utorok 8. augusta 2023

O sile slova | Divine Rivals

Autor: Rebecca Ross
Názov: Divine Rivals
Séria: Letters of Enchantment
Diel: prvý
Špecifikácia: román z vojnovej zóny o dvoch novinároch a sile písaného slova
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.34

 

“I don't think you realize how strong you are, because sometimes strength isn't swords and steel and fire, as we are so often made to believe. Sometimes it's found in quiet, gentle places.”

 

Iris a Roman sú na prvý pohľad rivali, no na druhej strane toho majú spoločné viac, ako sa môže zdať. Obaja sa uchádzajú o tú istú pozíciu v tých istých novinách. No hovoria spolu len minimálne. Iris však jedného dňa napíše list svojmu bratovi a ten z podivuhodných dôvodov skončí práve u Romana. Začnú si anonymne dopisovať a zistia, akú útechu v sebe ukrývajú obyčajné slová. A keďže okolo nich zúri vojna, budú tú útechu potrebovať...

Americká autorka Rebecca Ross vytvorila ďalší svet so štipkou mágie. V tomto prípade majú podobu starých božstiev. Jedno z nich sa prebudilo po dlhom spánku a teraz sa rozhodlo pomstiť tým, o ktorých verí, že sú za to zodpovední. Vypukla tak doslova božská vojna, v ktorej však proti sebe stoja ľudia. Už len vďaka tmou je príbeh pomerne pochmúrny, no zároveň ponúka aj útechu a hlavne nádej.

Tá sa do textu preparovala vďaka Iris a Romanovi. Táto dvojica má mnoho spoločného. Každý z nich v sebe nosí vlastnú bolesť a týrajú ho jeho vlastné prízraky. Iris nedávno prišla o matku. Roman zase o sestru. Obaja sa snažia, aby sa im životy nerozpadli pod rukami. A jedinú útechu nachádzajú v listoch, ktoré si vymieňajú. Pritom len Roman vie, s kým sa skutočne rozpráva.

Práve tematika písania a potreba ľudského kontaktu sa zdajú byť tou hlavnou témou, na ktorú sa autorka sústreďuje. Ukazuje, akú obrovskú silu môže mať jediné slovo, ak je adresované tej správnej osobe v tom správnom okamihu. Aby vyvolalo pocit, že človek nie je sám. Zároveň však ukazuje, že v listoch človek dokáže viac odhaliť. Hlavne ak verí, že ich číta niekto neznámy. Všetky tieto slová v sebe nesú obrovskú emocionálnu nálož a sú dôkazom, že Ross rozumie svojim postavám a ich bolesti.

“I think we all wear armor. I think those who don’t are fools, risking the pain of being wounded by the sharp edges of the world, over and over again. But if I’ve learned anything from those fools, it’s that to be vulnerable is a strength most of us fear. It takes courage to let down your armor, to welcome people to see you as you are. Sometimes I feel the same as you: I can’t risk having people behold me as I truly am. But there’s also a small voice in the back of my mind, a voice that tells me, ‘You will miss so much by being so guarded.’”

Na pozadí tohto všetkého navyše zúri vojna, ktorú si čitateľ nakoniec obzrie naozaj z blízka. Keďže Iris sa stane dopisovateľkou pre noviny a Roman ju nasleduje. Samotné boje nie sú opísané zbytočne detailne, ale zároveň sú realistické. Plné desivých okamihov plných bolesti a strachu. No zároveň sa objavujú aj záblesky súcitu. Sú to práve tieto občasné okamihy, cez ktoré sa do textu prebojovala už spomínaná nádej.

To je vlastne to, vďaka čomu postavy pokračujú. Že jedného dňa to skončí. Že raz bude lepšie. Že sa zo sveta ešte nevytratila ľudskosť, hoci je tomu náročné uveriť. Zároveň je však v týchto scénach aj naliehavosť. Lebo Iris a Roman si veľmi intenzívne uvedomujú, že nemusí prísť ďalší zajtrajšok.

Po všetkých stránkach je to pomerne náročné a občas vysiľujúce čítanie. Napriek tomu je text napísaný krásne a citlivo. Hoci je dej drsný a niektoré scény vyvolajú slzy, nie je to vyslovene smutné čítanie. Miestami skôr také horko-sladké, čo sa vzhľadom na tému dá očakávať. Autorka však napriek tomu dokázala písať aj o tých krajších stránkach života a to je minimálne povzbudivé. A prepožičiava to knihe ohromnú silu, takže určite dokáže zapôsobiť.

V knihe Divine Rivals sa Rebecca Ross prejavila ako skúsená autorka. Ťažkú tematiku spojenú s vojnou a bojmi dokázala doplniť o priateľstvo, lásku i nádej. Akoby aj v tme dokázala nájsť záblesky svetla. Vďaka tomu stvorila emocionálne náročný príbeh, ktorý v sebe nesie čosi takmer až upokojujúce. Možno aj preto, že stále verí v prežitie ľudskosti a tiež lásky.


 

oficiálna anotácia:

When two young rival journalists find love through a magical connection, they must face the depths of hell, in a war among gods, to seal their fate forever.

After centuries of sleep, the gods are warring again. But eighteen-year-old Iris Winnow just wants to hold her family together. Her mother is suffering from addiction and her brother is missing from the front lines. Her best bet is to win the columnist promotion at the Oath Gazette.

To combat her worries, Iris writes letters to her brother and slips them beneath her wardrobe door, where they vanish – into the hands of Roman Kitt, her cold and handsome rival at the paper. When he anonymously writes Iris back, the two of them forge a connection that will follow Iris all the way to the front lines of battle: for her brother, the fate of mankind, and love.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára