streda 6. júla 2016

Jej smrťou to len začalo | A Court of Mist and Fury



Autor: Sarah J. Maas 
Názov: A Court of Mist and Fury 
Séria: A Court of Thorns nad Roses 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: chystá Slovart, 2017 (SR) 
Hodnotenie na GR: 4.77
Feyre is immortal.
After rescuing her lover Tamlin from a wicked Faerie Queen, she returns to the Spring Court possessing the powers of the High Fae. But Feyre cannot forget the terrible deeds she performed to save Tamlin's people - nor the bargain she made with Rhysand, High Lord of the feared Night Court.
As Feyre is drawn ever deeper into Rhysand's dark web of politics and passion, war is looming and an evil far greater than any queen threatens to destroy everything Feyre has fought for. She must confront her past, embrace her gifts and decide her fate.
She must surrender her heart to heal a world torn in two.

“Truth is deadly. Truth is freedom. Truth can break and mend and bind.”
Sarah J. Maas sa každou svojou knihou stáva obľúbenejšou a známejšou po celom svete. Preto sa niet čo čudovať, že správa o nej zavítala až do našich končín a preklady jej kníh sa hojne vyskytujú v kníhkupectvách. Avšak niekedy dokáže prekvapiť aj séria, ktorej niektorí nedávali veľké šance na úspech.
Keďže ide o druhý diel knihy, ktorá na konci vyzerala byť pomerne uzavretá, každý čitateľ bol zvedavý, ako by sa to všetko mohlo ešte vyvíjať. Navyše je pokračovanie oveľa rozsiahlejšie ako jeho úvodná časť, takže to znamená, že autorka si poriadne dala záležať nielen na príbehu, ale aj zápletke.
Zo začiatku sa môže zdať, že tento príbeh bude mať rovnako pomalší rozjazd ako prvý diel, avšak nie je tomu tak. Od prvej strany sa zoznamujeme s tým, čo sa stalo po nervy drásajúcich udalostiach, pri ktorých hlavná hrdinka prišla o život. A na jednotlivých stránkach môžeme sledovať, ako jej dni temnejú a ako sa z nej stáva tieň aj napriek tomu, že dostala novú šancu na život.
Úžasné na tomto príbehu je sledovať vývoj jednotlivých postáv. Hoci niektoré z nich už boli predstavené predtým, stále sa menia a dospievajú. Nikto sa nezastavil na jednom bode, ani keď je nesmrteľný, ale posúva sa dopredu – alebo niekedy dokonca aj dozadu. Takisto sa vyvíjajú ich charaktery, niektoré až tak veľmi, že vystupovanie postavy sa môže otočiť o stoosemdesiat stupňov. Zo zápornej postavy môže byť tá kladná a opačne.
“There are different kinds of darkness. There is the darkness that frightens, the darkness that soothes, the darkness that is restful.” I pictured each. “There is the darkness of lovers, and the darkness of assassins. It becomes what the bearer wishes it to be, needs it to be. It is not wholly bad or good.”
Autorka dáva priestor všetkým a necháva ich predostrieť čitateľovi ich vlastný príbeh a takisto dôvody ich správania. No tých vyše šesťsto strán nie je postavených len na psychologických hrách hlavných postáv, hoci aj tie sú veľmi fascinujúce.
Osobné záležitosti jednotlivých aktérov sa preplietajú so stále sa stupňujúcimi problémami v celom ich svete. Na obzore sa ukazuje nové nebezpečenstvo a udalosti z prvého dielu by sa tak mali stať len slabým prológom k chystajúcemu sa hororovému trileru.
Zo strany autorky ide opäť o ukážku perfektne vymyslenej zápletky, ktorú dokázala až do posledných momentov sčasti držať v tajnosti. Od tých pokojnejších častí plných harmónie veľmi plynulo prechádza do depresívnych opisov a krvavých bojov, pričom nezabúda ani na potrebné emócie, vďaka ktorým čitateľovi miestami behá mráz po chrbte alebo steká slzička po líci.
Keď už si začínate myslieť, že by to mohlo stačiť, odkryjú sa zvyšné tromfy a vyvrcholenie knihy je rovnako nečakané ako veľkolepé. Všetko sa odohráva vo svete, v ktorom sú jasne stanovené pravidlá, kde má všetko svoje miesta a presne určené pravidlá, ktoré si čitateľ uvedomuje rovnako dobre ako všetky krásny a nástrahy sveta plného magicky nadaných bytostí.
A Court of Mist and Fury je adekvátne dobrým pokračovaním skvele napísanej knihy, ktorú v mnohom predbehlo. Ani v najmenšom nejde o sladkú romancu dvoch už nesmrteľných jedincov, ale opäť ide o zložitý príbeh plný zvratov. Autorka sa nebojí pracovať so svojimi postavami, preverovať ich v tých najťažších situáciách, ktoré ich zmenia niekedy na nepoznanie.
Aj vďaka tomu je čítanie tejto knihy epickým zážitkom, pri ktorom sa niekedy nestihnete čudovať z vývoja udalostí. Každá zápletka len o kúsok približuje a vykreslí hlavný problém, vďaka čomu aj udalosti prvej knihy môžu vyznieť úplne inak.


4 komentáre:

  1. Ejha, tak to sa už fakt teším na túto knihu, čoskoro by mi mala prísť, objednala som ju nakoniec predsa len z BD :D chodila som tam každý deň, že či budú mať akciu a nakoniec mali :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ti poviem, máš sa ba čo tešiť, je to fakt epická kniha :)

      Odstrániť
  2. Výborná recenze :) Já už se moc těším, až za chvilku vyjde první díl v češtině :) Vypadá to, že bude stát vážně za to :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to geniálna séria a som rada, že sa chystá jej preklad :)

      Odstrániť