nedeľa 30. apríla 2023

Tajné predlohy filmov #31

Ďalší mesiac za nami a keďže je posledná nedeľa v mesiaci, môže to znamenať jediné – ďalší diel seriálu o filmoch a ich predlohách. Výber je opäť čisto náhodný, ale jednotlivé filmy majú predsa len niečo spoločné. Ide o animáky...

 

 


Mars Needs Moms (2011)

(Mamy na Mars / Máma mezi Marťany)

Tento animovaný film je ďalší zo zástupov Disneyoviek, na ktoré sa vlastne zabudlo. Samotný dej rozpráva príbeh malého chlapca menom Milo, ktorý sa vydáva na pozoruhodnú výpravu. Jeho mamu totiž uniesli Marťania a on urobí čokoľvek, aby ju dostal domov. Pričom podobne ako The Polar Express alebo A Christmas Carol, aj tento kúsok je vytvorený pomocou tzv. „motion capture“, čiže na základe pohybov skutočných ľudí, ktoré sú neskôr počítačovo animované. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy z roku 2007, ktorú napísal Berkley Breathed. Pôvodná kniha má len štyridsať strán a funguje skôr ako komediálne ladená historka o malom chlapcovi, ktorý nerozumie, aká je úloha mám v životoch detí. Výsledný film však musel s námetom pracovať odlišne, aby vystačil na osemdesiatpäťminútové dobrodružstvo. Zásadný problém je so zmenou veku hlavného hrdinu – oproti knihe je starší, takže namiesto rozkošného zmäteného dieťaťa pôsobí ako rozmaznaný fagan. Okrem toho bola napríklad vynechaná postava jeho sestry a samotní Marťania vyzerajú vyslovene nudne. Lebo zatiaľ čo kniha sa zameriava skôr na fantáziu a farebnosť, film dáva dôraz skôr na príbeh. Vo výsledku si film vyslúžil zmiešané reakcie a veľa kritiky. Navyše sa z neho stal aj finančný prepadák, čo je tiež dôvod, prečo sa Disney odklonil od „motion capture“ animákov.

 

Drachenreiter (2020)

(Dračia krajina / Dračí země)

Belgicko-nemecký animovaný film o nepravdepodobných hrdinoch, sile priateľstva a veľkolepom dobrodružstve. Aj tými slovami by sa dal opísať príbeh draka, ktorý je už unavený z večného ukrývania sa v lese. Chce starším drakom ukázať, že sa nie je čoho báť – a tiež to, že je skutočný drak. Takisto chce nájsť ich bájnu bezpečnú domovinu, kde by sa mohli ukryť pred ľuďmi. Preto sa v spoločnosti chlapca, ktorý o sebe tvrdí, že je dračí jazdec, vyberie na nebezpečnú výpravu. Spoločnosť im pritom robí minimálne trochu výstredný lesný škriatok. Svoj námet film preberá z rovnomennej nemeckej knihy z roku 1997, ktorú napísala Cornelia Funke. Tá bola preložená a v roku 2004 vydaná v angličtine pod názvom Dragon Rider. Film je vizuálne pomerne príťažlivý a očividne cielený predovšetkým na detské publikum. Okrem toho tiež obsahuje scény s rôznymi kultúrami, čo má slúžiť pre potešenie širšieho publika. Problémom je, že hoci ide o adaptáciu jednej knihy, snaží sa to ťažiť z podobnosti so svetom How To Train Your Dragon. Do tej miery, že Ben, hlavný hrdina animáku, sa v jednom bode dokonca prezlečie do kostýmu, ktorý až príliš pripomína Vikinga Hiccupa. Kniha sa dočkala aj pokračovania. V roku 2016 vyšlo druhé pokračovanie s názvom Drachenreiter: Die Feder Eines Greifs (v angličtine o rok neskôr s názvom Dragon Rider: The Griffin’s Feather). V roku 2021 pribudol aj tretí diel s názvom Der Fluch der Aurelia (The Aurelia Curse v angličtine).

 

The Rescuers (1977)

(Záchranári / Záchranáři)

Tento zabudnutý disneyovský animák približuje tajnú medzinárodnú organizáciu myší a hlodavcov, ktorí napravujú neprávosti a pomáhajú, dokonca aj ľuďom. V tomto filme má divák možnosť sledovať výpravu maďarskej myšky menom Bianca a vrátnika organizácie Bernarda, ktorí sa vydajú na pomoc unesenému osirelému dievčatku, ktorá musí v útrobách zeme pátrať po drahokamoch. Svoj námet film čerpá z rovnomennej série detských kníh, ktorú medzi rokmi 1959 a 1978 písala Margery Sharp. Názov a základné obrysy myšej organizácie preberá z prvej knihy s názvom The Rescuers, ktorú ilustroval Garth Williams. Samotný dej a zvyšok príbehu čerpá z druhej knihy s názvom Miss Bianca (z roku 1962). Filmové práva kúpil Disney krátko po vydaní druhej knihy a v štúdiu ihneď začali pracovať na adaptácii. Kým však film dostal svoju finálnu podobu, bolo „vyhodených“ niekoľko myšlienok. Pôvodne malo ísť o adaptáciu predovšetkým prvej knihy, v ktorej myšky zachraňujú uväzneného poeta. Problém bol však v tom, že poet mal byť uväznený na Kube (v pôvodnej knihe je poet v Nórsku) a v šesťdesiatych rokoch to nebolo práve najšťastnejšie umiestnenie. Neskôr sa pracovalo s nápadom, že by Bernard a Bianca zachraňovali Richarda Levie srdce, ale aj od toho sa upustilo. Neskôr sa teda obrátili na druhú knihu, v ktorej sa objaví postava túžiaca po diamantoch. No ešte predtým, než sa táto postava stala Madame Medusou, uvažovalo sa o tom, že by to bola Cruella de Vil. Našťastie štúdio od týchto nápadov upustilo a miesto toho divákovi ponúklo dojemný príbeh o opustenom dievčatku, ktoré zo všetkého najviac túži po tom, aby ho niekto adoptoval. Film bol aj vďaka tomu úspešný a v roku 1990 sa dočkal aj pokračovania s názvom The Rescuers Down Under, ktorý sa odohráva v Austrálii a ponúka vlastný príbeh.

 

The Bad Guys (2022)

(Smradi / Zlouni)

Najnovší animovaný film štúdia DreamWorks rozpráva príbeh o skupine zlodejov, ktorú vedie Vlk. Odohráva sa vo svete, kde vedľa ľudí žijú poľudštené zvieratá. Pri poslednej akcii však Vlk pomôže starej žene, pri čom ho pristihnú médiá a zrazu o tom vedia všetci. Čo ho núti premýšľať o vlastnom dobrom skutku. Vďaka tomu zlyhá a celú jeho bandu chytia. On je však rozhodnutý dokázať, že je zloduch a je odhodlaný úspešne dokončiť poslednú akciu. Bez ohľadu na to, čo ho to bude stáť. DreamWorks sa teda vracia s obvyklou dávnou komediálnosti a akčnosti. Námet pritom čerpá z rovnomennej série detských ilustrovaných kníh, ktoré od roku 2015 tvorí Aaron Blabey. Doteraz vyšlo sedemnásť kníh a budú nasledovať minimálne tri ďalšie. Film však neadaptuje konkrétny príbeh, ide skôr o prenesenie postáv a námetov na obrazovky. Pričom zámerom štúdia bolo vytvoriť film, ktorý by šiel v stopách Shreka a jeho náhľadu na rozprávky, či Kung-fu pandy a spracovaniu kung-fu tematiky. K čomu napomáha aj pôvodná knižná séria, ktorá sa síce volá The Bad Guys, ale v skutočnosti ide o príbeh skupiny, ktorá sa snaží páchať dobro, no pri tom zakopáva o vlastné nohy a dostáva sa skôr do problémov. Film sa napriek odkladu premiéry stal nielen finančne úspešný, ale získal aj dobré hodnotenia. Aj vďaka tomuto úspechu bude mať film pokračovanie.

 

The Willoughbys (2020)

(Willoughbyovi)

Trochu nevýrazný netflixovský animák rozpráva príbeh jednej rodinky. Willoughbyovcov tvoria rodičia a štyria súrodenci. Rodičia sa však k svojim deťom správajú otrasne a nakoniec ich dokonca vyhodia z domu – lebo sa rozhodli zachrániť dieťa, ktoré niekto položil na prach ich dverí. Čo odštartuje podivuhodný sled rôznych udalostí, ktoré majú preveriť hodnoty detí v modernej spoločnosti. Svoj námet veľmi voľne čerpá z rovnomennej knihy z roku 2008, ktorú napísala Lois Lowry. Pôvodný príbeh vystupuje ako parodizácia klasických detských príbehov. Deti v tomto príbehu milujú knihy a najstaršia sestra Jane na začiatku vyhlási, že hrdinovia z ich obľúbených detských kníh sú vždy siroty, takže ak chcú zažiť niečo veľkolepé, aj ony by mali byť. Okrem toho tiež konajú podľa toho, čo si myslia, že by v danej situácii urobili ich obľúbené postavy, čo je vlastne zdrojom humornosti celého príbehu. Všetko je to navyše doplnené veľkolepým farebným vizuálom a z príbehu štyroch detí a ich pestúnky navyše plynie aj nejedno ponaučenie. Film si navyše vyslúžil prevažne pozitívne hodnotenia a dokonca aj niekoľko nominácií na rôzne ocenenia. Napriek tomu akosi zapadol prachom vedľa iných filmov (nielen tých animovaných) z netflixovskej produkcie. V roku 2020 sa navyše pôvodná kniha dočkala voľného pokračovania s názvom The Willoughbys Return, ktorá sa odohráva približne tridsať rokov po udalostiach pôvodnej knihy.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára