pondelok 9. mája 2022

Keď príde zima | Zimování

Autor: Katherine May
Názov: Zimování (orig. Wintering)
Špecifikácia: autobiografické zamyslenie o živote a jeho prirodzených cykloch
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2022 (ČR); Ikar, 2021 (SR)
Hodnotenie na GR: 3.90

 

„Ve chvíli, kdy si přestaneme přát, aby bylo léto, může být zima nádherné období strohé krásy a blyštících se chodníků. Čas na hloubání a zotavení, nahromadění sil a u klizení domu.“

 

Život niekedy nie je ako pokojná prechádzka záhradou. Občas so sebou prináša nepredvídateľné prekážky, ktoré sa snažíme prekonať. Čo so sebou prinesie závan zimy a studený pocit. Každá zima však môže skončiť, pretože ide o prirodzenú súčasť života. A aj o tom sa zamýšľa autorka v knihe Zimování.

Katherine May rozprávanie koncipovala ako autobiografiu. Avšak pomerne stručnú. O svojom živote prezrádza v skutočnosti len veľmi málo. Čitateľ sa v hrubých náčrtoch dozvie niečo o jej rodine, o jej zamestnaní, no na druhej strane sa dozvie veľa o jej psychických ťažkostiach a čo ich spôsobilo. Zároveň však svoj text nepremenila na návod alebo príručku, miesto toho ponúka úvahu.

Píše hlavne o tom období života, keď všetko stíchne a spomalí. Keď je človeku ťažko na duši a prechádza si ťažkými dňami. Tými, keď je náročné vôbec vyliezť z postele a čeliť svetu naokolo. V tomto bode sa mohlo rozprávanie zvrhnúť na akúsi slniečkovskú pozitívnu učebnicu o tom, ako sa všetko na dobré obráti. To však nie je podstatou a posolstvom tejto útlej publikácie.

May opisuje bežný život a bežné starosti. To, čo prežíva každý z nás každý deň. Samotné rozprávanie je rozdelené do obdoby tematických celkov rozdelených na mesiace (od septembra až po koniec marca), no napriek tomu nepôsobí úplne lineárne. Autorka preskakuje medzi myšlienkami a často sa utieka k zaujímavým postrehom. Nielen z prírody, či už k stromom alebo zvieratám, ale aj z histórie a mytológie.

„Pokud se naučíme, jak být šťastní, pak se můžeme naučit být i smutní. Možná že nás roky ve škole nebo jiné hrůzy naučily smutek ignorovat, chovat ho hluboko do aktovky a předstírat, že neexistuje. V dospělosti se mnozí z nás musejí naučit jeho volání naslouchat. To je zimovaná. Vědomé přijetí smutku, zkušenost dovolit si cítit ho tak, jak je potřeba, odvážně čelit svým nejhorším zkušenostem a oddat se hojení ran, jak nejlépe umíme.“

Prostredníctvom týchto prvkov predstavuje zaujímavé metafory. Tie sú niekedy nečakané a občas to pôsobí, že sa celkom nehodia k tematike knihy. Ale zakaždým príde vysvetlenie alebo objasnenie spojenia, ktoré v danej metafore našla autora, a všetko zapadne na svoje miesto. Napriek tomu text nie je prehnane obrazný a samotný štýl je jasný a občas pôsobí takmer až stroho. Vďaka čomu lepšie vyniknú jasne a jednoducho formulované myšlienky.

Nejde o motivačnú knihu. Čitateľ v nej dokonca nenájde ani návod na to, ako sa cítiť lepšie. Miesto toho May núti premýšľať. Ponúka svoje myšlienky a svoje skúsenosti, no zároveň ich trochu zovšeobecňuje. A vďaka metaforám predkladá dôležité posolstvo a zároveň ponaučenie – že človek je súčasťou prírody. No a podobne ako v prírode jestvujú cykly, tak sa objavujú aj ľudskom živote. Obdobia jari a radosti strieda pochmúrnejšie zimovanie. A tak je to v poriadku.

Kniha Zimování neobsahuje návod na to, ako sa cítiť lepšie. Čiastočne ide o osobnú spoveď, no z oveľa väčšej časti je to citlivá a pomalá úvaha. Hlboké zamyslenie s prírodnými a mytologickými metaforami. Ich prostredníctvom autorka hovorí o svojich smutnejších a chladnejších obdobiach. No zároveň pripomína, že tieto cykly zažil každý z nás a takisto sa k nám vrátia. Pretože sú prirodzenou súčasťou života a to je to hlavné, čo sa má čitateľ počas čítania naučiť.

 

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Někdy náš život ztratí směr. Náhlá nemoc, úmrtí milované osoby, rozchod, ztráta zaměstnání nebo jiná nepředvídatelná událost způsobí, že se náš svět obrátí vzhůru nohama. Většinu z nás pak čeká často dlouhé, osamělé období, během kterého se vyrovnáváme se ztrátami, prožíváme bolest a jen pomalu se odrážíme ode dna.

Katherine Mayová tato těžká období nazývá zimováním — její vlastní zimování odstartovaly zdravotní problémy, manželova nemoc a synovy obtíže ve škole.

Kniha je osobním vyprávěním o transformační síle odpočinku, protkaným poučeními z mytologie i přírody. Autorka nás vyzývá, abychom změnili svůj vztah k obdobím útlumu — i vlastní smutek lze přijímat aktivně a úlevu nám může přinášet nejen hluboké ústraní, ale také chápání života jako cyklického střídání, nikoli lineárního běhu.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára