nedeľa 29. januára 2023

Tajné predlohy filmov #28

Aj v ďalšom roku pokračuje seriál o filmoch a ich nie až takých známych predlohách. Rovnako ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 

 


Znachor (1981)

(Mastičkár / Mastičkář)

Dej dnes už klasického, no zároveň väčšinu času zabudnutého, filmu rozpráva príbeh známeho a úspešného chirurga. Po tom, ako ho opustila manželka s dcérou, začal piť. Neskôr si poranil hlavu a zabudol, kým je. Namiesto spomienok sa mu však vracajú jeho lekárske schopnosti a stáva sa z neho miestny liečiteľ, ktorý odvážne pomáha všetkým, ktorí to potrebujú. Bez ohľadu na to, že tým sám seba vystavuje nebezpečenstvu. Film svoj námet čerpá z rovnomennej poľskej knihy z roku 1937, ktorú napísal Tadeusz Dołęga-Mostowicz. Film bol pre svoju dĺžku rozdelený na dva diely. Čo sa týka spracovania, ide o pomerne vernú adaptáciu, ktorá ostáva verná myšlienke, ktorú autor spracoval. Teda že môžeme o všetko prísť, ale život v sebe aj napriek tomu skrýva veľa prekvapení. Samotný námet je pomerne dramatický, avšak film ponúka aj výraznú romantiku a pre niekoho možno až neprimeraný zámer. Kniha má aj pokračovanie, ktoré vyšlo v roku 1939 pod názvom Profesor Wilczur a dejovo nadväzuje na prvú. Vlastne rozpráva príbeh liečiteľa potom, ako sa mu vrátila pamäť a on sa vďaka tomu mohol vrátiť k svojmu predchádzajúcemu zamestnaniu. Kniha Znachor sa okrem filmového spracovania v roku 1981 dočkala ešte jedného, oveľa skoršieho. Už v roku 1937 bola natočená rovnomenná adaptácia (v preklade známa pod názvom Zázračný lékař), ktorá napriek svojim kvalitám nedosiahla na popularitu neskoršej adaptácie.

 

Next (2007)

Ďalší z béčkových filmov, navyše s Nicholasom Cageom v hlavnej úlohe. Aj tými slovami by sa dalo opísať sci-fi rozprávanie o Crisovi Johnstonovi, ktorý je obdarený schopnosťou nazerať do budúcnosti. Okrem predvídania budúcnosti však riadi aj správne plynutie budúceho času a práve jemu bola prisúdená úloha spasiť ľudstvo – na úkor vlastnej rodiny. Svoj námet film veľmi voľne čerpá z poviedky The Golden Man z roku 1953 (publikovaná časopisecky v roku 1954), ktorú napísal Philip K. Dick. Originálny príbeh sa odohráva v dystopickej budúcnosti. Medzi obyčajnými ľuďmi tu žijú akísi mutanti, jedinci obdarovaní rôznymi schopnosťami, vďaka čomu ich zvyšok sveta vníma ako hrozbu a snaží a sa ich vyhubiť. Vrátane Crisa, mutanta so zlatou pokožkou, ktorému sa podarí uniknúť práve vďaka nadaniu nazerať do budúcnosti. Scenár filmu prešiel mnohými drahými úpravami, až sa napokon takmer úplne odklonil od pôvodnej poviedky. Konečný výtvor bol viac podobný klasickému konzumnému filmu a ponúka iné témy a posolstvá.

 

Quest for Camelot (1998)

(Kouzelný meč: Cesta na Camelot / Čarovný meč)

Zabudnutý animovaný muzikál rozpráva príbeh o mladučkej Kayley, ktorá celý život snívala o tom, že sa z nej stane rytier. Nakoniec dostane možnosť všetkým dokázať, že sa v nej mýlia. Excalibur, zázračný meč kráľa Artuša, bol ukradnutý a neskôr stratený v začarovanom lese. Ak má mať ich krajina aspoň šancu na život v mieri, je nutné meč nájsť a priniesť ho kráľovi. A práve na túto výpravu sa podujme Kayley, no po čase sa k nej pridajú ďalší. Svoj námet film veľmi voľne čerpá z fantasy knihy The King’s Damosel z roku 1976, ktorú napísala Vera Chapman. Kniha vychádza z pôvodnej Artušovskej legendy (v niektorých verziách sa objavuje príbeh o mladej Lynette, ktorá cestuje na hrad kráľa Artuša, aby ho požiadala o pomoc pre svoju sestru Lyonesse, ktorá čelí útokom Červeného rytiera). Samotná adaptácia veľmi voľne spracováva pôvodný námet. Postavy sú premenované a mnohé detaily ich minulosti sú vynechané. Takisto boli pridané prvky vlastné animovaným filmom – hovoriace zvieratá a draci, nehovoriac o muzikálovom ladení. Samotná kniha je druhým dielom trilógie, prvým je kniha The Green Knight z roku 1975 a tretím King Arthur’s Daughter z roku 1976. Z publikačného hľadiska však kniha The King’s Damosel vyšla ako posledná.

 

Černí baroni (1992)

Ďalšia z klasických českých komédií. Dlhé roky obľúbená, pričom niektoré hlášky z nej zľudoveli. Úsmevne rozpráva o minulých udalostiach z päťdesiatych rokov a opisuje život v jednotke, ktorá síce dostávala plat v hotovosti, ale zároveň ju tvorili ľudia, ktorých z mnohých dôvodov vnímali ako „nevyhovujúcich“. Film svoj námet čerpá zo satirického románu Miloslava Švandrlíka Černí baroni s podtitulom Válčili jsme za Čepičky. Prvýkrát vyšiel v roku 1969, ale nie úplný, len prvých 17 kapitol. Kniha prvýkrát vyšla v plnom vydaní až v roku 1990. Dej je vystavaný na autorových zážitkoch. On sám však narukoval ako súčasť Technického práporu (TP) a kniha opisuje život v Pomocnom technickom prápore (PTP), vďaka čomu Švandrlík vytvoril mylnú predstavu o tom, ako PTP fungovalo, takže si niektorí čitatelia mysleli, že to bola nikdy nekončiaca komédia. Čo mu vytýkali hlavne tí, ktorí naozaj slúžili v PTP. Autor sa k tejto tematike niekoľkokrát vrátil a napísal ešte ďalších štrnásť kníh, ktoré predstavujú pokračovania pôvodného príbehu alebo iné návraty k tematike.

 

The Revenant (2015)

(REVENANT Zmrtvýchvstání / Revenant Zmŕtvychvstanie)

Mnohí diváci si na tento film spomínajú ako na TEN film, za ktorý Leonardo DiCaprio konečne získal Oscara. Čo je trošku smutné, nakoľko ide o pomerne pochmúrny a drsný film z Amerického západu o lovcoch kožušín, ktorí musia čeliť nielen útokom indiánov, ale aj nezhodám vo vlastných radoch. Rozpráva príbeh o tom, ako sa z lovca stáva lovná zver a ako človek, poháňaný túžbou po pomste a nenávisťou, dokáže doslova vzdorovať smrti. Svoj námet film čerpá z knihy The Revenant: A Novel of Revenge z roku 2002, ktorú napísal Michael Punke. Pričom výraz „revenant“ označuje osobu, ktorá povstala z vlastného hrobu, aby sa terorizovala živých. Autor na stránkach spracoval príbeh Hugha Glassa, skutočného hraničiara a lovca kožušín, ktorý sa preslávil vďaka svojmu takmer až zázračnému prežitiu – napriek tomu sa však o autentickosti tohto momentu najviac pochybuje. Film predstavuje pomerne dobrú, ale zároveň rozšírenú adaptáciu. Čo sa prejavilo v pridaní nielen postáv, ale aj niekoľkých dejových liniek. Film je takisto považovaný za remake filmu Man in the Wilderness z roku 1971, ktorý takisto spracováva život Hugha Glassa.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára