štvrtok 10. júna 2021

Počiatok legendy | The Rise of Kyoshi

Autor: F.C. Yee
Názov: The Rise of Kyoshi
Séria: The Kyoshi Novels
Diel: prvý
Špecifikácia: začiatok originu jedného z najlegendárnejších Avatarov celého Avatarverzu
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.48

 

“It’s amazing what the mind can be led to believe.”

 

Kyoshi je vo svete Avatara dosť veľkou legendou – jeden z najváženejších Avatarov, navyše najvyšší, najdlhšie žijúci a s najväčšou veľkosťou topánky. Správa o pripravovanom origine tejto postavy potešila fanúšikov. Pretože as mali dozvedieť príbeh ženy, ktorá Aangovi poradila, že „len spravodlivosť prinesie mier“. Pubertálna Kyoshi sa však od svojej dospelej uvedomelej verzie veľmi líši.

V tomto príbehu Kyoshi najskôr ani len netuší, že je Avatarom. Predstavuje trochu zakríknuté životom skúšané dievča, ktoré je príliš vysoké a mohutné, častým terčom šikany, no napriek tomu sa snaží zachovať si chladnú hlavu a neutralitu (alebo ono slávne „neutral jing“, čo spomínal aj Bumi, ktorého podstatou je skrátka nerobiť nič, len dýchať a čakať). To všetko súvisí aj s tým, že Kyoshi nedokáže svojím nadaním ovplyvňovať malé predmety – ale ak by chcela, môže niekomu na hlavu hodiť celú horu. Či dokonca aj pohorie.

O to fascinujúcejšie bolo sledovať, ako sa Kyoshi učí nielen ovládať svoju moc, ale aj ako rastie. To bolo zámerom dejovej línie, aspoň teda potom, ako sa dej skutočne rozbehol. Pretože samotný úvod bol skôr venovaný tomu, aby predstavil Kyoshi, a ďalších niekoľko kľúčových postáv, z mnohých uhlov a naznačil tak, ako vyrástla do tej výnimočnej oslavovanej ženy. A o tom je kniha. O dospievaní a o osobnom raste, o učení sa rozdielu medzi spravodlivosťou a pomstou a o tom, že ani Avatar nie je imúnny a robí chyby. Takže vo výsledku je táto kniha klasickou YA knihou, čo vlastne nie je výčitka.

“It’ll never get easier. If you had a strict rule, maybe, to always show mercy or always punish, you could use it as a shield to protect your spirit. But that would be distancing yourself from your duty. Determining the fates of others on a case-by-case basis, considering the infinite combinations of circumstance, will wear on you like rain on the mountain. Give it enough time, and you’ll bear the scars.” He spoke out of kindness and sorrow, perhaps not as immutable as he claimed to be. “You will never be perfectly fair, and you will never be truly correct,” Lao Ge said. “This is your burden. To keep deciding, over and over again.”

Autorovi sa podarilo pomerne dobre vysvetliť, ako a vďaka čomu sa Kyoshi zmenila. Navyše je tento príbeh odobrený aj Michaelom Dantem DiMartinom, čo z neho robí oficiálny kánon. A myslím, že to je najväčším nedostatkom tejto knihy. Príbeh sám osebe je príjemný, dej ukrýva niekoľko prekvapení a vo všeobecnosti ide o vcelku slušivé a dobré čítanie. Nie také, ktoré vyslovene posadí na zadok, ale stále príjemné. Avšak počíta s tým, že ho budú čítať fanúšikovia.

V tejto knihe sa totiž nikto nepozastavuje, aby čitateľovi niečo vysvetlil. Čo v praxi znamená, že kniha je určená predovšetkým fanúšikom seriálu a celého univerza. Bez určitej znalosti toho, ako tento svet funguje a čo je jeho podstatou, budú prípadní nepripravení čitatelia veľmi tápať. Čo je škoda, pretože táto dilógia mohla pritiahnuť nových fanúšikov – ak by poskytovala aj základné vysvetlenia.

The Rise of Kyoshi je kniha určená predovšetkým fanúšikom Avatarverzu. Z kompozičného hľadiska ide o klasický príklad YA knihy, v ktorej sledujeme prerod outsidera na hrdinu. Dej samotný však ukrýva niekoľko prekvapení a zvratov, navyše je príjemné sledovať detailný rast hlavnej hrdinky. Najväčšou slabinou tejto knihy je však to, že nevysvetľuje jednotlivé reálie alebo fungovanie sveta a ak áno, tak len veľmi vágne. Čím sa do veľkej miery obmedzuje publikum, ktoré túto knihu môže a chce čítať.


 

oficiálna anotácia:

After nine years of desperate searching for the next Avatar, the discovery of young, charming Avatar Yun has brought stability to the four nations – that is, until Earth Kingdom-born Kyoshi, Yun's unassuming friend and servant, demonstrates remarkable bending during a mission to the South Pole. With the identity of the true Avatar at stake and the growing unrest among her allies turning into violence, Kyoshi is forced to flee the Avatar mansion with her fiery friend Rangi, taking little more than the metal war fans and headdress her parents left behind.

It isn't easy finding Avatar training on the run, but Kyoshi and Rangi find unlikely supporters in the daofei: ragtag criminals and outlaws living in the shadows of the Earth Kingdom. Torn between following the traditional path of an Avatar and seeking vengeance for those she has lost, Kyoshi struggles to accept her newfound power as she trains in secret. But while Kyoshi, Rangi, and her daofei friends face off against brutal underworld rivals, those who seek to control the Avatar draw ever closer to her, leaving trails of the dead in their wake.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára