piatok 31. decembra 2021

Top knihy roku 2021

Rok sa opäť blíži ku koncu, úprimne ani len netuším, kde sa ten čas stratil, a teda nadišiel okamih zosumarizovať čitateľský rok. Ako vždy, aj tentoraz sa mi do rúk dostalo plno výborných kúskov a niektoré z nich mi v hlave ostanú dlhšie, než tie ostatné. Tu je výber z toho naj naj naj, čo mi prešlo rukami...

 

 

Najlepšia dlho odkladaná kniha

Peter S. Beagle – Poslední jednorožec

Ako každý knihomoľ aj ja mám zásobu kníh, ktoré si chcem raz niekedy jedného dňa prečítať, ale akosi si na ne neviem nájsť čas. Tento rok som z toho zoznamu dosť veľa kníh prečítala, napríklad Čarodeja Zememorí a Kroniky Západného pobrežia od Ursuly K. le Guin (ktorá sa hravo prepracovala medzi mojich najobľúbenejších spisovateľov), tiež som zvládla Princess Bride a Neverending Story alebo Stardust a ďalšie iné. Najviac na mňa zapôsobil Poslední jednorožec od Petra S. Beaglea. Krásne rozprávkové, no silné, s pekným posolstvom a plné emócií. Aj v tomto prípade čakanie stálo za to.

           

Najemotívnejšie čítanie

TJ Klune – séria Green Creek

Tento rok som sa veľmi tešila na novinku tohto autora Under the Whispering Door. Čítanie to bolo vynikajúce a neprekvapivo emotívne, ale predsa len tomu čosi chýbalo. Neskôr som sa pustila do počúvania audiokníh jeho staršej série o vlkolakoch s názvom Green Creek a to bol už úplne iný level zážitku. Najviac na mňa zapôsobila hlavne prvá knihu, tú som prerevala takmer celú. Nehovoriac o tom, že to na mňa celé pôsobilo ako veľmi vydarený fanfic na Teen Wolf, čiže celá séria je moje momentálne guilty pleasure. Bez tej guilty časti.

 

Najsilnejšie posolstvo

Anna-Marie McLemore – When the Moon Was Ours

Aj tento rok som sa snažila prepracovať k tvorbe tejto autorky, ktorá dokáže na počkanie tvoriť magické prerozprávania najrôznejších príbehov a rozprávok. Kniha When the Moon Was Ours je tak trošku výnimkou, nakoľko ide o originálny príbeh. O dievčati, ktorému zo zápästí rastú ruže. O chlapcovi, ktorý všade vešia mesiace. Je to dokonale magické, krásne napísané, emotívne a plné takých nádherných myšlienok, že by som potrebovala ešte aspoň hodinu, aby som všetky spomenula. Najviac na mňa zapôsobilo posolstvo, že samých seba zatvárame do klietok, aby sme potešili ostatných.

 

Najkrajšia próza

Alice Hoffman – Practical Magic

Toto je jedna z kníh, o ktorých existencii som sa dozvedela vďaka rubrike Tajné predlohy filmov. Ide o magický realizmus o rodinných vzťahoch a hľadaní lásky a všeličom inom. Do čítania som sa pustila s nadšením a ihneď sa zamilovala. Netrvalo dlho a z knihy sa stal ten druh textu, v ktorom som si užívala doslova každé slovo. Citlivo vyrozprávaný príbeh s mnohými dejovými odbočkami, kde takmer chýba akcia, no nie je núdza o krásne momenty. Skrátka láska na prvé prečítanie.

 

Najlepšie vesmírne dobrodružstvo

Martha Wells – Výpadek systémů

Občas sa spontánne rozhodnem prečítať nejakú knihu a dopadne to nad moje očakávania. To je aj prípad série Z denníku robokata od Marthy Wells. Dostala som sa k nej len preto, že som ju našla vo výpredaji. Zaujal ma obsah, pomerne dobré hodnotenia a aj fakt, že mi bola odporučená ľuďmi, ktorých vkus je podobný tomu môjmu. A urobila som dobre. Toto je dokonalé vtipná séria plná totálne absurdných situácií a sarkazmu a v hlavnej úlohe sa predstavuje cynická obluda ukrytá v tele robota. Najlepšia zo série je určite prvá kniha Výpadek systémů.

 

Najlepšia fantasy (+ Najlepšie ukončenie série)

S.A. Chakraborty – The Kingdom of Copper + The Empire of Gold

Tento rok som sa konečne, po dlhých mesiacoch odhodlávania, dopracovala k dočítaniu trilógie od S.A. Chakraborty. V jednej z recenzií som sa o sérii vyjadrila v zmysle, že je tým najlepším, čo súčasná fantastika ponúka. A za tým si stojím a som ochotná to opakovať každému, kto ma bude počúvať. Je to pomalé veľkolepé rozprávanie plné intríg, nebezpečenstva a je zamerané na postavy. Je to dospelácke a domyslené do úplne posledného detailu, navyše inšpirované východnými kultúrami a tiež mytológiou, takže tu poletujú džinovia a ifríti a im podobné stvorenia. Výborná kombinácia a stále dúfam, že sa niekto ujme prekladu tejto série.

 

Najväčšie prekvapenie

Krystal Sutherland – House of Hollow

Niekedy sa nechám strhnúť davom a otvorím knihu, ktorá je masovo odporúčaná a objavuje sa doslova všade na internetoch. House of Hollow do tejto kategórie určite patrí a keď som sa do nej púšťala, napriek jej pomerne veľkej sláve som nemala takmer žiadne očakávania. A táto skúsenosť ma pomerne dobre posadila na zadok. Vynikajúca temná atmosféra ako vystrihnutá z gotického hororu, plno zvratov, hnusu, temnoty a navyše totálne návykové od prvého slova. Tajomné, vynikajúce, lahodné a možno trošku znepokojivé, ale aj tak skvelé.

 

Najvtipnejšie čítanie

India Holton – The Wisteria Society of Laldy Scoundrels

V tejto kategórii som najskôr chcela písať o robokatovi, ale potom sa mi do rúk dostal tento nenápadný debut Indie Holton. Príbeh sa odohráva vo viktoriánskom Anglicku, kde sa mladé dámy stávajú súčasťou klubu, ktorý združuje dámy-zbojníčky. Tie vás okradnú, no pritom dodržiavajú zásady etikety a považujú za neslušné, keď sa ich pokúšate zabiť pred obedom. Je to postavené na situačnej komike a tiež na parodizácii. Oproti iným podobne ladeným knihám to má aj zaujímavý dej a navyše si to dokázalo celý čas držať zhruba rovnakú úroveň vtipnosti bez toho, aby to bolo príliš.

 

Najočakávanejšia kniha

Martin Bečan – Hvězdopravec

Na ďalšiu knihu od Martina Bečana som sa tešila, odkedy som pred štyrmi rokmi čítala jeho Kaziměstov. Keď som videla obálku Hvězdopravca, mala som z toho druhé Vianoce a doslova som odpočítavala dni do vydania. A kniha ma ani v najmenšom nesklamala. Nádherne napísaná, fantazijná a pritom plné citlivých posolstiev a morálne silných tém, navyše zamerané na tematiku psychického zdravia. O tom, ako si občas vyberáme krásne predstavy, aby sme nemuseli čeliť pochmúrnej skutočnosti. Krásne od prvého slova až po posledné. Už teraz netrpezlivo očakávam ďalšiu autorovu tvorbu.

 

Najlepšie pokračovanie

Zuzana Hartmanová – Oko bouře

Som jednoduché dievča. Vidím knihu Zuzany Hartmanovej a skrátka si ju kúpim. O to rýchlejšie, ak ide o pokračovanie skvelej série, ktorou Krysy apokalypsy rozhodne sú. Oko bouře ma ani v najmenšom nesklamalo. Výborné čítanie, napínavé, zaujímavé, v ktorom autorka ešte viac pracovala so svojimi postavami a viac predstavovala svoj svet. Bez problémov ma presvedčila o tom, že je vynikajúcou autorkou.

 

Najpodivnejšie čítanie

Andrew Michael Hurley – Hladový lán

Milujem svoje divnoknihy. Príbehy plné nečakaných obrazov alebo čohosi výstredného, čo však v kontexte celej knihy funguje. Príkladom takej knihy je pre mňa aj Hladový lán. Zaujímavé pritom je, že text nie je extrémne vyumelkovaný. Je skôr úsečný a stručný, no predsa autor nemal absolútne žiadny problém zapôsobiť na mňa. Čím dlhšie som čítala, tým viac ma to bavilo. Clivosť, temnota, beznádej. Miestami to bolo vyslovene znepokojivé a korunu tomu nasadil ten naozaj výstredný koniec. Napriek tomu to na mňa zapôsobilo tak veľmi, že o knihe premýšľam aj dlho po dočítaní.

 

Najlepší komiks

K. I. Zachopolis & Vincenzo Balzano – Run Wild

Mirka Andolfo – Mercy

Aj tento rok mi rukami prešlo veľké množstvo komiksov a máng a niektoré na mňa zapôsobili viac, zatiaľ čo na iné som ihneď zabudla. Z tých pôsobivých mi nedá nespomenúť Run Wild. Dej sa odohráva vo svete, kde sa ľudia premenili na zvieratá, pričom v ľudskej podobe ostali už len dvaja súrodenci, brat a sestra. Teraz putujú krajinou a snažia sa nájsť útočisko. Do cesty sa im stavajú rôzne prekážky a zo všetkého plynie zaujímavé morálne silné posolstvo. Nehovoriac o tom, že grafika doslova hladí oko. Druhým obdobne pôsobivým komiksom je aj Mercy, ktorú stvorila Mirka Andolfo. Svet, v ktorom sa príbeh odohráva, je plný monštier, čo požierajú ľudí. Je to teda komiks plný hnusu, krvi a občas aj vnútorností, no príbeh v sebe nesie silné posolstvo, ktoré môže pôsobiť trošku tuctovo, ale aj tak je silné.

 

 

Ktoré knihy zapôsobili na vás?

 

 

4 komentáre:

  1. S Hvězdopravcem to máme stejně. Obálka mě, stejně jako u Kaziměstů, úplně uchvátila a knížka netrpělivě čeká na přečtení. Jsem ráda, že tě nezklamala, o to víc se na ní teď těším!
    Hladový lán byla moje poslední přečtená kniha, teď už minulého roku, a opět musím souhlasit. To bylo tak ponuré a tísnivé! Hltala jsem každou stranu v napjatém očekávání rozuzlení, které bylo, no přesně jak říkáš, podivné. parádní kniha!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že Hvězdopravec dopadne pri čítaní aspoň spolovice tak dobre ako u mňa. :)
      Hladový lán pre mňa inak bolo totálne prekvapenie. Veľa som od tej knihy nečakala a potom ma tak veľmi chytila, až som sa sama čudovala. Už teraz sa teším na ďalšie autorove knihy. Snáď si nájdem čas tento rok.

      Odstrániť
  2. Čaro House of Hollow ťa prepadne, keď nemáš žiadne očakávania! U mňa kúpa naslepo (dokonca myslím, že predobjednávka) a vytrelo mi to zrak :D Rozhodne prekvapenie, za ktoré neľutujem ani jeden cent. Tá atmosféra, postavy...skvelé!

    OdpovedaťOdstrániť