streda 22. decembra 2021

Krvavá bodka | Půl války

Autor: Joe Abercrombie
Názov: Půl války (orig. Half a War)
Séria: Moře střepů (orig. Shattered Sea)
Diel: tretí
Špecifikácia: ya high fantasy o politikárčení, pomste a hľadaní svojho miesta na svete
Slovenské alebo české vydanie: Laser, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.03

 

„Myslívala jsem si, že po světě chodí hrdinové. Ale on je plný stvůr.“

 

Otec Jarvi pre pomstu urobí čokoľvek. Prežil nepriazeň osudu a na chvíľu sa stal kráľom. Potom sa preplavil cez polovicu sveta, aby zachránil seba i svoj kraj. Teraz však prišiel čas vybojovať tú najväčšiu vojnu zo všetkých. Musí sa postaviť na odpor veľkráľovi a starene Wexen. Spojencov má málo a každému ubúda síl. A zúfalý muž sa vždy uchýli k zúfalým činom...

Joe Abercrombie stvoril obrovský nemilosrdný svet, v ktorom je, ako často opakuje jedna z postáv, odpoveďou vždy oceľ. Preto asi nikoho neprekvapí, že všetky udalosti vyústili do obrovského krvavého konfliktu, v ktorom neplatia žiadne pravidlá. Maximálne tak zákon silnejšieho. Postavy tak vlastne nemusia nič dokázať, len intrigovať lepšie ako protistrana, aby získali akúkoľvek výhodu.

Predchádzajúce dve knihy boli v podstate koncipované podobne. Opisovali však dlhší časový úsek a postavy dostali viac priestoru na osobný rast. Takisto sa autorovi lepšie darilo budovať napätie. V tomto prípade však celý čas niečo vybuchuje. Postavy idú z jednej krízy do ďalšej, čo im síce umožňuje vyvíjať sa, ale zároveň dej pôsobí ešte epizódnejšie. Pretože v tomto záverečnom diele najviac cítiť, že sa autor celý čas naozaj veľmi snažil napchať sériu do kolónky YA literatúry.

Je to dynamické a akčné, čitateľ dostane príležitosť čítať len o tom najvýživnejšom. No kniha ako celok pripomína skôr zúrivý šprint a nie beh na dlhú trať, ktorý je v obdobne ladených veľkolepých fantasy ságach zvykom. Áno, sú tu intrigy, zrady, boje, politikárčenie a napätie spojené s čakaním na začiatok vojny. Avšak všetko je opísané prirýchlo a akoby mimochodom.

„Kéž bych tak věděl, co to znamená být mužem.“

„Pro každýho to asi znamená něco jinýho. Bohové vědí, že nejsem žádnej mudrc, ale jestli jsem něco pochopil, tak to, že v životě nejde o to dosáhnout dokonalosti. Smrt čeká na všechny. Nic netrvá věčně. V životě jde o to, abys vytěžil co nejvíc z toho, co tě potká. Když někdo není spokojenej s tím, o má, no, tak nejspíš nebude spokojenej ani s tím, co nemá.“

V podstate ako pohľad von oknom z rýchlika. Čo je výhodné pre čitateľov, ktorí sa neradi zaoberajú tou potrebnou výplňovou vatou, v ktorej sa pomaly buduje napätie a všetko ostatné. No tým, ktorí majú radi všetky tie podrobnosti, bude kniha pripadať skôr ako vyspojlerovaný sumár obsahu. Dozvedia sa to naj z deja, aby všetko pochopili, ale tým to končí.

Obdobne „odfláknuté“ sú v tomto prípade aj postavy. Objavujú sa tú starí známi, ale hlavné slovo dostane nová trojica. Dostanú priestor a možnosť vyrásť a nájsť svoje miesto vo svete pokropenom krvou. No do deja tentoraz zasahuje oveľa viac strán, takže ústredná trojica pôsobí dosť fádne. Navyše sa Koll, Skara a Raith až priveľmi podobajú Jarvimu, Trnke a Brandovi, takže ich životné osudy nie sú až také zaujímavé alebo prekvapivé.

Výsledný produkt nie je úplnou katastrofou. Kniha sa číta dobre, dej odsýpa pomerne rýchlo a ostane priestor aj na morálne silné momenty. Vývoj udalostí je však pomerne ľahké predvídať a jedinou zaujímavou záhadou sa stáva identita zradcu v aliancii bojujúcej proti veľkráľovi. Pre čitateľov, čo do vôd fantastiky zabŕdnu len občas, to bude zaujímavé a v istých momentoch aj veľkolepé čítanie. Pre ostrieľaných fanúšikov ide skôr o oddychové čítanie.

Kniha Půl války zdarne ukončuje dejovú líniu vo veľkolepom svete, kde je meč odpoveďou na všetky problémy. Dej tvoria z väčšej časti boje a ich plánovanie, čiže čítanie je predovšetkým dynamické. Trojica hlavných hrdinov vďaka tomu prejde doslova skúškou ohňom. Všetko vybuchuje a navyše kvitne zrada. Problémom však je, že dej obsiahnutý minimálne v tejto konkrétnej knihe by si zaslúžil viac priestoru. Takto príbeh pôsobí ako bezkofeínová verzia hrdinského eposu. Čo je škoda, pretože zo všetkého, čo som si z knihy mohla odniesť, vo mne pretrváva presvedčenie, že sa Abercrombie celý čas až príliš držal na uzde.


 

oficiálna anotácia:

Otec Jarvi musí naplnit přísahu a pomstít se vrahům svého otce. Po vší té krvavé a zrádné práci už zbývá jen srovnat účty s velekrálem.

Za tím ale pevně stojí stařena Wexen, která připravuje válečné tažení, jaké svět ještě nezažil. Staré jistoty se hroutí a čest je jen slovo ceděné pro pobavení vítězů skrze zakrvavené zuby poražených. Situace vypadá beznadějně, v Jarviho alianci se skrývá zrádce a osud všech závisí na rozhodnutích mladé princezny z vypleněného Throvenska.

Křehká dívka zbavená všech ochránců se bude muset rychle naučit manipulovat s ostřílenými intrikány i drsnými válečníky a donutit je zaplavit Moře střepů krví – pochopitelně nepřátel, i když bez nějakých otravných spojenců se nakonec obejdete vždycky.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára