štvrtok 18. novembra 2021

Ponurý anglický vidiek | Had z Essexu

Autor: Sarah Perry
Názov: Had z Essexu (orig. The Essex Serpent)
Špecifikácia: gotický román o hľadaní a nachádzaní
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2018 (SR); Argo, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.57

 

„Bez strachu niet odvahy.“

 

Cora Seabornová po rokoch zväzujúceho manželstva ovdovela. Teraz, vďaka istej miere slobody, môže odísť z Londýna, kde má každý názor na jej správanie. V spoločnosti syna Francisa a spoločníčky Marthy zamieri na vidiek, kde sa dopočuje o záhadnom stvorení, čo sa objavilo v Essexe. Ako amatérska paleontologička si takú skúsenosť nenechá uniknúť. Avšak miesto mýtického plaza nájde čosi úplne iné...

Sarah Perry v tejto knihe pracuje hlavne na dvoch veciach – na vykreslení postáv a vytvorení atmosféry. Pričom tieto dva prvky sa výborne dopĺňajú. Jej postavy sú predovšetkým realistické, tým pádom nie sú všetky úplne sympatické. Týka sa to už hlavnej hrdinky Cory, no nielen jej. Obdobne obstoja aj jej čudácky syn alebo všetečná spoločníčka.

Autorka síce otvorene hovorí o ich často neľahkých osudoch, čím vysvetľuje ich občas svojské správanie, no nesnaží sa čitateľa citovo vydierať. Len ho núti mať oči otvorené a pristupovať k aktérom s istou mierou kritického myslenia. O to krajšie je potom sledovať ich prerod a to, ako ich udalosti ovplyvňujú.

Okrem toho sú však postavy aj typickým výplodom svojej doby. V meste ide hlavne o spoločenské postavenie, kontakty na vysokých miestach a celkové dekórum často nešťastných rodín. Dedinčania zase prepadajú istej poverčivosti a celkovej naivite.

„Čas plynul za múrmi newgateského žalára; márnili ho filozofi na Strande; strácali ho tí, ktorí si želali, aby sa minulosť stala prítomnosťou; nenávideli ho tí, ktorí si želali, aby sa súčasnosť stala minulosťou.“

Z tohto hľadiska sa Perry podarilo výborne vystihnúť nielen dobu, o ktorej píše, ale aj dobové myslenie jej predstaviteľov. V historickej fikcii je to silný a niekedy autormi podceňovaný prvok. V prípade tejto knihy naznačuje dôkladnú prípravu a tiež zmysel pre detail.

V obdobnom duchu je vystavaná aj atmosféra. Tá je hlavne hutná a ponurá, budovaná od úplne prvého slova. Postavená na metaforách a dlhých opisoch občas navodzuje zdanie, že dej má mnoho odbočiek. Ide však len o dômyselnú ilúziu, nakoľko samotné dianie je prevažne lineárne. Len myšlienky postáv sa občas zatúlajú. Aj preto je čítanie náročné na pozornosť. Hlavne zo začiatku dokáže poriadne potrápiť.

No vo svojej podstate ide o čistokrvný gotický román a autorke skrátka tento žáner svedčí. A priestor dostávajú aj zaujímavé zamyslenia. Podobne ako v knihe Melmoth, aj v tejto sa autorka okrajovo dotýka tém ako putovanie za niečím a útek pred niečím. Zdôrazňuje však kontrasty v spoločnosti aj medzi ľuďmi. Udalosti v knihe navyše Perry využíva na vývoj charakterov postáv a nielen tie hlavné ukazujú možno až prekvapivú silu. Samotné vyvrcholenie deja, ktoré prichádza postupne a nevtieravo, srší predovšetkým nádejou a zmierením.

Kniha Had z Essexu je ukážkovým príkladom gotického románu zvýrazneného pomalým tempom potrebným na vybudovanie žiadanej atmosféry. Poteší teda skôr trpezlivejších čitateľov ochotných preberať sa zákutiami myšlienok nie vždy sympatických postáv. Pre tých odhodlaných pripraví nejedno zaujímavé zamyslenie i pekné posolstvo. A takisto poteší krásnou hrou s jazykom.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

  

 

oficiálna anotácia:

Píše sa rok 1893. Cora Seabornová ovdovela a cíti viac úľavu než smútok. Z nešťastného vzťahu ju vyslobodila manželova smrť a umožnila jej uniknúť z Londýna, kde ju mal každý zatriedenú ako paničku z vyššej spoločnosti. Cora vezme svojho čudáckeho syna aj platenú spoločníčku a odchádza na vidiek.

V rázovitom kraji Essex, kde ľudia stále veria rovnako mágii ako kázňam v kostole, počúva chýry o záhadnej oblude – obrovskom hadovi, ktorý vraj trestá ľudí za hriechy. Cora zbystrí pozornosť – zdá sa, že tu niekde prežil prehistorický druh plaza! Vydá sa po jeho stopách a stretne reverenda Williama Ransoma. Duchovný je presvedčený, že viera lieči hystériu aj povery, Cora oponuje, že odpovede na všetko dáva veda. Mali by byť nezmieriteľní protivníci, ale niečo ich k sebe ťahá. Náhla príťažlivosť mení ich názory a život obracia nečakaným smerom...

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára