sobota 26. septembra 2015

Naprieč vesmírom k dôvere | Born of Fire



Autor: Sherrilyn Kenyon 
Názov: Born of Fire 
Séria: The League 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.33
He takes no prisoners. 
Syn was raised as a tech-thief until his livelihood uncovered a truth that could end his life. He tried to destroy the evidence, and has been on the run ever since. Now trained as an assassin, he allows no one to threaten him. Ever. He is „the darkness that swallows his enemies whole. 
She offers no escape. 
Shahara Dagan is the best bounty hunter in the universe. When Syn comes back on the radar, she’s the only one who can bring him to justice. There’s only one problem: Syn is a close family friend who’s helped out the Dagans countless times. But if she saves him, both of their lives will be on the line. Is Syn’s protection worth the risk? The only hope Shahara has is to find the evidence he buried long ago. Now it’s kill or be killed - and they, the predators, have just become the hunted...

“Trust no one at your back unless you want them to bury a knife in it.”
Knihy od tejto autorky bez výhrad zbožňujem a keď som si zohnala celú sériu v papierovej forme, bolo jasné, že sa do nej okamžite pustím (hoci som ju už raz čítala). Táto kniha mi robila spoločnosť v buse ešte cez prázdniny, keď som sa vracala domov, ale ešte som sa akosi nedokázala prinútiť napísať recenziu. A teraz konečne nastal ten čas...


Postavy a prostredie
Túto knihu som si chcela prečítať od prvého momentu, keď som dočítala prvú. Pretože som vedela, že bude o Synovi, ktorého som si veľmi obľúbila. Bol to taký super sarkastický chlapík, ktorý má vždy v rukáve nejaký malý žartík alebo riešenie akéhokoľvek problému.
Navyše sa jeho príbeh kryl s tým Nykyrianovým, takže som proste potrebovala vedieť, čo robil v čase, keď ho všetci najviac potrebovali. Pretože Syn je jednou z tých postáv – väčšina si ho neváži, považujú ho za to najhoršie v celom vesmíre, ale keď niečo potrebujú, idú len za ním. Bez ohľadu na to, že by ho bez zaváhania predali za najvyššiu cenu.
Bolo takmer tragické uvedomiť si, že Syn o tom veľmi dobre vedel. Zlomilo mi to srdce, ale na druhej strane, presne to som mohla očakávať. Sher svojim postavám rada nakladá na tanier takú kopu, ktorú by nezvládli ani traja ľudia, nieto jeden úbohý človiečik. Lenže bez toho by som si tie postavy asi tak veľmi nedokázala obľúbiť a neprežívala by som všetko akoby sa to dialo mne.
Syna perfektne dopĺňala Shahara. Občas som ju mala chuť niečím ovaliť (alebo skôr tresnúť knihou o okno alebo niečo podobné) za to, ako sa správala. Robila zo seba blázna, robila blázna zo Syna a čo je najhoršie, stále ho skopávala pod zem. Nakoniec sa to síce snažila napraviť, ale nedarilo sa jej to tak veľmi, ako asi plánovala. Lenže na druhej strane... potom by sa v tých tristo neviem koľkých stranách nemalo čo odohrať.
“Aren’t you afraid?”
“The dead won’t hurt you, Shahara. Only the living can do that.”
Najviac ma na príbehu však zaujala zápletka a to, čo predstavovala. Už podľa tej metafory v názve som čakala nejaké znovuzrodenie. Alebo nový začiatok. Syn bol tým fénixom a tak trochu aj Shahara. V dokonale akčnom dobrodružstve sa snažili nájsť niečo vlastné, čo by ich robili šťastnými.
Napínavo som otáčala strany a neverila som, do čoho všetkého sa tí dvaja dokázali dostať. Navyše som ešte fascinovane sledovala opisy tých nových technológií, všakovakých vesmírnych lodí, robotov, programov a všetkého možného. Sher si proste dala záležať na tom, aby to vyzeralo vierohodne.
Ale bez ohľadu na to, ako veľmi sa tam snažila vtlačiť niečo fakt originálne, po čase si takmer každý uvedomí, že len číta veľmi dobre zakamuflovaný príbeh o človeku, ktorého niekto neustále zrádzal, no aj tak sa snažil naučiť niekomu veriť. Hoci vedel, že to nedopadne dobre.
Opäť raz som sa usvedčila v tom, že všetko sa tu deje z nejakého dôvodu. Dokonca aj to zlé, čo by so najradšej z knihy vytrhla (čo by nebol dobrý nápad, ako by som si tú knihu prečítala nabudúce).
K samotnému príbehu nemám žiadny výhrady. Začal veľmi rýchlo a držal sa istej krivky. Síce klesal a stúpal podľa toho, ako nás mala autorka v pláne zmanipulovať, ale bol veľmi záživný. Dokonca aj keď sa v ňom nič nedialo, bol zaujímavý. Čo je fakt paradox, pri podobných častiach väčšinou zívam nudou. Toto môže znamenať len dve veci – buď je Sher vážne čarodejnica a dokáže ma za baviť aj ničím, alebo som totálne zaujatá jej písaním a som jej schopná všetko odpustiť. Asi nikoho neprekvapí, že obe varianty sú pravdivé.
“Objects are the makers of our humanity. Everything we hold onto has meaning for us. Those things are souvenirs that can transport us to that exact moment in time and make us feel that emotion all over again.”
Po všetkých aspektoch to bol vyrovnaný príbeh. Bola tam akcia, ktorú vyrovnávali skvelé opisy či už modernej techniky alebo len prostredia. Vesmír je veľmi fascinujúci. Iste, nebezpečný, ale fascinujúci. Takisto sa v deji objavili emocionálne silné momenty, ktoré ma prinútili buď fňukať alebo sa smiať. (Verte mi, ani jedno nechcete robiť v autobuse plnom ľudí.) A všetko to dokopy spájali charaktery postáv, ktoré ma prinútili držať im palce alebo plánovať ich bolestivú smrť.
Podčiarknuté a sčítané... ide vlastne o obyčajný príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí k sebe hľadajú cestu skrz všetky sklamania. Snažia sa naučiť opäť nikomu dôverovať. Lenže ako sa opäť ukázalo, aj ten najobyčajnejší príbeh sa dá zmeniť na neopakovateľný zážitok. Iste, možno s nedostatkami, ale prečo by som ich mala vnímať, keď aj tie dokázala Sher premeniť na svoju výhodu.
Možno som skutočne zaujatá, ale ospravedlňovať sa za to nebudem. Veľmi subjektívne hovorím, že táto séria je úžasne napísaná. Ohrané námety a príbehy odohrávajúce sa v netradičnom prostredí, kde sa nekladú žiadne medze. Stačí sa len natiahnuť a využiť to vo svoj prospech. Čo som jasne videla aj v tejto knihe.

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze! O knize jsem ještě neslyšela, ale tohle mě donutilo si ji chtít přečíst, tak se po ní co nejdříve mrknu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha je úžasná, rovnako ako celá séria. :)
    A ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť