      Odstrániť