utorok 12. decembra 2023

Pokračovať napriek prekážkam | Brány pekla

Autor: Leigh Bardugo
Názov: Brány pekla (orig. Hell Bent)
Séria: Galaxy Sternová (orig. Alex Stern)
Diel: druhý
Špecifikácia: temná urban fantasy o vysokoškolských spolkoch posadnutých mágiou a mocou
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2023 (SR); Fragment, 2023 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.16

 

„V tom tkvel problém s láskou. Ťažko sa od nej odúčalo, bez ohľadu na to, akú krutú príučku ste dostali.“

 

Alex Sternová celý život zízala na odvrátenú stránku života. Či už išlo o spoločenské rozdiely, alebo o duchov. Vďaka tomu sa naučila neustupovať a nevzdávať sa. Aj to jej pomohlo prežiť na pozícii dozorcu nad magickou aktivitou na univerzite. Jej mentor je však stále nezvestný a Alex hodlá použiť tú istú tvrdohlavosť, aby mu pomohla. Aj keby na to bola úplne sama...

Leigh Bardugo veľa priestoru v knihe Deviaty spolok venovala vysvetľovaniu fungovania svojho sveta. V mnohých okamihoch dokonca na úkor dynamiky. V pokračovaní však z toho vyslovene ťažila. Čitateľa teda doslova hodila doprostred diania. Rovnými nohami vpadol späť do Alexinho života a jej problémov.

Hlavne prvé kapitoly však ponúkajú aj akýsi pohľad späť. Predsa len, od vydania prvej knihy ubehlo už niekoľko rokov a osvieženie pamäti je na mieste. Pripomenutie predchádzajúcich udalostí prichádza zväčša cez Alexine myšlienky a v momentoch, keď je to potrebné. Teda tempo nie je zbytočne spomaľované. Vďaka čomu je výraznejšia gradácia napätia. Tú podporuje aj občasné preskočenie v čase – z príbehovej súčasnosti do budúcnosti alebo minulosti.

Knihe je teda od začiatku vlastná svižnosť. Je jasné, že autorka už nepotrebuje niečo rozsiahlo vysvetľovať, čiže sa mohla sústrediť aj na postavy. Alex dostávala vždy najviac priestoru, takže ju čitateľ mohol aj najlepšie spoznať. Porozumieť jej motivácii. Tomu, aká je a prečo. Vďaka tomu je sympatickou, hoc vskutku morálne sivou hrdinkou. Tentoraz však oveľa väčší priestor dostali aj vedľajšie postavy. Spolubývajúca Mercy, ale aj Dawesová z Léthé alebo detektív Turner.

„Možno boli len dvaja vrahovia, prekliati, aby trpeli spoločnosť toho druhého, dve zatratené duše, ktoré sa snažia nájsť cestu domov. Možno boli monštrá, ktorým sa páčilo, keď ich videlo iné monštrum. Ale oboch ich opustilo už priveľa ľudí. Ona nebude ďalšia.“

Takže aj vedľajšie postavy dostali možnosť zažiariť, čo je veľmi príjemné. Čitateľ ich tak môže vnímať komplexnejšie, nehovoriac o tom, že sú ich rozhodnutia o niečo uveriteľnejšie. Navyše sa zdá, že Bardugo chce vytvoriť skupinu spolupracujúcich hrdinov. Tí nie sú ani v najmenšom dokonalí, takže o to realistickejšie pôsobia.

Zápletka je takisto rozvíjaná postupne. Prepojená s predchádzajúcimi udalosťami, pretože všetko so všetkým súvisí. Čitateľ vďaka tomu dostane ďalších niekoľko odpovedí. Ale zároveň nájde aj mnoho otázok. Podobne ako v Deviatom spolku, aj tu je pomerne výrazná detektívna linka. V tomto prípade však netvorí hlavnú zápletku, ale len vedľajšiu doplnkovú. No a vďaka tomuto všetkému je opäť čo-to poodhalené o magických spolkoch, na ktoré dohliada Léthé.

Od prvej strany je však jasné, že má autorka všetko pevne v rukách. Spolky, mágia, rituály – to všetko stojí na pevných základoch. Všetko dáva zmysel a pôsobí to realisticky. Možno aj preto, že prístup k mágii je tu pomerne naturalistický a aj temný. Bargudo skrátka nemieni zatvárať oči pred odvrátenou stránkou moci. Vďaka čomu je kniha miestami až znepokojivá a takisto plná hnusu.

Čítanie je pomerne výživné od prvej strany až po poslednú. Postavy hľadajú odpovede, aktívne plánujú, ale takisto bojujú. Vždy, keď sa zdá, že už je po všetkom, nájdu nejakú medzierku, ako uspieť. Napätie graduje, mágia iskrí. Jediným výraznejším nedostatkom je zbytočne dlhý záver. Dá sa to však odpustiť, keďže zároveň funguje ako úvod k ďalším udalostiam.

Kniha Brány pekla je výborným pokračovaním Deviateho spolku. Navyše svižnejším, keďže čitateľ už vie, ako funguje autorkina magická komunita. Tempo je teda pomerne dynamické, podporené čiastkovými zápletkami. Takisto práca s postavami a ich charaktermi zaujme a vďaka nej niektorí aktéri pôsobia trojrozmernejšie. Napriek tomu však ide o pomerne hutné a navyše temné rozprávanie, takže poteší skôr trpezlivejších čitateľov.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Alex Sternová je späť a mieri priamo do pekla v pokračovaní temného, znepokojujúceho románu Deviaty spolok od betsellerovej autorky Leigh Bardugo.

Nájdi bránu do podsvetia. Ukradni dušu z pekla. Jednoduchý plán, no ľudia, ktorí sa na túto cestu vydajú, sa z nej málokedy vrátia. Galaxy „Alex" Sternová je však odhodlaná vyslobodiť Darlingtona z očistca - aj keby ju to malo stáť budúcnosť v Léthé a na Yalovej univerzite.

Alex sa tentoraz nemôže spoliehať na pomoc Deviateho spolku, takže je kvôli záchrane džentlmena z Léthé nútená zostaviť tím zložený z pochybných spojencov. Spoločnými silami sa musia prelúskať bludiskom magických textov a bizarných artefaktov, aby odhalili tie najprísnejšie strážené tajomstvá spolkov a porušili pri tom všetky pravidlá. Keď navyše začnú zomierať členovia pedagogického zboru, Alex je jasné, že nejde iba o nehody. V New Havene sa deje niečo mimoriadne nebezpečné, a ak má Galaxy Sternová aj tentoraz prežiť, bude sa musieť popasovať s monštrami zo svojej minulosti - a s temnotou v základoch samotnej univerzity.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára