pondelok 24. januára 2022

Nekromanti vo vesmíre | Harrow Devátá

Autor: Tamsyn Muir
Názov: Harrow Devátá (orig. Harrow the Ninth)
Séria: Zapečetěná hrobka (orig. The Locked Tomb)
Diel: druhý
Špecifikácia: o nekromantoch vo vesmíre bojujúcich o život
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2021 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.27

 

„Jakmile se jednou k něčemu obrátíš zády, už nemáš právo se chovat, jako by ti to patřilo.“

 

Harrow to dokázala. Vytrvala v nesmierne náročnej skúške a za odmenu dostala to, po čom tak túžila – stala sa liktorkou, nekromantkou v službách samotného cisára. No zisťuje, že cena, ktorú musela zaplatiť, je skrátka privysoká. Navyše sa jej ešte viac ako inokedy zdá, že prichádza o rozum a aby toho nebolo málo, niekto sa ju snaží zabiť. To všetko na pozadí blížiacej sa apokalypsy. A len čas ukáže, kto je zradca...

Tamsyn Muir si pri tvorbe svojho sveta povedala, že by bolo fajn skombinovať rôzne prvky. Tak vznikol jej svet plný nekromantov, fanatických rytierov a to všetko sa navyše odohráva vo vesmíre a na troskách predchádzajúceho sveta. Je to veľmi delikátny mix, ktorý dopĺňa občas až zbytočne zložito opísaný magický systém. Čiže stačí málo a bude to až príliš. Čo sa stalo v tejto knihe.

Jedným z hlavných problémov tejto knihy je pritom autorkina snaha oblafnúť čitateľa. Všetko to začína tým, že Harrow si očividne udalosti predchádzajúcej knihy pamätá inak, než sa stali. Všetci vedia, na čo presne si nespomína a otázkou len ostáva, prečo to tak je a kto získa najviac tým, že Harrow takýmto spôsobom poškodí.

Umocnené je to ešte rozprávaním prevažne v druhej osobe. Čo je asi ten najočividnejší spôsob, ako povedať čitateľovi, že má dávať pozor, lebo sa ho autorka snaží oklamať. A táto zápletka by bohato stačila – pátranie po tom, čo presne sa stalo Harrow a prečo. Lenže Muir to nestačilo.

„Máš ráda poezii, Harrowhark?“

„Nikdy jsem jí moc neholdovala,“ vychrlila jsi plamenně.

„Poezie je jedním z nejkrásnějších stínů, které dokáže civilizace vrhat napříč časem.“

Miesto toho rozohrala celú sieť malých klamstiev a tajomstiev, pričom niektoré si navzájom úplne odporovali a iné úplne zbytočné vo svetle týchto konkrétnych udalostí. Zo všetkého napokon najsilnejšie zaznievalo to, že Harrow to nemá v hlave v poriadku, lenže to si prevažná väčšina čitateľov uvedomila už pri čítaní predchádzajúcej knihy.

Dej má aj niekoľko svetlejších stránok, napríklad sme sa dočkali niekoľkých vysvetlení. Hoci retrospektívne. Autorka sa snažila vysvetliť konanie postáv z prvej knihy vo svetle nových skutočností. Bohužiaľ však stále trvá na tom istom zlozvyku – postavám prideľuje pokojne aj desať mien a tie potom používa úplne náhodne. Takže nie vždy je jasné, o kom vlastne práve hovorí. Čo vytvára ešte väčší chaos.

Prakticky to jediné, čo nakoniec túto knihu zachraňuje, je vytvorené napätie. Muir zaujímavo mieša časové línie a naznačuje, že im všetkým dochádza čas. Plus je tu vyhliadka, že by sa čitateľ mohol dozvedieť, ako s tým všetkým súvisí tajomná zapečatená hrobka. A naozaj sa to dozvie. No podobne ako pri všetkých odhaleniach, aj toto vypálilo trochu inak, než autorka zamýšľala. V konečnom dôsledku tak ide o ďalší dôkaz, že Muir sa jej vlastný príbeh dosť zásadne vymkol z rúk a to, akým spôsobom to rieši, sériu len viac deformuje.

Harrow Devátá je knižným ekvivalentom dieťaťa, ktoré sa vymklo svojim rodičom. Autorka plánovala, že v tomto príbehu čitateľom poriadne zamotá hlavu, až budú mať pocit, že im úplne preskočilo. Rovnako ako samotnej Harrow. A že ich potom poľahky ohúri veľkolepými vysvetleniami. Bohužiaľ jej odhalenia len viac popletú a jej snaha o klamanie čitateľa vypáli proti nej – pretože to vyzerá, že sa sama stratila vo svojom príbehu. No a miesto toho, aby z toho všetkého hľadala cestu von, pridala si ďalšie príbehové línie.


 

oficiálna anotácia:

Na císařově vesmírné stanici není nic takové, jak se na první pohled zdá, a osud celé galaxie spočívá na ramenou jediné ženy.

Harrowhark Nonagesima, poslední Devátá nekromantka, byla císařem povolána do války, kterou není možné vyhrát. Harrow a její nenáviděná rivalka musejí obě dokonale ovládnout umění nekromancie a stát se anděly nesmrti… jenže Harrow slábne, z vlastního meče se jí dělá zle a nemůže se spolehnout dokonce ani na svou jindy bystrou mysl.

Je uvězněná v pochmurných chodbách císařovy vesmírné stanice a v patách jsou jí nejen tři nepříjemní učitelé, ale také šílený duch a zavražděná planeta. Nekromantce nezbývá než se postavit dvěma nevítaným otázkám: Snaží se ji někdo zabít? A nebyl by na tom vesmír náhodou líp, kdyby její atentátník uspěl?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára