utorok 26. júla 2016

Genialita alebo šťastie? | Six of Crows



Autor: Leigh Bardugo 
Názov: Six of Crows 
Séria: Six of Crows 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.42
Criminal prodigy Kaz Bekker has been offered wealth beyond his wildest dreams. But to claim it, he’ll have to pull off a seemingly impossible heist:
- break into notorious Ice Court (a military stronghold that has never been breached);
- retrieve a hostage (who could unleash magical havoc on the world);
- survive long enough to collect his reward (and spend it).
Kaz needs a crew desperate enough to take on this suicide mission and dangerous enough to get the job done – and he knows exactly who: six of the deadliest outcasts the city has to offer. Together, they just might be unstoppable – if they don’t kill each other first.

“When everyone knows you’re a monster, you needn’t waste time doing every monstrous thing.”
Leigh Bardugo sa preslávila svojou prvou trilógiou, v ktorej vytvorila svet plný mágie pripomínajúci Rusko nielen niektorými slovami. Našťastie toto fascinujúce miesto zaujalo toľko ľudí, až sa autorka rozhodla zotrvať v ňom. Dala voľný priebeh svojej fantázii a stvorila ďalšiu sériu odohrávajúcu sa v tom istom svete, len s inými ústrednými postavami.
Tejto knihe sa rozhodne nedá uprieť, že sa v nej od prvej strany niečo deje. Každá kapitola je obohatená o akciu a nebezpečenstvo, aké môžete zažiť len v tých najchudobnejších štvrtiach obývaných všakovakými nájomnými vrahmi a zlodejmi. Nože a guľky však nelietajú ako jediné, ak si nedáte pozor, len tak sa vám zastaví srdce.
Dej je strhujúci od prvého slova, avšak ako to už niekedy býva, aj geniálne vymyslený príbeh môže mať svoje diery. V tomto prípade nejde o samotnú zápletku, tá je skutočne zaujímavá. Veď koľkokrát čítate o skupine zlodejov snažiacich sa niečo ukradnúť. Skôr sa dozvedáme o tých dobrákoch, ktorí ich chytajú.
Od prvej strany je jasné, čo je úlohou rôznorodej skupinky zločincov. Veď aké ťažké môže byť preniknúť do nepreniknuteľnej citadely. Samotná cesta, vymyslenie plánu a všetko spojené s touto úlohou je detailne premyslené. No napriek tomu som sa nemohla zbaviť pocitu, že autorka niektoré kapitoly napísala len preto, aby zaplátala fakt, že nemá o čom písať.
Uhly pohľadov rovnako ako samotný rozprávač sa menia v každej kapitole a na striedačku vidíme do hlavy vždy inej postave. No a keď už je nudné to, čo postava vidí práve v ten moment, dozvieme sa niečo o jej minulosti. Ukáže sa, že niečo také je skutočne potrebné, ale napriek tomu by sa to dalo popísať ako odvádzanie pozornosti čitateľa napríklad od faktu, že autorka si nezistila absolútne nič o plavbe loďou.
“Fine. But if Pekka Rollins kills us all, I'm going to get Wylan's ghost to teach my ghost how to play the flute just so that I can annoy the hell out of your ghost."

Brekker's lips quirked. "I'll just hire Matthias' ghost to kick your ghost's ass."

"My ghost won't associate with your ghost," Matthias said primly, and then wondered if the sea air was rotting his brain.”
Okrem jedného človiečika trpiaceho miernymi príznakmi morskej choroby by sa dalo povedať, že kapitoly odohrávajúce sa na mori by mohli v pokoji prebiehať aj niekde uprostred námestia a nič by sa tým nemenilo. Nikoho neošľahal studený vietor, nestrhla sa žiadna búrka, dokonca nikde v okolí neškriekala ani jediná čajka.
A takýchto miest, v ktorých autorka násilne núti čitateľa zamerať sa na niečo iné než aktuálne prostredie, je hneď niekoľko. Takže napriek celkom obstojne geniálnemu plánu lúpeže ide v podstate o veľmi naivný príbeh, ktorého smerovanie sa dá s trochou fantázie celkom obstojne predvídať.
To, čo autorka nevložila do príbehu a jeho výstavby, vložila aspoň do postáv. Nikto by nemohol tvrdiť, že ich charaktery sú jednoliate alebo ploché. Každý zo šestice vyvrheľov má svoje silné i slabé stránky a viac ako čokoľvek iné pripomínajú skutočných ľudí so svojimi neistotami, pochybnosťami, ale aj krutosťami. Občas len nastáva problém s ich príliš nízkym vekom.
Síce som nikdy nebola členom podsvetia, ale viem si predstaviť, že získanie si rešpektu skutočne trvá viac ako len niekoľko krátkych rokov. S danou osobou musí byť niečo seriózne v neporiadku, aby to spôsobilo, že si z nej niektorí cvrknú do nohavíc aj napriek tomu, že ide o sedemnásťročného fagana. Z istého uhľu pohľadu je skutočne nelogické vytvoriť takúto postavu a rozhodnúť sa napchať ju do skupiny násťročných. No je nutné povedať, že táto postava v tom nie je sama.
Six of Crows je aj napriek svojim nedostatkom veľmi dobre napísaná kniha, ktorá sa číta pomerne rýchlo a dobre. V príbehu sa stále niečo deje, postavy nie sú na zahodenie a veľkolepý únik i splnenie nesplniteľnej úlohy sú skvele premyslené. Bohužiaľ to nemení nič na fakte, že stále ide o trochu naivnejší príbeh, v ktorom viete od istého bodu predvídať, ako to skončí, hoci neviete povedať, čo presne sa pokazí. To by sa dalo odstrániť, keby autorka venovala viac času odstraňovaním logických chýb a nie odpútavaním čitateľovej pozornosti opačným smerom.

4 komentáre:

  1. Mňa autorka sklamala so Shadow and bone ale aj tak sa chystám na dvojku :D Nuž, ale v jeden večer som si povedala, že keď túto knihu zrazu každý číta, tak ju začnem aj ja...Uhm dostala som sa asi k druhej kapitole a tam to zhaslo...Neviem prečo a neviem či jej vôbec chcem dať ešte šancu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom ti neporadím, ja som sa tiež na začiatku musela premáhať, aby som pokračovala v čítaní a nakoniec to ani nebolo také úžasné, ako všetci hovoria. Len ďalšia trochu precenená kniha a možno aj autorka :)

      Odstrániť
    2. Súhlasím, možno "veľa pozornosti o málo muziky".. :D Tiež tomu veľmi nenapomáhali dlhé kapitoly. A s tým striedaním pohľadov máš ozaj pravdu, ani by som si to nevšimla! Skvelá pozornosť na detaily.

      Odstrániť
    3. Ja rada snorím po somarinách, takže občas tam nájdem aj niečo, čo tam v skutočnosti nie je. :D

      Odstrániť