nedeľa 27. augusta 2023

Tajné predlohy filmov #35

 

Ďalší mesiac sa blíži svojmu koncu, teda prišiel čas na ďalší diel seriálu o filmoch a ich predlohách. Rovnako ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 

 


The Shawshank Redemption (1994)

(Vykúpenie z väznice Shawshank / Vykoupení z věznice Shawshank)

Dnes už klasický film rozpráva príbeh mladého bankára Andyho, ktorý je odsúdený za vraždu svojej manželky a jej milenca. Doživotný trest si má odpykávať v drsnej väznici, kde mu je útechou priateľstvo so starším spoluväzňom Redom a sen, že sa odtiaľ raz dostane. Svoj námet film čerpá z novely Rita Hayworth and Shawshank Redeption od Stephena Kinga, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1982 v zbierke Different Seasons (s podtitulom Hope Springs Eternal). Neskôr novela vyšla aj samostatne. Filmová adaptácia je pomerne verná svojmu originálu. Dôvodom je možno aj pomerná krátkosť pôvodného textu. Najväčšie odklony v scenári predstavujú len osudy niektorých postáv alebo dôležitosť toho, čo tá-ktorá postava urobila. Osud niektorých postáv je tak omnoho drastickejší, čo ale na druhej strane prehlbuje dramatický pôžitok. Jedna z výrazných zmien je aj odstránenie mena Rity Haworth z názvu. V pôvodnej novele je plagát tejto herečky akýmsi začiatkom priateľstva medzi Redom a Andym. Vo filme sa objaví neskôr a je zábleskom v pochmúrnom väzenskom živote. Novela sa okrem toho v rok 2009 dočkala aj dramatizácie a bola uvedená pod názvom The Shawshank Redemption v Dubline. Túto dramatizáciu neskôr uviedli aj divadlá v Londýne, Edinburghu a taktiež v Amerike.

 

American Psycho (2000)

(Americké psycho)

Svojrázne satirický hororový triler. Aj týmito slovami by sa dal opísať film opisujúci život finančníka Patricka Batemana. V práci sa mu darí, hoci svojich spolupracovníkov neznáša, a v osobnom živote to tiež nie je úplne márne. Dokonca má snúbenicu a na prvý pohľad sa zdá, že je Patrick spokojný. Lenže to len na prvý pohľad, lebo na ten druhý je Patrick minimálne sociopat s vražednými chúťkami. Film svoj námet čerpá z rovnomennej knihy, ktorú napísal Bret Easton Ellis a prvýkrát vyšla v roku 1991. Kniha bola už od uvedenia na trh pomerne kontroverzná, jej predaj bol v istom čase napríklad zakázaný v Nemecku a v Austrálii sa kniha síce predávala, ale zabalená v papieri. Sám autor priznal, že mu vydavatelia prorokovali, že táto kniha ukončí jeho kariéru. V Amerike sa dokonca dostala do zoznamu najzakazovanejších kníh, kde obsadila päťdesiate tretie miesto. Samotná adaptácia je viac-menej verná originálu, no niekoľko rozdielov sa nájde. Film je menej krvavý a násilný ako kniha a samotná motivácia hlavného hrdinu je niečo, čo si divák má domyslieť. V knihe ale Bateman pripája detailný opis toho, prečo si vybral tú-ktorú obeť. Rozdiel je tiež v reakciách, ktoré film a kniha vyvolali. Zatiaľ čo kniha je považovaná za kontroverznú, film bol kritikmi prijatý pomerne kladne. V roku 2013 sa kniha dočkala aj muzikálovej adaptácie, v ktorej Batemana stvárnil Matt Smith. V roku 2002 sa objavilo aj pokračovanie filmu s názvom American Psycho 2, s podtitulom All American Girl, ktoré nemá s pôvodnou knihou už nič spoločné.

 

Can You Keep a Secret? (2019)

(Vieš udržať tajomstvo? / Dokážeš udržet tajemství?)

Dej tejto béčkovej (a miestami možno až céčkovej) romantickej komédie približuje život Emmy, ktorá má všakovaké tajomstvá – ako každý. Jedného dňa však sedí na palube lietadla, je nervózna a neskôr pod vplyvom alkoholu a tiež strachu z turbulencií začne svoje tajomstvá hovoriť náhodnému spolucestujúcemu. Z toho sa neskôr vykľuje jej nový šéf, s ktorým má denne zdieľať kanceláriu. Kniha svoj námet čerpá z rovnomennej knihy z roku 2003, ktorú napísala Sophie Kinsella. Čo do vernosti ide skôr o voľnejšiu adaptáciu. Hlavná dejová linka je viac-menej rovnaká, no zmeny sa týkajú hlavne vedľajších postáv alebo prostredia. Zásadnou zmenou je aj dejisko všetkého. Zatiaľ čo kniha sa odohráva v Londýne, vo filme sa divák presunul do New Yorku. Predpokladá sa, že k tejto zmene došlo preto, lebo samotní tvorcovia sú Američania, takže prostredie dobre poznali. Tiež mali v úmysle viac zapôsobiť práve na americké publikum. Takisto samotný záver prebieha trochu odlišne. Zmeny však nie sú len vo filmovej adaptácii, ale aj v samotnej knihe. Sophie Kinsella je britská autorka, takže kniha prvýkrát vyšla práve v Anglicku a neskôr v Amerike. Medzi anglickým a americkým vydaním je však niekoľko rozdielov, napríklad iné doplnené scény alebo odlišne napísané scény. Film si vyslúžil skôr negatívne hodnotenia.

 

The Lost Girls (2022)

Fantazijný film, ktorý dejovo nadväzuje na klasiku Peter Pan. V tomto prípade sa však pracuje s predpokladom, že Peter Pan dodržal sľub a naozaj chodil navštevovať Darlingovcov aj po tom, ako sa všetci vrátili domov. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy z roku 2003, ktorú napísala Laurie Fox. Oficiálne je vedená ako pokračovanie Petra Pana a približuje osudy piatich generácii Darlingovských žien, ktoré spája rovnaký osud – ich puto s Petrom Panom. V knihe je toto puto prezentované ako prekliatie, ktoré spôsobuje šialenstvo. Kniha samotná si vyslúžila skôr zmiešané hodnotenia a film na tom nie je o nič lepšie. Hoci ten obišiel vlastne ešte horšie a je kritizovaný najmä pre celkový chaos, ktorý stvorila Livia De Paolis, režisérka, scenáristka a zároveň herečka, ktorá stvárnila jednu z Darlingovských žien. Vďaka spracovaniu, ktoré zvolila, nie je úplne jasné, čo sa snaží povedať a celkové vyznenie ešte zhoršujú herecké výkony a chýbajúca chémia medzi jednotlivými predstaviteľmi. Film tiež doplatil na slabý marketing a fakt, že bol uvedený len v niekoľkých anglických kinách. Vzhľadom na toto všetko je adaptácia odsúdená na zabudnutie.

 

The Boss Baby (2017)

(Baby šéf / Mini šéf)

Dej pomerne „trhlej“ rodinnej komédie sa sústreďuje na rodinu, v ktorej práve pribudlo bábätko. Nie je to však bežné dieťa, ide o biznismena v prestrojení, ktorého úlohou je zistiť, prečo deti v poslednom čase prehrávajú súboj o rodičovskú lásku. Svoj námet film veľmi voľne čerpá z rovnomennej detskej knihy, ktorú napísala a ilustrovala Marla Frazee a prvýkrát vyšla v roku 2010. V tejto krátkej knižočke autorka reflektuje na svoje vlastné materstvo, keď sa z jej detí zrazu stali „veľkí šéfovia“, ktorí sa krikom dožadovali pozornosti a riadili vlastne každý krok jej života. Samotný film však tento pôvodný koncept rozširuje a vytvára úplne iný svet. V ňom existuje BabyCorp, spoločnosť plná síce na prvý pohľad rozkošných bábätiek, tie sa však správajú ako ostrieľaní biznismeni, ktorých zaujímajú skôr grafy a percentá, než hračky a uspávanky. Autorka knihy sa vyjadrila, že v tomto prípade išlo o to postaviť nový príbeh na dobrých základoch, čo sa aj podarilo a ona je s výsledkom spokojná. Kniha má aj pokračovanie s názvom The Bossier Baby, ktorá vyšla v roku 2016. Film sa takisto dočkal pokračovania, konkrétne v roku 2021 s názvom The Boss Baby: Family Business.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára