piatok 28. januára 2022

Zakázaná mágia a kliatby | Six Crimson Cranes

Autor: Elizabeth Lim
Názov: Six Crimson Cranes
Séria: Six Crimson Cranes
Diel: prvý z dvoch
Špecifikácia: fantasy prerozprávanie rozprávky o šiestich labutiach v ázijskom šate
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.31

 

“Pain doesn’t get easier. You just have to get stronger.”

 

Shiori, milovaná dcéra a zároveň princezná, má vcelku jednoduchý život. Jej hlavnou úlohou je vyzerať dobre a vydať sa za muža, s ktorým ju ešte v detstve zasnúbili. Okrem toho však má aj iné starosti, nakoľko ovláda zakázanú mágiu a namiesto toho, aby túto skutočnosť všemožne tajila, stretáva sa s drakom, ktorý ju učí túto moc ovládať. No jej problémy sa začnú až vtedy, keď zistí, že aj jej nevlastná matka je nadaná mágiou...

Elizabeth Lim sa rozhodla v prostredí silne inšpirovanom nielen čínskou kultúrou, ale hlavne mytológiou, rozpovedať príbeh inšpirovaný nemeckou rozprávkou o šiestich labutiach. V ňom žiarlivá macocha premení šesť bratov, kráľových synov, na labute a zachrániť ich môže len ich sestra – tým, že im počas šiestich rokov ušije košele zo žihľavy a nevydá pri tom ani hlásku. Popravde som sa obávala, že tieto dva motívy nebudú fungovať dokopy. Ale nakoniec ma prekvapilo, že k sebe dosť dobre ladili.

Svet, ktorý autorka stvorila, vychádza z východnej kultúry. Nielen oblečením, ale aj správaním, rozdelením spoločnosti a celkovo fungovaním. Lim strávila dostatok času vysvetľovaním, takže všetko dáva zmysel, no je jasné, že túto časť písania okresala na úplné minimum. Vzhľadom na to, že je príbeh určený predovšetkým mladším čitateľom.

Tento fakt sa však nedotkol len vysvetľovania, ale celkovo deju i samotných postáv. V otázke diania je všetko lineárne. Iste, postavy sa občas dostanú do problémov. No ak sa rozhodnú niečo urobiť, zrazu čitateľ zisťuje, že k ich cieľu vedie pomerne jednoduchá a priamočiara cesta a cieľ je čoskoro a bez väčších prieťahov dosiahnutý.

“Learn from my mistakes, she said, so softly I had to lean close to hear, “and learn from my joys. Surround yourself with those who'll love you always, through your mistakes and your faults. Make a family that will find you more beautiful every day, even when your hair is white with age. Be the light that makes someone's lantern shine.”

Spracovanie teda najviac zo všetkého pripomína rozprávku. Kde sa veľa čaruje, hovorí sa o mágii a odohrávajú sa tu všelijaké magické udalosti, no zároveň má všetko jednoduché riešenie, pri ktorom nie je potrebné premýšľať. Iste, autorka sa snaží opisovať zložité intrigy a mocenské hry, no aj tie sú veľmi rýchlo odhalené. Väčšinou samotnými intrigánmi.

Sledovať jednotlivé udalosti teda nie je extrémne náročné a navyše nie je nutné počas čítania premýšľať, čo sa vlastne deje a prečo, nakoľko postavy to čitateľovi čoskoro prezradia aj samy. Z knihy to robí výbornú oddychovku. Obohatenú o drakov, ktorí sledujú svoje vlastné ciele a tie jediné ostanú celý čas viac-menej záhadou.

Najzaujímavejšie spracované sú samotné postavy. Shiori je pritom na začiatku prototypom rozmaznanej na nervy lezúcej otravnej hrdinky, ktorá si miesto pochopenia vyslúži skôr pohŕdanie. O to zaujímavejšie je potom sledovať, ako sa vplyvom udalostí mení a stáva sa z nej zodpovedná osoba s aspoň čiastočne sebakritickým myslením. 

Bohužiaľ je však príbeh rozprávaný z jej uhla pohľadu, takže vývoj v charakteroch ostatných postáv je naznačený len z jej perspektívy. Zaujímavé potom je ešte to, ako sa Lim snaží pracovať s predstavou zápornej postavy. Čo je výživné hlavne z morálneho hľadiska, keďže potom nie je úplne jasné, kto je zloduch a kto nie. Bohužiaľ však ide iba o epizódnu tému, ktorá sa objaví až v závere knihy.

Kniha Six Crimson Cranes predstavuje zaujímavý experiment, prerozprávanie rozprávky v úplne odlišnom kultúrnom prostredí, ktorý nakoniec vcelku vyšiel. Z pohľadu hlavnej hrdinky Shiori ide o životnú púť, vďaka ktorej sa mení. Z pohľadu deja ide však o pomerne jednoduché a lineárne dobrodružstvo určené mladším čitateľom. Pre celkovú naivitu a spracovanie totiž príbeh pripomína rozprávku. Čo z neho robí čarovné oddychové čítanie, ale tam sa jeho zaujímavosť končí.


 

oficiálna anotácia:

Shiori, the only princess of Kiata, has a secret. Forbidden magic runs through her veins. Normally she conceals it well, but on the morning of her betrothal ceremony, Shiori loses control. At first, her mistake seems like a stroke of luck, forestalling the wedding she never wanted, but it also catches the attention of Raikama, her stepmother.

Raikama has dark magic of her own, and she banishes the young princess, turning her brothers into cranes, and warning Shiori that she must speak of it to no one: for with every word that escapes her lips, one of her brothers will die.

Penniless, voiceless, and alone, Shiori searches for her brothers, and, on her journey, uncovers a conspiracy to overtake the throne—a conspiracy more twisted and deceitful, more cunning and complex, than even Raikama's betrayal. Only Shiori can set the kingdom to rights, but to do so she must place her trust in the very boy she fought so hard not to marry. And she must embrace the magic she's been taught all her life to contain—no matter what it costs her.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára