nedeľa 19. apríla 2015

Náboženské sekty, upravená genetika a bohovia | Šachovnice bohů



Autor: Richelle Mead 
Názov: Šachovnice bohů 
Séria: Věk X (Age of X) 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Domino, 2014 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.88
V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko k samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám je překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.
Mae byla vychována jako příslušnice aristokratické kasty, ovšem nyní je členkou nejelitnější a nejděsivější jednotky v armádě. Vyniká nejen uměle vylepšenými schopnostmi a reflexy, ale také mrazivě dokonalou krásou, což je paralyzující kombinace – zejména pro samotného Justina.

„Jsem smutný, protože mi připomínáte domov. Protože jste nádherná a zářivá a jste plná energie a symbolizujete spoustu dalších věcí, které jsem strašně dlouho neviděl... a zase strašně dlouho neuvidím.“
Ja a táto kniha máme za sebou veľmi pekný príbeh. Ja som vedela od sekundy, keď som sa dozvedela o jej vydaní, že si ju proste musím prečítať. Je to Richelle, to je takmer povinnosť a okrem toho záruka, že kniha bude skvelá. A potom sme sa niekoľkokrát s knihou obišli v kníhkupectve. Hrozné, ja viem. Ale! Keďže mám super spolužiačku (Týmto veľmi pekne ďakujem Lyn za požičanie.), tak som si knihu naozaj mohla prečítať. A to bolo najlepšie rozhodnutie na svete...


Postavy a prostredie
Táto kniha bola plná prekvapení. Po otvorení som sa automaticky začítala a hltala slovo za slovom. Hneď sa na mňa vyškierala nejaká tá akcia, opisy, postavy, zoznamovačky. Ale ani po otočení strany niekde po dvestovke som celkom nevedela, o čom to, dopekla, čítam. Akože nejakú predstavu som mala, ale pochopiť všetko, čo mi nejako nešlo.
Možno to bolo kvôli tomu, že som čítala cez deň, keď som v noci spala asi 4 hodiny, ale tak... asi to bude pretrvávajúci problém. Nemôžem skutočne čakať, že všetko pochopím na prvej strane. A pri tom som presne toto čakala! Ja viem, som hrozne naivná, ale čo už. Hlavu o stenu si pôjdem otrieskať neskôr, teraz sa mi nechce ničiť omietku. (Ehm, zase odbieham, ja viem, ja viem.)
Myslím, že ma na tom hlavne fascinovalo to prepletenie. Nový svet s tým starým. Videli sme ten kontrast, tie rozdiely a pri niektorých som len krútila hlavou, ale viem si predstaviť, že aj v súčasnej dobe sa to deje. (Konverzáciu typu „odkiaľ si“ v zahraničí, kde si myslia, že máme autá ako Flinstonovci a mobil sme nevideli ani v reklame, len nemáme telku.) Tým pádom ma to veľmi bavilo a tie slovné hračky a doberanie som si nesmierne užil.
„Ani všechny prachy nebo moc nad světem nedokážou změnit, odkud ve skutečnosti jste, a snažit se to zamaskovat hromadami falešných šperků taky nebude ono.“
Ana zrudla. „Všechny jsou pravé!“
„Můžete se našlechtit, jak chcete, ale ty šaty jsou prostě stejné jako vy: staromódní, laciné a snaží se vypadat, že jsou něco víc.“
Ale oveľa viac sa mi páčilo, ako autorka spojila mytológiu (vidíte, pre toto milujem túto knihu ešte viac) s novovytvorenými bohmi a náboženskými sektami. Navyše je to okorenené tým typickým štýlom s náznakmi irónie, sarkazmu i humoru a neuveriteľne širokej škály emócií, takže ma to pohltilo ešte viac. Všetko ma fascinovalo, bolo to proste geniálne.
Ale trochu ma zamrzelo, keď som si uvedomila, ako to takmer všetci (česť výnimkám) prirovnávanú k VA. Ľudia, zobuďte sa, toto sa s VA nedá ani len porovnávať! Hoci tú sériu milujem, toto je proste vyšší level. Možno kvôli tomu, že to nie je YA. Ale ani séria Sukuba nebola YA... No nič, asi si urobím štúdiu alebo čo, nech už teraz robím nejaký ten prospešný literárny výskum, aby som robila prácu navyše, ako nám to vyčíta doktorand na Orto. (Žanko, priprav sa, idem vedecky bádať!)
Ale aby som sa vrátila k dôležitejším veciam a hlavne k tejto skvelej knihe... Postavy ma skutočne dostali. Mae síce bola drsná hrdinka schopná postaviť sa dvadsiatim chlapom a prežiť bez škrabanca, ale navyše to bola cítiaca žena. To sa mi na nej páčilo, bola neskutočne sympatická a jej hlášky boli tiež super. Ani zďaleka nebola dokonalá. V súčasnej dobe je veľmi ťažké nájsť takú tú typickú fantasy hrdinku, ktorá by mala aspoň jednu chybičku krásy (a nie, nemám na mysli krivý nos alebo bradavicu na kolene).
Naproti tomu taký Justin mi polovicu knihy liezol neskutočne na nevy svojím správaním a zlozvykmi. Mal svetlé momenty a už som sa nad ním rozplývala a on potom zahlobí nejakú kravinu a sme tam, kde sme aj začali. Tí knižní chlapi asi tiež musia byť tak trochu idioti, nech im trošku viac veríme, že sú skutoční. Nuž, prehodnoť svoju lásku k vínu a ja prehodnotím svoj vzťah k tebe. Ale čo to trepem, na poslednej strane som aj tak slintala!
„Nejpravděpodobnější variantou je zřejmě vazba, ale jestli bude mít štěstí, mohla by si jen odsloužit pár roků v táboře na převýchovu nezletilých teroristek.“
„V táboře na převýchovu nezletilých teroristek?“
„Ano,“ řekla žena. „Jsem si jistá, že jste o něm hodně slyšel.“
„Některé dívky se z něj nevrátí.“
Vedľajšie postavy ma tiež neuveriteľne bavili, Tessa bola rozkošná a potom začala vystrkovať rožky, Cyn proste človek nemôže nemilovať za jej sarkazmus voči bratovi. A ostatní... boli veľmi presvedčiví.
Nepáčili sa mi náboženskí fanatici klaňajúci sa vymysleným božstvám (aj keď bohyňa kníh bola veľmi lákavá, to si musím, ako knihomoľ, priznať), ale na druhej strane sa mi páčili takí tí správni. To nedáva veľmi zmysel ani mne samej, ale čo sa snažím povedať... Ak verili a klaňali sa niečomu, čo tak trochu dávalo aj zmysel a nesnažili sa nikoho zabiť, neprekážali mi a fakticky mi bolo ľúto, že prišli o licenciu.
A potom tu boli postavy, ktoré by som najradšej utopila v lyžičke vody. Niektoré mali šťastie, že boli mŕtve. Hej, vyvolať skutočné emócie len vďaka stvárnení postáv, to si žiada skutočný talent.
Do tejto knihy som sa zamilovala. (Ale to ste už asi uhádli.) Bola taká iná, odlišná od toho, čo som očakávala. A tom mala vážne vysoké očakávanie. Čítala sa takmer sama, stále sa tam niečo dialo a nie vždy to bola akcia v pravom slova zmysle.
Táto kniha, rovnako aj celá séria, má čo ponúknuť. Je tým skvele prepracovaný príbeh, v ktorom sú všetky maličkosti dokonale prepojené s úžasnou myšlienkou a spojením nového a starého. A do všetkého zasahovali silné emócie a mágia. Keď sa na to tak pozerám, niet divu, že sa mi to tak páčilo. Dokonca prehliadnem aj tých pár zanedbateľných chybičiek, ktoré sa mi nepozdávali. Veď kto by bazíroval na detailoch.
Tak a teraz si už len počkať na pokračovanie.

2 komentáre:

  1. Lepšie by som to ani ja nenapísala. :D Teda až na toho Justina :D Aj keď bol blb, neliezol mi na nervy. Zdal sa mi skutočný a fáákt super. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že ja som sa ho strašne snažila nemať rada a nakoniec to dopadlo tak, že... som proste slintala :D

      Odstrániť