piatok 12. mája 2023

Všetky línie sú navzájom prepletené | Greywaren

Autor: Maggie Stiefvater
Názov: Greywaren
Séria: Dreamer Trilogy (slov. Snová trilógia)
Diel: tretí
Špecifikácia: magický realizmus o snoch, realite a všetkým medzitým
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine vydáva Slovart
Hodnotenie na GR: 4.33

 

“It can be a powerful thing, to know one isn't alone.”

 

Snovej trilógii má čitateľ možnosť lepšie spoznať rodinu Lynchovcov. Rozpletá klbká ich tajomstiev. Zisťuje, čo všetko v ich životoch stálo na lži. V záverečnom diele navyše ide do tuhého. Napriek prvotnému presvedčeniu, že apokalypsa bola odložená, sa ukazuje pravý opak. Svet sa stále rúti do záhuby a možno ten, o kom si mysleli, že to všetko spôsobí, je v skutočnosti ten jediný, kto to dokáže odvrátiť. Ak sa prebudí...

Americká autorka Maggie Stiefvater vo svojich knihách zakaždým koketuje s magickým realizmom. Niekedy ide o zopár takmer nenápadných prvkov, inokedy ide o navodenú atmosféru či celkovo prístup postáv k mágii. V prípade jej poslednej trilógie sa dá povedať, že tak trochu stratila zábrany a plnou mierou sa ponorila do svojej snovej magickosti. Čo zabezpečuje, že hoci sú knihy zážitkové a atmosférické, zároveň nesadnú úplne každému. Pretože príbeh síce stojí na hranici medzi snom a realitou, ale oveľa častejšie sa nakláňa práve na stranu snov.

Od začiatku do príbehu zasahuje veľké množstvo postáv. Tie boli predstavované hlavne v prvej knihe, ale až v tejto sa ukazuje, aké dôležité sú v skutočnosti pre dej. Nejde len o tých, ktorí snívajú, ale aj o tých, ktorí sa ich mali snažiť zastaviť. Všetko poprepletané a navzájom prepojené. Nejde však len o postavy, na ktorých Stiefvater postavila príbeh poslednej knihy. Takisto spätne vysvetľuje mnohé udalosti a stavia ich do nového svetla. Pritom všetko sa nejakým spôsobom týka Ronana Lyncha – a okrajovo jeho bratov a jeho rodičov.

Ronan je už od začiatku Havranieho cyklu jednou z najzáhadnejších postáv autorkinho univerza. Má schopnosti, ktorým nerozumie a nevie ich celkom ovládať. Snaží sa konať na základe toho najlepšieho uváženia, ale mnohokrát sa to obráti proti nemu. V tejto knihe má čitateľ možnosť zistiť, prečo to tak je a kým je Ronan v skutočnosti. Sprostredkovane aj cez spomienky jeho rodičov.

“He made up the task of guarding the world, which meant nothing to him, instead of guarding his family, which meant everything to him.”

Dalo by sa teda tvrdiť, že posledná kniha je akousi čerešničkou na torte. Tou sladkou odmenou, ktorú čitateľ dostane za trpezlivosť a nadšenie, s akými lúskal predchádzajúce knihy. Na druhej strane je však potrebné pripomenúť, že ani v tomto prípade nie je nič úplne jednoznačné.

Autorka ponecháva dosť priestoru aj na premýšľanie a na utvorenie vlastných záverov. Tiež ukazuje, ako veľmi sa postavy zmenili, ako vyrástli a dospeli. Lebo to je hlavnou témou tejto trilógie, hoci je to prikryté všetkými tými metaforami. Ide o rozprávanie o niekom, kto sa snažil tak veľmi potlačiť jednu časť svojej osobnosti, až z toho ochorel. No a potom dostal možnosť poučiť sa a zistiť, že to nikdy nie je dobrý spôsob, ako žiť svoj život. Pretože to funguje len obmedzený čas.

Toto všetko a mnoho iných tém sú prikryté v krásnej a občas aj melancholickej obraznosti. Metafory tu majú metafory a Stiefvater sa nikdy nezdržiava tým, že by ich vysvetľovala. Čo súvisí s tým, že čitateľa nikdy vyslovene nevedie za ruku. To je minimálne v niektorých momentoch veľmi sympatické a umocňuje to zážitok z prečítaného. Okrem toho ponúka aj emócie, zamyslenia, morálne presahy a realisticky opísané medziľudské vzťahy. Pretože autorka sa vždy prejavuje ako znalkyňa ľudských charakterov a tak, hoci sa jej príbehy odohrávajú v snových ríšach, ostávajú pevne spojené s realitou.

Kniha Greywaren ponúka uspokojivý záver Snovej trilógie. Stiefvater prepája všetky udalosti a postavy, pritom vrhá nové svetlo aj na staršie udalosti z Havranieho cyklu. V podstate sa dá tvrdiť, že každá maličkosť zapadla na svoje miesto. Čitateľ tak dostal solídny záver na hranici sna a reality, v ktorom sa tie najdôležitejšie dejové linky uzavreli. No niektoré dvierka ostali aspoň pootvorené, lebo ako sa hovorí, dobrý príbeh nikdy nekončí. Čoho jasným dôkazom je aj epilóg.


 

oficiálna anotácia:

This is the story of the Lynch family.

Niall and Mór escaped their homeland for a new start, and lost themselves in what they found. Declan has grown up as the responsible son, the responsible brother – only to find there is no way for him to keep his family safe. Ronan has always lived on the edge between dreams and waking... but now that edge is gone, and he is falling. Matthew has been the happy child, the brightest beam. But rebellion beckons, because it all feels like an illusion now.

This world was not made for such a family – a family with the power to make a world and break it. If they cannot save each other or themselves, we are all doomed.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára