utorok 29. júna 2021

V tomto svete čosi hnije | The Shadow of Kyoshi

Autor: F.C. Yee
Názov: The Shadow of Kyoshi
Séria: The Kyoshi Novels
Diel: druhý
Špecifikácia: pokračovanie originu jedného z najlegendárnejších Avatarov celého Avatarverzu
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.40

 

“You can have your past, or you can have your future. Not both.”

 

Po úvodnej knihe, na konci ktorej bola Kyoshi verejne odhalená ako ďalší Avatar, jej dobrodružstvá pokračujú. Z istého pohľadu však ide o samostatný príbeh, niečo ako druhá séria pomyselného seriálu, hoci na stránkach autor uzatvoril niektoré stále otvorené dejové línie. Pričom dej tejto knihy neposúvala vpred len akcia. Na rozdiel od predchádzajúcej knihy mala totiž táto o čosi pomalší rozjazd.

V ňom som mala možnosť sledovať, že Kyoshi je ešte stále trochu neistá vo svojej úlohe a nech robí čo chce, stále sa nájde niekto, kto by ju chcel kritizovať. Navyše zápasí nielen s tým, čo je správne, ale aj s tým, kým vlastne je – snaží sa ulahodiť všetkým ostatným, až zúfalo túži po odpovediach a naprávaní chýb, že v procese občas stráca samu seba. Čo je dosť výrazným motívom v tejto knihe, tá potreba byť verný sebe a svojej podstate.

Autor tu tiež hlbšie rozvíja myšlienku spravodlivosti, ktorá sa neskôr stala poznávacím znamením Kyoshi. Pretože svet, v ktorom Kyoshi žije, je doslova prehnitý – plný korupcie, mocenských hier, politických šarvátok a celkovej neznášanlivosti. No a potom je tu neuzatvorená otázka okolo chlapca, ktorého Kyoshi považovala za priateľa a nevedomky mu ukradla pozíciu Avatara. To však neovplyvňuje len Kyoshi, ale aj jej partnerku a priateľku Rangi, ktorá v tomto príbehu dostala oveľa väčší priestor - hoci v niektorých momentoch to vyzeralo, že len preto, aby ukázala, aká veľmi prchá v skutočnosti dokáže byť. (Cez postavu Rangi navyše dostala väčší priestor aj jej matka, čo so sebou prinieslo tiež niekoľko zaujímavých scén.)

“People shouldn't have everything they want. No one is entitled to their every desire. To live in balance, we must willingly decide not to take all that we can from the world, and from others.”

Po tematickej stránke teda kniha mala čo ponúknuť. Obsah tiež ponúkal rôzne zaujímavosti. Autor sa viac ponoril do kultúry národa, ktorý ovláda oheň, vďaka čomu som mohla lepšie pochopiť ich myslenie a to, čo ich celkovo poháňa (vďaka čomu som konečne mohla lepšie pochopiť správanie postáv zo seriálu). Okrem toho som sa cez Kyoshi dozvedela o živote jej predchodcu Kuruka – v čom vlastne kniha imituje seriál, keď Roku Aangovi rozpráva o svojom živote a dôvodoch vzniku problémov, ktoré Aang musí doriešiť.

Interakcia medzi Kurukom a Kyoshi je tomu dosť podobná. V závere knihy je dokonca čo-to odhalené aj o Kurokovom predchodcovi Yangchen, a problémoch, ktoré zase on zdedil po nej, čo len potvrdzuje, že táto dilógia je určená predovšetkým fanúšikom seriálov a celého univerza. Ak by som na chvíľu zabudla na tú Avatar tematiku, ostala by mi klasická YA kniha, v ktorej hrdinka bojuje s tým, kým je a s predstavou o tom, kým je, čo ju predurčuje k chybovaniu.

Kniha The Shadow of Kyoshi plynulo nadväzuje na udalosti predchádzajúcej knihy. Autor v nej uzatvára niektoré nedoriešené otázky. Oproti prvému dielu sa však výrazne líši – neponúka taký akciou nabitý dej a miesto toho sa sústreďuje na preskúmanie tém skôr filozofického charakteru, napríklad o dôležitosti odpútania sa od minulosti. Autor v nej tiež oveľa výraznejšie poukazuje na kultúrne rozdiely medzi jednotlivými národmi, čím sa zároveň osvetľuje motivácia postáv. Časť knihy venovaná minulosti predchádzajúcich Avatarov ale dokazuje len to, čo som tvrdila už pri prvom diele – totiž táto séria predpokladá pripraveného čitateľa a fakticky je určená len fanúšikom univerza.



  

oficiálna anotácia:

Kyoshi‘s place as the true Avatar has finally been cemented—but at a heavy cost. With her mentors gone, Kyoshi voyages across the Four Nations, struggling to keep the peace. But while her reputation grows, a mysterious threat emerges from the Spirit World. To stop it, Kyoshi, Rangi, and their reluctant allies must join forces before the Four Nations are destroyed irreparably. This thrilling follow-up continues Kyoshi’s journey from a girl of humble origins to the merciless pursuer of justice still feared and admired centuries after becoming the Avatar.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára