piatok 18. júna 2021

Minirecenzie #17: 2x paródia

V posledných mesiacoch sa mi šťastnou zhodou okolností dostali do rúk až dve knihy, ktoré by sa dali považovať za paródie. Tú prvú pritom čitatelia prirovnávali k tej druhej, takže som to vnímala ako znamenie, že si ju mám taktiež prečítať. Ak sa pri čítaní radi usmievate a/alebo smejete, možno tieto knihy zaujmú aj vás...

 


India Holton – The Wisteria Society of Lady Scoundrels (Dangerous Damsels #1)

Kľúčové slová: Viktoriánske Anglicko. Lietajúce domy. Dámy-pirátky.

Vo Viktoriánskom Anglicku vznikali okrem iného aj rôzne spoločenské kluby. Väčšinou pánske. V tejto knihe však svoj vlastný založili aj dámy – ten spojuje dámy so sklonmi k pirátsvu, ktoré vo svojich lietajúcich domoch putujú krajinou a zastavujú sa na miestach, kde sa náhodou nachádzajú aj objekty ich záujmu. Aby ich mohli ukradnúť. Samozrejme to všetko počas toho, ako prísne dodržiavajú zásady slušného správania. Lebo čo je správna dáma bez dokonalej etikety?

Táto kniha ma zastihla pomerne nepripravenú. Čakala som od nej ľahké oddychové čítanie. A to sa v podstate splnilo. No ani v najmenšom som neočakávala, ako dobre sa na tom budem zabávať. Veľa čitateľov knihu prirovnávalo vďaka tej parodickosti ku knihe The Princes Bride, mne však tou kritikou spoločnosti a situačnou komikou a fantasy nádychom pripomínala skôr Stopárovho sprievodcu. Avšak kniha je pomerne originálna a na iné knihy sa ponáša len spôsobom podania príbehu, nie zápletkou či postavami. Wisteria Society ponúka veľmi dobrodružný príbeh o pomste jedného piráta a jeho nepriateľom sú práve členky pirátskeho spolku. Jednotlivé postavy predstavujú klišé zástupcov konkrétnej vlastnosti a udalosti zase predstavujú zmelodramatizované typické udalosti v historických romanciach. Kniha pritom nestráca dych, hoci má vyše 330 strán. Autorke sa darilo držať rovnakú úroveň zábavnosti po celý čas a najviac obdivujem, že jej humor bol inteligentný – nemala potrebu niečo vyslovene zosmiešňovať, nevysmievala sa a nepotrpela si ani na trápny humor. Viac sa zamerala na iróniu a hlavne sarkazmus. Čiže kniha získala aj istú ostrosť. Vo výsledku by sa dalo povedať, že ide skôr o oddychové čítanie, ale parodizáciou viktoriánskej spoločnosti autorka viackrát trafila klinček po hlavičke. Veľmi trefne a zároveň slušivo zosmiešnila niečo, čo bolo vtedy dôležité, napríklad už spomínané spoločenské správanie alebo spoločenské postavenie, a dodala tomu humorný šmrnc.

5/5

 

William Goldman – The Princess Bride

Kľúčové slová: Stredoveká romanca. Napínavé súboje. Siahodlhé monológy.

Táto klasika je o niečo známejšia. Lebo ľudia, ktorí ju nečítali, minimálne počuli alebo videli film natočený na jej motív. V podstate sa na stránkach opisuje občas až tragická romanca dievčiny menom Buttercup, ktorá si uvedomí, že miluje Westleyho, ale ich láske osud akosi nepraje a Buttercup nakoniec skončí zasnúbená s princom Humperdinckom. Ich budúce snáď spokojné spolunažívanie naruší napríklad aj Buttercupin únos a aj zásad hrozného piráta.

Na začiatku knihy je potrebné uvedomiť si, že autor paroduje nielen stredoveké romance, ale aj samotný stredoveký román, ktorý má svoje náležitosti. A to sa dotýka všetkého. Dej samotný je vystavaný na dvoch základných pilieroch – na opisnosti a na siahodlhých monológoch, ktoré sú len ojedinele prerušované vrcholne dramatickými dialógmi. Os príbehu je veľmi jednoduchá a priamočiara, autor však rozprávanie narušuje osobnými vsuvkami – autor totiž predstiera, že tento príbeh v skutočnosti napísal niekto iný a k nemu sa dostal ako rozprávanie pred spaním z úst vlastného otca. Okrem toho tiež dej občas odbočuje k príbehom jednotlivých postáv, ktoré slúžia ako vysvetlenie, prečo niektorá postava robí to či ono, či ako napríklad získala tú konkrétnu vlastnosť alebo nadanie. Podstatou knihy je takisto aj zveličovanie, ktoré sa dotýka postáv, príbehu a aj jednotlivých udalostí. Vo výsledku je kniha vcelku zábavná, drží si istú úroveň od začiatku až po koniec, ale forma rozprávania taká podobná stredovekým románom zaručuje, že mnohým čitateľom sa to bude čítať o čosi ťažšie. Ja osobne som mala problém hlavne s tými autorovými vsuvkami, až som ich nakoniec začala preskakovať. Napriek tomu knihu považuje za zaujímavé oddychové čítanie.

4/5

 

 

Čítali ste niektorú z týchto kníh?
Alebo sa na ich čítanie ešte len chystáte?

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára