utorok 19. júla 2016

Ohnivá púšť plná mágie | Rebel of the Sands



Autor: Alwyn Hamilton 
Názov: Rebel of the Sands 
Séria: Rebel of the Sands 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Cooboo, 2016 (ČR, predpokladaný dátum vydania 30. 11.) 
Hodnotenie na GR: 3.96
Dustwalk is an unforgiving, dead-end town. It's not the place to be poor or orphaned or female. And yet Amani Al'Hiza must call it 'home'.
Amani wants to escape and see the world she's heard about in campfire stories.
Then a foreigner with no name turns up, and with him she has the chance to run.
But the desert plains are full of dangerous magic. The Sultan's army is on the rise and Amani is soon caught at the heart of a fearless rebellion...
An epic story of swirling desert sands, love, magic and revolution.

“Being born doesn’t make a single soul important.”
Alwyn Hamilton je debutujúca spisovateľka, ktorá nemusela napísať skutočne skvelú knihu len aby si nepokazila povesť. Ale aj napriek tomu stvorila príbeh, vďaka ktorému sa stala známa nielen v anglicky hovoriacich krajinách. Vždy sa chcela stať spisovateľkou a z každého slova je jasne cítiť, že písanie ju napĺňa neuveriteľnou radosťou.
Prostredie tohto príbehu v mnohom pripomína rozpálenú púšť z Tisíc a jednej noci. V mnohých prípadoch čakáte na to, spoza ktorého kríka vyskočí Aladdin s lampou v rukách a hneď za ním by sa valila horda rozzúrených bojovníkov pripravených odseknúť mu ruku za nejakú ďalšiu krádež. Hoci by ste olejovú lampu, určenú na čokoľvek iné ako svietenie, v tomto príbehu hľadali len ťažko, táto malá predstava vám aj tak čo-to napovie o tom, čo od knihy očakávať.
Obrovská púšť je takmer všade, kam imaginárne oko dovidí. Len piesok a nebezpečný život ľudí v chudobných mestečkách, v ktorých nie je dostatok práce na uživenie rodiny a boj s pozostatkami mágie je nebezpečný zákusok k nedeľnému obedu.
Aj keď je pravda, že v niektorých prípadoch sa sami seba začínate pýtať, či z toho autorka chcela mať tajomný východ alebo divoký západ, nakoľko revolverom tu máva skutočne každý. Hlavne hrdinka Amani, ktorá je rovnako odvážna ako silná a predstavuje osvieženie vedľa všetkých tých naivných kvetiniek čakajúcich na záchrancu.
“The world makes things for each place. Fish for the sea, Rocs for the mountain skies, and girls with sun in their skin and perfect aim for a desert that doesn't let weakness live.”
V tomto prípade by musel mať bielu ťavu a tá by pravdepodobne neprežila piesočnú búrku, takže by sa svojej spásy ani nemusela dožiť. Tým pádom sa naučia strieľať a večery si skrátila snívaním o úteku.
Ten, kto vie aspoň niečo o východnej kultúre, si veľmi rýchlo domyslí, odkiaľ pochádza základ príbehu. Mnohoženstvo, karavány, bezcennosť žien a mnohé iné sú len maličkými zrnkami piesku v deji tohto dobrodružstva. Čo je však dôležitejšie, stále ide o epickú fantasy, takže nebude núdza ani o magické stvorenia.
Tých sa v tomto svete nachádza neúrekom, kedysi dávno v minulosti, ale aspoň ich spoznáme prostredníctvom rozprávania ostatných. Najfascinujúcejší sú džinovia a kone stvorené z ohňa a piesku známe ako Buraqi. Tí spríjemňujú a dotvárajú mágiu tohto sveta, ale neslúžia ako vata na vyplnenie hluchého deja.
V tomto príbehu sa toho deje toľko, že niekedy doslova nestíhate všetko zaznamenať. Miestami to vyzerá ako premrštené kombinovanie autorky slúžiace na zakrytie nedomyslených častí, ale postupom strán sa ukáže, že všetko má svoj dôvod. Každá udalosť, príhoda, odkaz, či len opis má svoj dôvod a tie všetky sa začnú skladať a nakoniec vytvoria epickú mozaiku predstavujúcu vyvrcholenie celej knihy.
Rebel of the Sands nie je dokonalým príbehom, ale je jasným príkladom toho, ako magicky sa dá napísať aj obyčajný príbeh. Stačí na to len zaujímavé púštne prostredie, k tomu menej frekventované magické bytosti vhodne doplnené úplne novými príšerkami a nejaké to tajné povstanie. K tomu domyslíte jednoduchú, ale stále výživnú minulosť a môžete začať vymýšľať jednotlivé kapitoly, v ktorých sa nič nedeje náhodou. A z toho všetkého vám vyjde možno rozsahom menší príbeh, ktorý ničím nezaostáva za inými epickými fantasy. Hoci na niektorých miestach jasne cítiť, že autorka je stále začiatočník.

4 komentáre:

  1. Povedená recenze. Knihu mám doma už dlouho a po dočtení Záblesku světla jdu do ní

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozhodne odporúčam, je to príjemné čítanie
      A ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze! Na knihu si mě nalákala ještě víc ;)

    http://mybookishimagination.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť