streda 13. júla 2016

Obyčajný život šialenca | Insanity

Autor: Cameron Jace 
Názov: Insanity 
Séria: Insanity 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.86
After accidentally killing everyone in her class, Alice Wonder is now a patient in the Radcliffe Lunatic Asylum. No one doubts her insanity. Only a hookah-smoking professor believes otherwise; that he can prove her sanity by decoding Lewis Carroll's paintings, photographs, and find Wonderland's real whereabouts.
Professor Caterpillar persuades the asylum that Alice can save lives and catch the wonderland monsters now reincarnated in modern day criminals. In order to do so, Alice leads a double life: an Oxford university student by day, a mad girl in an asylum by night. The line between sanity and insanity thins when she meets Jack Diamond, an arrogant college student who believes that nonsense is an actual science.

“One of the privileges of not knowing who you are is that you can pretend to be anyone you like.”


Cameron Jace sám o sebe tvrdí, že je skôr rozprávač než skutočný spisovateľ a svoj čas venuje písaniu príbehov, ktoré by si sám chcel prečítať. Všetko, čo robí, robí s radosťou a pre zábavu, čo sa jasne odráža aj na jeho písaní. Napriek tomu, že je u nás takmer neznámy, nedá sa mu uprieť, že šialenstvo Krajiny zázrakov vystihol viac ako len dobre.
Tento príbeh je v mnohom podobný originálnej knihe, na ktorú nadväzuje. Dokonca si požičal aj podobný koncept. V každej kapitole sa niečo deje. Vždy ide o niečo celkom nové, čo zo začiatku vyzerá byť skôr samostatným príbehom než len pokračovaním už začatého deja. No na konci sa ukazuje, že všetko má svoj dôvod a jednotlivé maličkosti sú naozaj perfektne premyslené.
Postavy sú, ako už naznačuje samotný obsah, trochu viac výstredné než je zvykom. V istom zmysle slove sú skutočne šialené, ale o to brilantnejšie v mnohých ohľadoch. Niektorí čitatelia môžu byť sklamaní tým, že vlastne ide o istým spôsobom prepísané verzie strovení priamo z pôvodného príbehu o Alice. Na druhej strane nie je možné autorovi uprieť, že sa snažil do nich vložiť čo najviac originality.
Takže tu nestretneme fajčiacu húsenicu, ale profesora Cartera Pillara s cestovnou vodnou fajkou, Bielu kráľovnú pripomínajúcu mníšku a dokonca nebude chýbať ani „Duchess“ v šate političky.
Obľúbený usmievajúci sa kocúr je v tomto prípade ešte nebezpečnejší ako sme zvyknutí a dokáže dokonale splynúť s davom. No a nesmie chýbať Alice, ktorá opäť pochybuje o svojom zdravom rozume, tentokrát možno ešte viac. Avšak nenájdeme tu len známe postavy, ale aj celkom nové, ktoré sú o to zaujímavejšie.
“Questions. Questions. Questions. Don't you ever learn that questions don't ever get answered unless I ask them?” he says. “Questions are the lazy man's way to try to learn, when the only way to learn is not to ask.”

“Then what is the only way to learn?”

“To live, of course." He tilts his head.”
Hoci autor do veľkej mieri počíta s pripraveným čitateľom, ktorý obe knihy Lewisa Carrolla čítal minimálne raz, nie je nutné skutočne ich prečítať. Niektoré detaily sú dobre vysvetlené a ten zvyšok je možné si domyslieť. V týchto častiach je možné rozpoznať, koľkokrát autor čítal predlohu, z ktorej sám vychádza, a koľko informácii si o tomto príbehu zistil.
Napriek tomu, že ide v podstate o retelling veľmi známeho príbehu, stále máte pocit, že sa vám do ruky dostalo niečo celkom nové a originálne. Šialenstvom Krajiny zázrakov zažijeme v uliciach takého bežného mesta ako je Oxford, dozvieme sa niečo aj z histórie.
Čo je najdôležitejšie, máme možnosť zažiť neopakovateľné dobrodružstvo, pri ktorom bude tiecť krv, čas bude ubiehať až príliš rýchlo, no čo je najdôležitejšie – pri niektorých udalostiach budete pochybovať aj o vlastnom zdravom rozume. Šialenstvo je asi nákazlivé.
Insanity je veľmi dobrý príkladom toho, ako je možné zobrať ľubovoľný príbeh a na jeho námet napísať niečo celkom nové a nevídané. Hoci sa autor snažil pridŕžať originálu, nakoniec sa mu podarilo napísať knihu o tom, ako to všetko pokračovalo.
Veľký kus Krajiny zázrakov priniesol do súčasného sveta, rovnako ako niektoré postavy a „potvory“, na ktoré sme mohli naraziť pri dobrodružstvách s tou pravou Alice. Po prečítaní si uvedomíte, že dej bol v podstate veľmi jednoduchý a dal sa predvídať, avšak bol zabalený v geniálnom šialenstve, ktoré všetko zmenilo na nezabudnuteľný zážitok.
Vďaka nemu čitateľ na konci ostal príjemne zmätený a pripravený na ďalšie zážitky s postavami, ktoré si šialenstvo pestujú ako svoju najväčšiu prednosť.


10 komentárov:

  1. Super recenzia, ja som Insanity čítal prednedávnom a veľmi sa mi tá kniha páčila! Bola vážne šialená :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O tejto knihe som ešte nepočula, no znie veľmi zaujímavo. :) Najskôr si však aj tak chcem prečítať pôvodnú verziu. O tomto svete toho viem totiž ukrutne málo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zatiaľ čítala len prvú z pôvodných kníh a musím povedať, že bola miestami nielen šialená, ale aj mätúca. Ale stále dobrá ;)

      Odstrániť
  3. Znie to dobre - šialenstvo, Alice & potvory v súčasnom Londýne, autor, ktorý očividne ten príbeh má rád...:D Napriek tomu si nemyslím, že sa k nej reálne dostanem, proste ma nikdy napriek všetkým pozitívnym ohlasom nelákala až tak, neviem, prečo.:D Ale tuším by som si mala prečítať pôvodnú Alice aspoň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak kniha je to dobrá, ale nie pre každého, rovnako ako pôvodná Alice ;)

      Odstrániť
  4. Na túto knihu vidím teraz všade kladné recenzie! :D Ešte pred nimi som si chcela Insanity prečítať a po nich to chcem ešte viac. :) Pekná recenzia.
    Inak som na blogu napísala druhý článok (po dosť dlhej dobe) v projekte 10 knižných dní. Tak ak chceš, môžeš sa mrknúť: http://travel-and-read-with-me.blogspot.sk/2016/07/desat-kniznych-dni-2-devat-planovanych.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to super kniha, neviem sa dočkať, čo na ňu povieš :)
      Už som si všimla ďalší článok, ale vďaka za upozornenie ;)

      Odstrániť
  5. Už se těším až u nás vyjde nebo si ji přečtu v cizím jazyce :D protože vypadá vážně úžasně! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, či niektoré vydavateľstvo chystá preklad. Dúfam, že hej, séria je naozaj úžasná a podľa mňa by si získala veľa čitateľov. :)

      Odstrániť