utorok 31. januára 2023

Priateľské puto | My Best Friend's Exorcism

Autor: Grady Hendrix
Názov: My Best Friend’s Exorcism (čes. Exorcismus mé nejlepší kamarádky)
Špecifikácia: hororovo ladený príbeh o sile priateľstva a posadnutí
Slovenské alebo české vydanie: Jota, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.97

 

“The devil is loud and brash and full of drama. God, He's like a sparrow.”

 

Abby a Gretchen náhodou spojil život – alebo narodeninová oslova, ak by niekto trval na detailoch. Od toho momentu sa stanú nielen priateľkami, ale sú prakticky nerozlučné. Všetko robia spolu, trávia spolu čas, takže je logické, že je to práve Abby, kto si ako prvý všimne, že sa Gretchen správa akosi čudne. Rozhodne sa, že kamarátke pomôže. Hoci sa kvôli tomu sama dostáva do problémov...

Americký spisovateľ Grady Hendrix sa za roky etabloval svojou hororovou tvorbou. My Best Friend’s Exorcism patrí k tým populárnejším. Čiastočne aj vďaka filmovej adaptácii. Obľúbený námet posadnutia sa pritom snaží spracovať čo možno najzaujímavejšie. V tomto prípade retrospektívne, keď staršia Abby spomína na udalosti z konca osemdesiatych rokov.

Autor do textu zapracoval mnohé odkazy na danú dobu, najčastejšie k tomu využíva hudbu. Názov každej kapitoly napríklad tvorí nejaká známa pieseň. Rozprávanie sa odohráva v rozpätí niekoľkých rokov. Čitateľ má možnosť spoznať Abby a Gretchen pomerne dôverne, nakoľko sleduje, ako spolu rastú a ich priateľstvo je čoraz silnejšie.

Z pohľadu vysvetlenia vzťahov a celkovej motivácie ide o výživný zážitok. Ale z pohľadu dynamiky ide o pomalšiu časť, ktorá minimálne v niekoľkých momentoch pôsobí už trochu zbytočne uťahane. Navyše ako úvod hororového príbehu nevyznieva úplne presvedčivo. Okamihy medzi Abby a Gretchen sú skôr detsky dramatické a melodramatické, s posadnutím veľmi nesúvisia. (Hoci niektoré okamihy sú už na hrane zdravých vzťahov a zaváňajú trochu iným druhom posadnutosti.)

“She could decide how she was going to be. She had a choice. Life could be an endless series of joyless chores, or she could get totally pumped and make it fun. There were bad things, and there were good things, but she got to choose which things to focus on. Her mom focused only on the bad things. Abby didn’t have to.”

Keď sa príbeh konečne preklopí do tej drastickejšej časti, je to akési nenápadné. Pôsobí to ako klasický klišé okamih, keď vonku vládne tma, jedna z priateliek sa stratí, tá druhá ju hľadá. Pritom zazrie niečo znepokojivé, osobu alebo budovu, ktoré tam nemajú čo robiť. K dokonalosti chýba už len dramatická hudba. Pritom ten zlomový okamih v ich životoch je možno až príliš nenápadný na to, aký vplyv má na ich neskoršie fungovanie.

Po tomto okamihu však príbeh naberá na obrátkach. Nie je desivý, ale skôr fascinujúci po psychologickej stránke. Autorovi sa podarilo výborne preniknúť do hlavy nielen Abby, ktorá sa trápi pre Gretchen. V tomto smere je rozprávanie občas až vyslovene srdcervúce. To nepochopenie okolia, obviňovanie, že si Abby niečo vymýšľa, že je to jej chyba. No a potom je tu Gretchen a zmeny v jej správaní, ktoré sú vyslovene priepastné.

Od skratov plynulo prechádza k manipulácii. A neskôr sa objavuje aj niekoľko nechutností. Navyše od tohto bodu, keď sa Gretchen zmení, je citeľná aj gradácia napätia, ktoré nakoniec vyvrcholí v trochu klišé závere. Dej však nekončí samotným exorcizmom, ale Hendrix sa zaoberá aj dôsledkami – hlavne na vzťah Abby a Gretchen. Vďaka tomuto realistickému pohľadu si vyslúžil nejeden plusový bod.

Kniha My Best Friend’s Exorcism funguje ako realistická sonda do priateľstva, ktoré prechádza rôznymi štádiami a skúškami. Viac ako o klasický horor o posadnutí ide teda skôr o psychologický triler s niekoľkými hororovými prvkami. Navyše výborný triler. Ten „zabíjajú“ len niektoré zbytočne rozvláčne scény.


 

oficiálna anotácia:

The year is 1988. High school sophomores Abby and Gretchen have been best friends since fourth grade. But after an evening of skinny-dipping goes disastrously wrong, Gretchen begins to act... different. She's moody. She's irritable. And bizarre incidents keep happening whenever she's nearby.

Abby's investigation leads her to some startling discoveries—and by the time their story reaches its terrifying conclusion, the fate of Abby and Gretchen will be determined by a single question: Is their friendship powerful enough to beat the devil?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára