nedeľa 27. júna 2021

Tajné predlohy filmov #9

Ďalší mesiac a s ním aj ďalší príspevok do tejto rubriky. Tentoraz som sa rozhodla pozrieť na ďalšie filmy, ktoré majú svoje predlohy v komiksoch. Okrem toho je však výber pomerne náhodný a obsahuje v sebe niekoľko žánrov...

 



R.I.P.D.: Rest in Peace Department (2013)

(URNA: Útvar rozhodne neživých agentov / URNA: Útvar rozhodné neživých agentů)

Príbeh sa sústreďuje na Nicka Walkera, detektíva, ktorý však hneď na začiatku zomrie pri jednom zásahu. Niekto by si pomyslel, že ide o koniec, ale v prípade Nicka je to skôr naopak – pretože sa po smrti prebúdza na veliteľstve R.I.P.D., ktorá združuje bývalých policajtov, a tí aj po smrti pokračujú v chránení ľudstva. Avšak v prípade tohto zvláštneho útvaru ide o ochranu pred rôznymi nechutnými bytosťami. Fantasy motív je prezentovaný predovšetkým ako béčková komédia a diváci ju vo všeobecnosti radi označujú za stroskotanú snahu režiséra Roberta Schwentkeho zopakovať úspech filmu Red z roku 2010. Podobne ako v prípade filmu Red, aj R.I.P.D. svoj námet čerpá z rovnomenného komiksu z roku 2003, ktorého scenár napísal Peter M. Lenkov (uvádzaný aj ako Peter Lenkov). Film prebral len základnú linku, že sa mŕtvy policajt prebudí na ďalšom veliteľstve a je povolaný do služby, inak sú film a komiks príbehovo veľmi vzdialené. V roku 2013, krátko pred premiérou filmu, vyšiel ďalší komiks s podtitulom City of the Damned, na ktorom sa autorsky podieľal Jeremy Barlow. Hoci je komiks oficiálne označovaný za prequel filmu, v skutočnosti sa dejovo odohráva dávno predtým, než sa k R.I.P.D. pridá Nick, čiže sa dá skôr považovať za origin Roya Pulsiphera, Nickovho nového mŕtveho partnera (v komikse sa vysvetľuje udalosť, ktorú Roy vo filme letmo spomenie, no odmieta o nej Nickovi povedať niečo bližšie).

 

Asterix le Gaulois (1967)

(Asterix a Galovia / Asterix a Galové)

Dedinka Galov, ktorá vďaka čarovnému nápoju odoláva rímskej okupácii, je divákom dobre známa už niekoľko desaťročí. Podobne ako Gal Asterix, jeho verný priateľ Obelix a maličký pes Idefix a ich spoločné dobrodružstvá v boji proti Cézarovi a Rimanom. V súčasnosti sú ich príbehy fenoménom a okrem animovaných filmov zahŕňa aj hrané filmy a seriály. Toto v súčasnosti rozsiahle univerzum čerpá námet z francúzskej komiksovej série Astérix (tiež známej pod názvom Astérix le Gaulois). Tá premiérovala v roku 1959 v časopise, pričom jej scenár písal René Gocsinny a ilustroval ju Albert Uderzo. To sa zmenilo až v roku 1977, keď Goscinny zomrel a povinnosti pisateľa na seba zobral Uderzo a pokračoval v tvorení série až do roku 2009. Vtedy práva predal spoločnosti Hachette a od roku 2013 na túto tradíciu nadviazal nový kreatívny tím aktívny dodnes. Jean-Yves Ferri píše scenár a Didier Conrad príbehy ilustruje. Zaujímavosťou je, že hoci tento animovaný film z roku 1967 je považovaný za prvú oficiálnu adaptáciu komiksovej série, film bol vytvorený bez vedomia a spolupráce Goscinnyho alebo Uderza. Tí sa o filme dozvedeli až na súkromnom premietaní a neurobil na nich veľký dojem. Vďaka ich protestom bola nakoniec zastavená aj produkcia druhého pripravovaného animovaného filmu s názvom Astérix La Serpe d'or (čiže Asterix a zlatý kosák), ktorý nakoniec nikdy nebol dokončený. Namiesto toho sa v poradí druhým animovaným filmom stal Asterix a Kleopatra z roku 1968, na ktorom sa autorsky podieľali aj tvorcovia komiksu. Podobne ako sa autorsky podieľali aj na nasledujúcich animovaných filmoch. Všetky filmy a seriály sú natočené na motívy komiksovej série, niektoré dokonca kombinujú námety z rôznych zväzkov, s výnimkou doteraz posledného filmu z roku 2018 Astérix: Le Secret de la potion magique (Asterix a tajomstvo čarovného nápoja), ktorý predstavuje originálny príbeh.

 

Big Hero 6 (214)

(Veľká šestka / Velká šestka)

Dej trochu netradičného animáku z dielne Disney sa odohráva vo futuristickom meste nazvanom Fransokyo (ktorý už podľa názvu spája kultúru a architektúru San Francisca a Tokia). Tu žije aj štrnásťročný génius Hiro, ktorý sa však nudí a vo voľnom čase sa zúčastňuje zápasov robotov. Jeho brat Tadaši sa mu rozhodne dodať novú motiváciu a zoberie ho na návštevu svojej univerzity, kde Hiro spozná Baymaxa, nafukovacieho robota-zdravotnú sestru, ktorý vyzerá ako marshmallow, a tiež Tadašiho kamarátov, ktorí neskôr vytvoria spoloční tím. Svoj námet tento oceňovaný animák prebral z trojdielneho komiksu Sunfire & Big Hero 6 z dielne Marvelu (čo nie je prekvapenie pre tých, ktorí videli medzititulkovú scénu s animovaným Stanom Leem, ten predstavuje Fredovho otca). Komiks vyšiel v roku 1998 a autorsky sa na ňom podieľali Scott Lodbell ako scenárista a Gus Vayques ako ilustrátor. Cez postavu Sunfirea je tento komiks napojený na svet X-Menov. Najväčší rozdiel oproti komiksu je v tom, že zatiaľ čo v predlohe majú členovia tímu skutočné schopnosti, v animáku ide o vylepšenia zostrojené na základe vedy. V roku 2017 premiéroval seriál Big Hero 6: The Series, ktorý predstavuje oficiálne pokračovanie pôvodného animáku. Po tretej sérii v roku 2020 bol zrušený (pričom pôvodne mali byť série štyri, tým pádom seriál ostal nedokončený), o niekoľko mesiacov na to spoločnosť oznámila, že vznikne animovaná miniséria s názvom Baymax!, ktorá by mala mať premiéru v roku 2022.

 

Kingsman: The Secret Service (2014)

(Kingsman: Tajná služba)

Vo filme má divák možnosť sledovať naverbovanie a následný výcvik mladého Garyho, prezývaného Eggsy. Ten sa vďaka starému kontaktu dostane do organizácie tzv. Kigsmanov, spolok nezávislých špiónov chrániacich svet pred hrozbami. Film ponúka nielen akčnú stránku, ale aj komediálnu. Svoj námet film čerpá v komiksovej sérii Kingsman, v prípade tohto filmu preberá dej prvého zväzku zatiaľ dvaapoldielnej série. The Secret Service vyšiel v roku 2012 a autorsky sa na ňom podieľali Mark MillarDave Gibbons (komiks je súčasťou tzv. „Millarversu“, teda univerza komiksov Marka Millara odohrávajúcich sa v ním vytvorenom svete). Pôvodne bolo komiksová séria známa len pod názvom The Secret Service, no bola premenovaná v čase uvedenia filmu do kín. Prvý komiksový zväzok nasledujú ďalšie dve pokračovanie s názvami The Big Exit (2017, šesťstranová jednohubka) a The Red Diamond (2018, ďalší plnohodnotný príbeh). Súčasťou filmového univerza Kingsmanov sú ďalšie dva filmy, konkrétne Kingsman: The Golden Circle (2017) a prequel The King’s Man (2021). Ani jeden z filmov nie je inšpirovaný udalosťami z komiksov.

 

Largo Winch (2008)

Keď sa povie Largo Winch, väčšina ľudí si spomenie na seriál z roku 2001 o bohatom dedičovi rozsiahleho impéria, ktorý v spoločnosti svojich najbližších spojencov čelí rôznym výzvam. Film z roku 2008 sleduje osudy toho istého chlapíka, ktorý sa má stať dedičom impéria svojho adoptívneho otca – ak sa mu podarí prežiť úklady, ktoré ho majú odstrániť z dedičského konania ešte predtým, než sa o dedičstvo stihne prihlásiť. Film aj seriál sú si navzájom podobné, nakoľko čerpajú z rovnakej predlohy a to z belgickej komiksovej série, ktorú vytvorili Jean Van Hamme (scenár) a Philippe Francq (ilustrácie). Príbehy o Largovi pritom najskôr vychádzali v románovej podobe. Koncom sedemdesiatych rokov (1977 – 1980) Jean Van Hamme napísal a následne publikoval šesť románov o tejto postave, avšak pre nízku predajnosť a aj pre časovú vyťaženosť autora bola séria zrušená. Svojej renesancie sa séria dočkala až okolo roku 1990, keď Phillipe Francq oslovila Jeana Van Hammeho, že by s ním chcel spolupracovať na komikse – vybral si Hammeho postavu Larga a spoločnými silami premenili na komiks najskôr príbehy z pôvodných románov a neskôr pridali aj nové dobrodružstvá. V origináli bolo publikovaných zatiaľ dvadsaťdva pokračovaní, pričom to posledné vyšlo v roku 2019. Film z roku 2008 má aj pokračovanie s jednoduchým názvom Largo Winch II (z roku 2011), ktorého scenár napísal Jean Van Hamme. Ten sa k filmovej adaptácii staval veľmi kriticky.



2 komentáre:

  1. Baymax je mega :) skvelý animák. hádam zachytím aj tú mini sériu keď vyjde.
    Kingsmana mám rada tiež.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Baymax je úplne úžasná postava a na ten seriál sa tiež teším - hoci otázne je, či ho vôbec budem pozerať. :D
      Kingsmana som stále nevidela. Ale chystám sa na to.

      Odstrániť