utorok 26. decembra 2023

Tajné predlohy filmov #39

 

Ďalší mesiac sa blíži ku koncu a podobne aj rok. Takže nastal ten pokojný a čarovný vianočný čas. Spojila som teda príjemné s užitočným a opäť našla pár tematických filmov, ktoré majú občas nie až také známe knižné predlohy...

 


Eloise at Christmastime (2003)

(Šibalka Eloise a Vianoce / Eloise a Vánoce)

Eloise je šikovné malé dievčatko, ktoré žije v podkroví nad hotelom Plazza v New Yorku. Je pomerne všetečná, ale má dobré srdce, takže sa rozhodne pomôcť svojmu priateľovi, aby získal ženu svojho srdca. Lebo aj Vianoce by mali byť časom lásky. Ide o druhý príbeh o malej Eloise a oba sú natočené podľa kníh spisovateľky Kay Thompson, ktoré vychádzali v päťdesiatych rokoch. Tento vianočný príbeh je podľa druhej knihy v sérii, ktorá vyšla v roku 1958. Keďže ide o televízny film, ktorý sa do kín nikdy nedostal, je pomerne zabudnutý. Na to, aby zažiaril, musel čakať desať rokov a aj v tomto čase doslova zapadol prachom. Divákom najviac prekáža pomerne divoko nakombinovaný dej o tajných agentoch a špiónoch a všakovakých trampotách, do ktorých sa dokáže dostať len malé, všetečné dievčatko. Film nedokázala zachrániť dokonca ani Julie Andrews, ktorá sa predstavila v úlohe pestúnky. Pre nenáročného diváka však môže napriek tomu predstavovať oddychovú sviatočnú zábavu.

 

The 12 Dogs of Christmas (2005)

(Dvanásť vianočných psov / Tucet vánočních psů)

Dej sa sústreďuje na život dvanásťročnej Emmy. Tá odchádza na Vianoce k tete Delores, kde za ňou má prísť aj jej otec. Na mieste však zisťuje, že jej teta nie je tá milá tetuška, o ktorej snívala a navyše mestečko, v ktorom žije, je trochu zvláštne – je tu úplný zákaz psov. Ak sa tu niekedy aj nejaký objaví, okamžite niekam mizne. Emma sa rozhodne, že záhadu vyrieši, a tak pomôže všetkým psom. Film prináša pomerne očakávané posolstvo o láske a o tom, čo je skutočné dôležité vo vianočnom období. Postavy to má naučiť práve Emma a psy, ktoré pomáha zachrániť. Samotný film je inšpirovaných rovnomennou detskou obrázkovou knihou od Emmy Kragen. Neskôr vyšla aj v podobe klasickej stolovej hry, ktorej primárnym účelom bolo pobaviť všetkých zúčastnených. Okrem toho ide o variáciu na známu vianočnú pieseň o dvanástich vianočných dňoch. V tomto príbehu však každý deň predstavuje iné plemeno. Film samotný patrí opäť do kategórie tých zabudnutejších, no môže očariť napríklad aj tým, že sa odohráva v tridsiatych rokoch minulého storočia, čo mu prepožičiava opäť trochu inú atmosféru.

 

The Small One / A Christmas Miracle (1978)

(Maličký)

Krátkometrážny sviatočný filmík z dielne Walta Disneyho, ktorý vyšiel ako súčasť reedície Pinocchia. Dej rozpráva o priateľstve malého chlapca a jeho oslíka, ktorého volá Maličký. Chlapec je však z chudobnej rodiny a musí milovaného, hoc starého oslíka predať. No nikto na trhu ho nechce kúpiť. Len garbiar. Až kým sa pri chlapcovi nepristaví jeden muž, ktorý chce kúpiť oslíka, aby odniesol jeho tehotnú ženu. Film svoj námet čerpá z rovnomennej vianočnej novelky od Charlesa Tazewella, ktorú ilustroval Franklin Whitman. Prvýkrát vyšla v roku 1947 a spracováva známy náboženský motív z trochu iného uhlu. Autor tak predstavuje rozprávanie o priateľstve, láske, ale hlavne nádeji. Podobne ako iné disneyovské krátke filmy, aj tento sa teší veľkej obľube, hoci je vedľa tých novších trochu zabudnutý. Film vyšiel v roku 2005 ako súčasť série disneyovských vianočných klasických filmov.

 

The Man Who Invented Christmas (2017)

Vianočný čas si mnohí z nás nedokážu predstaviť bez klasického príbehu o lakomom zatrpknutom starom chlapovi, pre ktorého sa Vianoce stali nezmyslom, ktorý má z ľudí vytiahnuť peniaze. Vianočná koleda by len sotva existovala, ak by tento legendárny príbeh Charles Dickens nakoniec nenapísal a za postavami Ebenezera Scroogea alebo malého Tima sa ukrýva veľa inšpirácie. Tento film rozpráva práve príbeh toho, ako Charles Dickens písal jednu zo svojich najznámejších kníh. Navyše ide o životopisnú komediálnu drámu, ktorá spracováva rovnomennú knihu od Lesa Standiforda z roku 2008 a takisto spracováva aj samotnú Vianočnú koledu. Film sa síce v hojnej miere opiera práve o populárno-náručnú historickú knihu, no sú v nej pridané mnohé dramatické momenty, aby bol film pre diváka príťažlivý. Má sprostredkovať príbeh o tom, ako sa tvorivý človek snaží napísať príbeh a nedarí sa mu, vďaka čomu film získal dramaticko-komediálny podtón. Nejde o vyslovene vianočný film, ale venuje sa príbehu, bez ktorého by Vianoce už neboli Vianocami.

 

The Noel Diary (2022)

(Noelin deník)

Ďalší zo zástupov vianočných romantických filmov, tentoraz z netflixovskej dielne. Tento rozpráva príbeh o bestsellorovom autorovi, ktorý sa vracia do rodného mesta, aby tu vypratal dom, ktorý zdedil po zosnulej matke. V meste narazí na ženu, ktorá sa snaží nájsť svoju matku a uľahčiť jej v tom môže starý denník, ktorý hlavný hrdina nájde na povale. Film je voľne inšpirovaný rovnomennou knihou z roku 2017, ktorú napísal Richard Paul Evans, skúsený autor mnohých vianočných kníh. Samotný film patrí k takému klasickému sviatočnému priemeru, kde je obyčajný príbeh o obyčajných ľuďoch, ktorý je ozvláštnený len o vianočnú atmosféru. Film tak možno pre niekoho zapadá do celého radu podobne koncipovaných príbehov. Pre nenáročnejšie romanticky naladené duše predstavuje sviatočný oddych.

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára