piatok 15. apríla 2022

O zabúdaní a spomínaní | Edgewood

Autor: Kristen Ciccarelli
Názov: Edgewood
Špecifikácia: melancholická fantasy o zabúdaní, spomínaní a o tom, čo robí človeka človekom
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.89

 

“It must be a terrible thing to lose.”

“What's a terrible thing to lose?”

“Your humanity.”

 

Emeline celý život túžila po tom stať sa speváčkou. Aj preto veľmi rýchlo opustila svoj domov, malé mestečko plné povier a starých príbehov o tajomnom lese. Ona sama to nikdy nepovažovalo za viac ako za trošku prehnané rozprávky. Napriek tomu ju prenasleduje prízrak tohto lesa. Snaží sa na to nemyslieť, až kým sa nestratí jej starý otec. Emeline je odhodlaná nájsť ho. No ostatní veria, že sa stal tohtoročným „desiatkom“ a bol odvlečený do Edgewoodu...

Kristen Ciccarelli sa v tejto knihe, na rozdiel od svojej prvej trilógie Iskari, rozhodla dej zasadiť do skutočného sveta. Alebo aspoň do takého reálneho, aký len môže byť, keď hneď vo vedľajšom lese prebýva komunita fae a ďalších magických bytostí. Obyvatelia Edgewoodu majú mnohé podoby a všakovaké schopnosti, avšak spája sa s nimi istá zlovestnosť.

Nevyznávajú rovnaké morálne zásady ako obyčajní ľudia a neštítia sa siahnuť po tom, po čom túžia. Navyše od ľudí žijúcich v pohraničí lesa vyžadujú každý rok zaplatenie tzv. desiatku. Akúsi obdobu magického nájomného, ktoré však predstavuje dobrovoľnú obetu toho, kto má zaplatiť. Dežmár, teda ten, kto desiatky vyberá, sa potom rozhodne, či je obeta dostatočná a ak nie, tak daného človeka pokojne a bez výčitiek oberie o dobytok alebo aj o život.

Edgewood teda nie je úplne radostné miesto, dôležité sú správne formulované dohody a hlavne opatrnosť. Pretože magickú komunitu ohrozuje tajomná kliatba a tiež šialenstvo ich panovníka. Aj preto sa len stáva oveľa nebezpečnejším a hlavne nepredvídateľným miestom, čo sa zaujímavým spôsobom odzrkadľuje na atmosfére knihy. Tá je hutná, temná a každou stránkou je o čosi výraznejšia.

“It was habitual. Whenever she sang a song for the first time, she sealed a memory inside the melody. Like a gift she was packaging for her future self. She'd been doing it for as long as she could remember. From now on, whenever she sang this song, she would come back to this moment, looking out over the King's City. She would remember the things that happened here.”

Na opačnej strane stojí hlavná hrdinka Emeline, prototyp modernej mladej ženy. Pozná príbehy o Edgewoode, ale neverí im. Je predsa príliš pragmatická a hlavne dospelá na to, aby verila v magické bytosti a tajomné platenie desiatkov. Na každú tajomnú udalosť má vlastné logické vysvetlenie a to, že pri spievaní počuje hlas stromov a vidí prízrak lesa, považuje vlastne len za prejav akéhosi počiatočného šialenstva. No potom sa vyberie hľadať starého otca a pochopí, čo je pravda.

Na prvý pohľad sa zdá, že toto prebúdzanie hlavnej hrdinky bude hlavnou príbehovou líniou. Lenže potom sa už hneď na začiatku zmieri s tým, čo je skutočnosť. Ďalšie zápletky však pribúdajú a sú spolu previazané – avšak pôsobia epizódne. Každých niekoľko kapitol sa menšie dobrodružstvo uzavrie, aby nasledovalo ďalšie. Niekedy ide o výpravu za pokladom, inokedy o čosi romantickejšie ladené. Pribúdajú aj postavy, takisto udalosti a z toho všetkého čitateľovi ostane len poznanie, že mu čosi uniká. Leitmotív celej knihy.

Ciccarelli totiž nechcela písať len o záchrane v magickom svete a o tom, čo všetko je Emeline ochotná obetovať pre svojho starého otca. Hoci by to pokojne stačilo ako námet na knihu. V skutočnosti sa rozhodla venovať niečomu inému – tematike zabúdania a strácania. Rozpísala sa o tom, ako ľudia prichádzajú o spomienky, vplyvom choroby, staroby alebo napríklad aj mágie. No a prostredníctvom postáv sa potom zamýšľa, čo to vlastne znamená. Či vďaka zabúdaniu stratíme samých seba. Alebo ostaneme tými istými bytosťami, pokiaľ žije niekto, kto si pamätá.

V knihe Edgewood sa autorka rozhodla pre príbeh s posolstvom. Samotné zápletky pôsobia epizódne, hoci na seba nadväzujú. Veľkú úlohu zohráva aj vykreslenie atmosféry, ktorá každou ďalšou stranou hustne. No oveľa dôležitejšie ako záchrana sveta alebo milovaných, je to, čo si čitateľ z príbehu odnesie. Nielen silnú emóciu, ale aj zaujímavé myšlienky. Ciccarelli sa najviac venuje strácaniu a nachádzaniu a schopnosti v mene lásky a tých, ktorých milujeme, obetovať úplne všetko. Pokojne aj samých seba.


 

oficiálna anotácia:

No matter how far she runs, the forest of Edgewood always comes for Emeline Lark. The scent of damp earth curls into her nose when she sings and moss creeps across the stage. It’s as if the woods of her childhood, shrouded in folklore and tall tales, are trying to reclaim her. But Emeline has no patience for silly superstitions.

When she learns her grandfather disappeared from his nursing home, leaving only a milky orb in his wake, the stories Emeline has always scoffed at suddenly seem less foolish. After searching for him almost everywhere, Emeline finally succumbs to the call of Edgewood, entering the forest she has spent years trying to escape.

Emeline finds herself in the court of the fabled Wood King himself. She makes a deal—her voice for her grandfather’s freedom. Little does she know, she’s stumbled into the middle of a curse much bigger than herself, one that threatens the existence of a life she has worked so hard to forget.

With the help of a handsome and brooding tithe collector, a surly blacksmith, and a lost childhood friend, Emeline sets out to not only save her grandfather’s life, but to right past wrongs, and in the process, discover her true voice.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára