nedeľa 20. septembra 2015

Moja knižnica I



Ja som od prírody veľmi zvedavý človek a veľmi rada sa pozerám ostatným ľuďom do knižníc. Aby som videla, aké knihy tam majú, ako a kde ich majú uložené, po prípade sa rada nechám inšpirovať a kúpim si knihu, ktorú ešte nemám. No nezdá sa mi správne len nakukovať a nič neukázať, takže keď som si naposledy urovnávala knihy (čo robím často), rozhodla som sa všetko zdokumentovať a podeliť sa s vami. Aby ste videli, ako si tie moje knižočky u mňa nažívajú.


Ako vidíte na tejto fotke, knihy nemám na jednej poličke, ale na niekoľkých. Nemám toľko miesta, aby som si mohla dovoliť poličku od podlahy po strop a ešte mať aj dostatok priestoru na posteľ. (A verte mi, svoju posteľ potrebujem, kde inde by som potom tie úžasné knihy čítala?). Problém je v tom, že sa o izbu tak trochu ešte delím aj s bratom, ktorý je doma tak v priemere raz za dva týždne a ja občas ešte menej. Máme to ale úžasné spolunažívanie, aspoň nemáme čas hádať sa a mlátiť hlava-nehlava.
Ale dosť o mojom (ne)podarenom bratovi. Sme tu kvôli knihám, na tých záleží (ale bratovi to nehovorte).

Na túto poličku som veľmi hrdá a nielen kvôli tomu, že je takmer reprezentatívna. Spolu s otcom sme ju dali dokopy. Nakreslili sme to, dali narezať dosky, zoskrutkovali a zavesili tak, aby to vyzeralo super a vošlo sa mi to na tú inak škaredú stenu.

Na prvej poličke sú moje srdcovky od Kenyonovej (aspoň tie, ktoré vyšli v preklade), úžasnú sériu Bavettovi od Petrusovej a ďalšiu knihu od nej. Ešte by tam mala byť jedna, ale tú má práve požičanú ségra v Ostrave. Vrchol od Kat je tiež tak trochu srdcovka. Keby som bola tebou je tam len kvôli tomu, že sa mi inde nevmestí. (Aspoň nie bez toho, aby mi nenarušila inak dokonale vyšperkovaný systém ukladania. Nie, že by som niečo také mala.) No a Hostiteľ tam má svoje čestné miesto spolu s plyšákmi, ktorí okrem estetickej funkcie v sebe aj skvele držia prach, čo ako alergik rozhodne oceňujem. (Ale vzdať sa ich nemienim.)
Druhú poličku tvoria prevažne Fantomácke knihy, takže nesmie chýbať séria Alfa a Omega od Briggsovej, nejaké knihy od Keri Arthur a séria o Kate Danielsovej. Jedna chýba, je takisto požičaná, ale tú má Lyn (vážne dúfam, že sa jej bude páčiť). Takisto sa tu vyskytujú dva prvé diely z Mesačných kroník. Ostatné mám v pláne doplniť. Samantha Young tam tiež straší skôr kvôli rozmerovým problémom než čomukoľvek inému (fakt by ma zaujímalo, prečo v Ikare vydávajú také veľké knihy, však to ani do kabelky nemôžem napchať).
Ďalšiu policu zdobí Mercy, z ktorej mi ešte stále chýba jedna kniha. (Ak sa jej niekto potrebuje zbaviť a má ju doma, pokojne sa ozvite!) Potom prvé tri knihy série Alex Craft (neviem sa dočkať pokračovania) a z rozmerových dôvodov je tam aj Hra věží, ktorá ma príjemne prekvapila, potom takisto Lhář a počiatok série od Nalini Sinhg. (Tu máte dôkaz, že som príšerný puntičkár a knihy neukladám len podľa obľúbenosti a žánru, ale aj podľa veľkosti.) Temné bratstvo sa tam veľmi dobre vyníma a skvele dopĺňa plyšového Kinder zajaca a dvoch Mimoňov, ktoré mi dala kolegyňa. (Happy Meal zožrala, ale ja som dostala len hračky, tomu hovorím spravodlivosť.)
Posledná polička je vyhradená pre komplet série od Trudi Canavan a potom šesťdielna Sukuba. Hamiltonová a jej Pohlazení soumraku je tam ako sám vojak v poli – trošku menej vydarený darček. Škoda, že si neplánujem kúpiť zvyšok série. A na knihách občas tancuje Groot.





Ďalšia časť knižnice je tá, ktorá sa najčastejšie mení. Pamätám si, že kedysi som mala len toľko kníh, koľko sa zmestí len do jedného toho „štvorca“. Teraz sú plné všetky štyri a spolu s tým aj ďalšie dve samostatné „knižnice“. Čo sa týka týchto políc, knihy v nich nie sú uložené podľa nijakého špeciálneho systému. Snažím sa len držať série pokope a to je tak všetko.
V prvom štvorci (vľavo hore) sú vpredu najskôr prvé tri knihy zo série o smrtke Charley a potom dva diely zo série Horečka. Mám ešte tretí, ale ten je takisto požičaný. Za nimi je tak trochu zmes žánrov. Veď to vidíte sami, dievčenské romány spolu s „erotikou“ a fantasy. Džínsový denníkAprílové dievča sú ale také nostalgické záležitosti. Nemôžem sa ich zbaviť, kúpila som si ich medzi prvými. Čo sa týka ostatných kníh, sú to skôr také experimenty, náhodou som si ich kúpila a nejako ma zaujali – inak by tam už vážne neboli. A medzi nimi sú aj nejaké vianočné darčeky. Najviac si asi vážim knihu Trhni si!, ktorá len nedávno vyšla v oficiálnej verzii v českom Fragmente. Táto je vydaná samotnou autorkou a so skvelým venovaním. (Vidíte, zase nostalgia.)
Druhý štvorec (vľavo dole) je naplnený knihami, ktoré som ešte nečítala. Ako vidíte, je ich dosť veľa (čo mi pripomína, že by som sa mala zlepšiť v ich čítaní, nielen v ich zbieraní). Vampýrská akademie... tá sa tam vyskytla náhodou. Kamarátke som chcela doplniť sériu a zistila som, že som kúpila knihy, ktoré už mala. Tak som si tieto dve musela nechať a kúpiť jej tie, ktoré ešte nemá. Nuž čo, aspoň máme vtipnú a trápnu historku. Úplne na kraji je kniha o Meditácii, ktorá sa tam tak trochu nehodí, ale tiež som ju ešte nečítala. Trnový princ tam straší zase len preto, že som sa ešte nerozhodla, či ho rovno vyhodiť von oknom alebo ho niekomu venovať (nejako sme si nesadli, no).
V pravom hornom rohu je len séria BČD od Wardovej (ochudobnená o diely, ktoré má ségra v Ostrave), Drahokamy od Gierovej a začiatok série od Kresley. Fakt neznášam, keď si obľúbim nejakú sériu a oni ju prestanú vydávať – ako v tomto prípade. Úlet v podobe knihy o histórii Stonehenge je suvenír z výletu. Klasická mytológia je zase moja srdcovka.
Posledná polica vpravo dole je zaplnená historickými romancami. Kedysi som tvrdila, že sú mamine, ale nebojte, sú moje. Proste ich milujem. Taký môj osobný úlet, keď mám po krk fantasy, hodím si nejakú ulepenú romantiku z Viktoriánskeho Anglicka alebo škótskej Vysočiny. Potom sú tam už len také zmiešané knihy, prevažne romantické. A Mug cakes, teta sa bojí, že nebudem mať dosť koláčov, ktoré by som chcela raz upiecť. Fialové čudo je plné záložiek (čítaj veľmi preplnené záložkami).




 Polica pod stolom je posledný počin môjho a otcovho dizajnérstva. Zatiaľ je knihám venovaná len stredná polica, uvidíme, či sa to zmení. Sú v nej vlastne len tri rady anglických kníh. A ničoho iného. Série, ktoré milujem alebo ktoré ešte nemám dočítané. Alebo úlety za pár libier, ktoré som ešte nestihla otvoriť.
Knihy od Amy Harmon a Colleen Hoover zo žánru New adult (tieto dve sú vážne skvelé, odporúčam). Séria od Tonye Plank, prvé tri diely série Poison study a k nej A Cour of Thornes and Roses. Potom ešte nejaké naozaj neznáme série, čo je mi fakt ľúto. Minimálne knihy od Holly Kelly sú úžasné (sú o morskom svete, tiež odporúčam). Potom zatiaľ kompletné série od Nalini Singh a Geny Showalter a nesmie chýbať druhá séria z pera úžasnej Sherrilyn a k tomu Hra o tróny v angličtine. A tematický denník s rovnakým motívom.






V byte sa nachádza ešte oveľa, oveľa viac kníh. Či už bratove, mamine alebo také tie spoločné rodinné. Ale tie, kým by som pofotila, tak by som pri tom strávila celý deň. Bola som rada, že som zvládla všetky tieto svoje a to som ešte mala šťastie, že ich asi 20 ani nemám doma, lebo ich má niekto požičané.

Čo vy a vaše knižnice? Pochváľte sa! Hoďte mi sem komentár, nech sa mám čím kochať :)

9 komentárov:

  1. Neuveriteľne milujem podobné články! :) Máš kopec skvelých kníh. Ikar je s ich veľkými formátmi hrozný, naozaj sa to nedá nikde vopchať :D
    Absolútne obdivujem, že más toľko dielov z BČD. Ja som s čítaním série skončila pri deviatej časti, potom ma to už veľmi neťahalo a prišlo mi, že sa to začína opakovať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zbožňujem články s tématikou knižníc. Obdivujem, inšpirujem sa nimi a hlavne porovnávam, čo mám, čo nemám, čo mi chýba, čo musím dokúpiť, a čo by som si mala pozrieť (lebo keď to majú iní, asi to bude stáť za to) :-)
    Mňa čaká nafotenie celej knižnice po roku, ale na to budem potrebovať celý týždeň :-D
    www.kmkbookworld.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Máš moc krásnou knihovničku :) Tvoje knížky vážně mají parádní luxusní ubytování :) Mám moc ráda podobné články :) Jen k tomu nafotit vlastní knihovnu jsem se ještě nedostala, nejspíše proto, že je přecpaná :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knižné maniačky: Hej, som rada, že o Ikare si to nemyslím len ja sama, ale môj názor zdieľa aj niekto iný. :D
    S BČD mám naozaj veľkú trpezlivosť, autorke som schopná odpustiť takmer všetko, lebo ma to neskutočne baví. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dagmar: Ja to robím úplne tak isto, tiež to vždy porovnávam a keĎ ma niečo zaujme a nikdy som o tom nepočula, hneď si to musím nájsť :)
    A hneď idem nakuknúť do tej tvojej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aires: Ešte donedávna moje knihy vôbec nebývali, oni sa povaľovali v komínkoch všade po izbe a boli skryté v periňáku a pod posteľou. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Strašne sa mi páči ako ich máš poukladané a tá prvá polička vyzerá luxusne :3 Čo sa týka Ikaru a ich veľkosť kníh, tak to už dávno nekomentujem, pretože to rozčuľovanie je úplne zbytočné, takže teraz, keď si idem kupovať kabelku, tak vždy sa obzerám po tých veľkých, do ktorých by sa mi zmestil celý nakúp z Tesca, aby som si tam vedela napchať knihu a kopu ďalších zbytočností, čo ako žena potrebujem :D
    P.S Jééééé Kenyonová! Zbožňujem jej knihy :3 Ale najviac Nočné slasti :3

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nataša: Hej, to s tou veľkosťou Ikar vážne nevyhral, ale keďže som si dávno kupovala veľké kabelky na niekoľko kníh, nemám s tým až taký problém. Ale potom vždy príde na to ukladanie na poličku... :D
    P. S.: Som rada, že sa našiel ďalší fanúšik Sherrilyn. Tá žena je proste skvelá! :D A Nočné slasti sú tiež srdcovka (ako prvá kniha v sérii ňou asi aj ostane) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. nádherné ubytování pro knihy - některé mám a některé jsem si hned zapsala

    OdpovedaťOdstrániť