nedeľa 29. mája 2022

Tajné predlohy filmov #20

Mesiac máj sa priblížil svojmu koncu, a teda prišiel čas na ďalší diel seriálu o filmoch a ich tajných knižných predlohách. Ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 

 



Blood and Chocolate (2007)

(Krv ako čokoláda / Krev jako čokoláda)

Dej trochu zabudnutého béčkového fantasy filmu s hororovými prvkami rozpráva príbeh devätnásťročnej vlkolačice Vivian. Tá po násilnej smrti svojej rodiny žije s tetou Astrid v Bukurešti, kde pracuje v obchode s čokoládou. Astrid je pritom bývalou družkou alfy, ktorý si podľa pravidiel každých sedem rokov vyberá novú družku. Teraz pokukuje po Vivian. Tá má však oči len pre nadaného komiksového umelca Aidena. Svoj námet film veľmi voľne čerpá z rovnomennej knihy z roku 1997, ktorú napísala Annette Curtis Klause. Tvorcovia scenára sa aj v tomto prípade značne odklonili od pôvodného príbehu, z ktorého vlastne ostali len základné fakty a mená hlavných hrdinov. Postavy sú nielen staršie v porovnaní s originálnou knihou (dej sa odohráva na strednej škole), ale majú aj iné úlohy. Z Gabriela, alfa vlka, sa stal násilnícky antagonista. Podobne aj vzťahy sú vykreslené inak. Film je takisto oveľa krvavejší a samotní vlkolaci sú oveľa divokejší, než bol pôvodný zámer. Nehovoriac o ich agresívnom správaní voči ľuďom. Takto by sa dalo v podstate pokračovať ešte dlho, nakoľko v príbehu asi neostala časť, ktorá by scenáristami nebola drasticky upravená. Avšak kontroverzia sa nespája len s filmom, ale aj so samotnou knihou. Tá síce vyhrala niekoľko ocenení, ale takisto býva často zakazovaná a cenzurovaná. Podľa rebríčka Americkej asociácie knižníc sa kniha umiestnila na 57. mieste medzi najcenzurovanejšími knihami medzi rokmi 2000 a 2009. V roku 2001 sa dokonca dostala na desiate miesto, lebo je neprimerane sexuálne explicitná pre danú vekovú kategóriu.

 

The Blue Lagoon (1980)

(Modrá lagúna / Modrá laguna)

Svojím spôsobom legendárna romantická dráma. Aj tak by sa dal označiť tento film, ktorý sprostredkúva osudy Richarda a Emmeline, ktorí spolu s lodným kuchárom prežijú stroskotanie lode a dostanú sa na opustený ostrov. Tu si vybudujú svoj nový domov a učia sa starať jeden o druhého – o to viac, keď starý kuchár zomiera. Deti postupne rastú a zamilujú sa do seba. Rozvíjanie tohto vzťahu filmu prepožičiava pomerne erotický charakter. Film svoj námet preberá z rovnomennej knihy z roku 1908, ktorú napísal Henry De Vere Stacpoole. Ide o pomerne vernú adaptáciu, ktorá sa líši skôr v detailoch – hoci vo filme sa objavuje niekoľko nových dramatických scén, no príbeh je rozprávaný zhruba v rovnakej rovine a nestráca svoj charakter. Samotná kniha je prvým dielom trilógie, ktorú dopĺňajú knihy The Garden of God (1923) a The Gates of Morning (1925). Film má takisto svoje pokračovanie. To bolo uvedené do kín v roku 1991 pod názvom Return to the Blue Lagoon a ide o adaptáciu druhej knihy trilógie The Garden of God, hoci v tomto prípade sú rozdiely oproti predlohe o dosť citeľnejšie. Okrem týchto dvoch filmov existuje ešte niekoľko adaptácií. Dve rovnomenné vyšli ešte pred filmom z roku 1980. Prvá už v roku 1923, v podobe nemého čiernobieleho filmu, druhá v ruku 1949, ktorá je ladená skôr biblicky. Zatiaľ posledná adaptácia odpremiérovala v roku 2012 pod názvom Blue Lagoon: The Awakening, kde sa v malej úlohe objavil aj Christopher Atkins, stvárňujúci Richarda v adaptácii z roku 1980.

 

Flicka (2006)

(Zvláštne puto)

Taktiež trochu zabudnutý rodinný film, s prvkami drámy a dobrodružstva, približuje život mladej Katy. Tá túži len po práci na rodinnom ranči, no jej otec chce pre ňu čosi lepšie, a tak ju posiela študovať na súkromnú školu. Katy sa tu nepáči a často sa chodí túlať po okolí. Pri jednej zo svojich potuliek náhodne narazí na divokého mustanga. Toho pomenuje Flicka a vytvorí si s ním silné puto. Jej otec však o divokom koňovi v stáde nechce ani len počuť. Film svoj námet veľmi voľne čerpá z knihy My Friend Flicka, ktorú v roku 1941 napísala Mary O’Hara. Pôvodný príbeh rozpráva o živote desaťročného Kennetha McLaughlina a jeho mustangovi Flicke. Ide o prvý diel trilógie a nasledujú ho knihy Thunderhead (1943) a Green Grass of Wyoming (1946). Filmová adaptácia je vo veľkej miere kritizovaná hlavne pre drastické zmeny – pretože vďaka výmene chlapca za pubertálne dievča z príbehu urobili skôr drámu o dospievaní a mnohé posolstvá pôvodného textu sa tak vytratili. Paradoxne je táto adaptácia, hoci kritizovaná, oveľa známejšia ako pôvodná filmovaná adaptácia My Friend Flicka z roku 1943.Tú nasledovali ďalšie dva filmy, konkrétne Thunderhead, Son of Flicka z roku 1945 a Green Grass o Wyoming z roku 1948. Tieto dva filmy predstavujú adaptácie druhej a tretej knihy knižnej trilógie. Adaptácia z roku 2006 sa takisto dočkala dvoch pokračovaní, hoci oba filmy majú odlišné herecké obsadenie. Ide o filmy Flicka 2 (2010) a Flicka: Country Pride (2012).

 

Hotel for Dogs (2009)

(Hotel pre psov / Hotel pro psy)

Rodinná komédia predstavuje dvoch osirelých súrodencov Andi a Brucea, ktorí sa opäť dostali do problémov. Tentoraz preto, že sa pokúšali zohnať jedlo pre svojho „nelegálneho“ domáceho miláčika, psa menom Piatok. Ich pestúni sa o nich bohvieako nezaujímajú, no opätovné problémy by im mohli zavariť. Lenže ich pes Piatok sa stratí a pri jeho hľadaní spoznajú nielen nových priateľov, ale takisto objavia starý opustený hotel, v ktorom sa Piatok ukryje. Čoskoro sa však ich improvizovaný „útulok“ začne plniť opustenými psami zo susedstva. Film spracováva rovnomennú knižnú predlohu z roku 1971, ktorú napísala Lois Duncan. Kniha a film sa takisto v mnohom líšia. Pôvodná kniha je určená mladšiemu publiku, takže aj dej je omnoho jednoduchší a menej dramatický. Najväčší rozdiel je v samotnom závere – zatiaľ čo film končí otvorením Hotela pre psy, v knihe sú psy postupne adoptované a dostávajú sa do nových rodín. V knihe sa tiež psy neusadia v opustenom hoteli, ale v starom dome určenom na predaj. Po uvedení filmu do kín vyšli dve pokračovanie pôvodnej knihy. New for Dogs v roku 2009 a Movie for Dogs v roku 2010.

 

The Lovely Bones (2009)

(Pevné puto / Pevné pouto)

Napínavá rodinná dráma s paranormálnymi prvkami približuje osud len štrnásťročnej Susie. Tú niekto jedného dňa v roku 1973 cestou domov zo školy zabije. Susie však celkom neodchádza a z podivuhodného sveta „medzi“ sleduje svoju rodinu a zároveň vraha, ktorý nebol potrestaný. Je tak zmietaná nielen túžbou po pomste, ale aj želaním, aby jej rodina dokázala prekonať ťažké obdobie a vyrovnať sa s jej smrťou. Saoirse Ronan za stvárnenie Susie získala ocenenie za Najlepší mladistvý herecký výkon. Film adaptuje rovnomennú predlohu z roku 2002, ktorú napísala Alice Sebold. Kniha získala mnohé ocenenia a kritici ju ospevujú aj preto, že sa dokázala vymaniť z pomerne tuctovej anotácie a miesto príbehu o dievčati, ktoré prichádza do neba, ide o príbeh o rodine, ktorá sa učí žiť s bolestnou stratou a pokračovať ďalej. Táto idea a celková nálada knihy boli zachované aj vo filmovom spracovaní. Peter Jackson, režisér a zároveň osoba, ktorá kúpila filmovacie práva, sa vyjadril, že pri čítaní tejto knihy mal skrátka pocit, že práve v rukách drží niečo úplne iné. Presne tento pocit chcel preniesť aj do samotnej adaptácie. Kniha sa dočkala aj dramatizácie a výsledná divadelná hra bola uvedená v roku 2018.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára