sobota 30. apríla 2022

Tajné predlohy filmov #19

 

Aj tento mesiac sa mi podarilo dať dokopy článok o filmoch a ich knižných predlohách. Tentoraz som sa po naozaj dlhom čase opäť vrátila ku komiksovým predlohám...

 




300 (2006)

(300: Bitva u Thermopyl)

Epický historický akčný film so špecifickým vizuálom a niekoľkými fantasy prvkami. Aj takýmito slovami by sa dal opísať tento počin, v ktorom má divák možnosť sledovať prerozprávanie významnej vojny pri Termopylách počas grécko-perzských vojen. Dej sa sústreďuje na sparťanského kráľa Leónida a jeho boj proti perzskému kráľovi Xerxovi, pričom do boja vyrazil len s tromi stovkami sparťanských bojovníkov. Divák má možnosť sledovať hlavne vytrvalosť sparťanských vojakov, ktorí napriek mnohonásobnej presile dokázali priesmyk brániť celé tri dni. Film je inšpirovaný rovnomenným päťdielnym komiksom z roku 1998, ktorý napísal a ilustroval Frank Miller, o kolorovanie sa postarala Lynn Varley. Frank sa pri tvorbe inšpiroval historickými udalosťami a rozhodol sa ich rozpovedať práve z pohľadu kráľa Leónida. Komiks získal niekoľko ocenení a po uvedení filmu do kín vo výraznej miere vzrástli aj predaje. Na komiks sa však zniesla aj vlna kritiky, napríklad zo strany Frankovho spisovateľského kolegu Alana Moorea, pre historické nepresnosti. V roku 2014 do univerza pribudol film 300: Rise of an Empire, ktorý sa odohráva pred, počas a aj po udalostiach predchádzajúceho filmu. Oficiálne je vedený ako spracovanie Frankovho komiksu Xerxes: The Fall of the House od Darius and the Rise of Alexander, hoci ten bol publikovaný až v roku 2018.

 

Oblivion (2013)

(Oblivion: Nevedomí / Nevědomí)

Posapokalyptický akčný film sa odohráva na zdevastovanej Zemi zhruba v roku 2077. Po hromadnom použití jadrových zbraní sa planéta stala neobývateľnou a ľudstvo sa uchýlilo na Titan, jeden zo Saturnových mesiacov. Príbeh sa sústreďuje na Jacka, ktorý pracuje na Zemi ako servisný technik a práve, keď sa má vrátiť späť na Titan, sa stane svedkom stroskotania vesmírnej lode. Od toho momentu sa jeho život obráti hore nohami a zisťuje, že ľudstvo v skutočnosti nepozná pravdu o tom, čo sa stalo – ani o tom, čo na nich čaká. Film je adaptáciou rovnomennej grafickej novely z dielne Josepha Kosinskiho, v spolupráci s Arvidom Nelsonom Andreem Wallinom, ktorá však nikdy nebola publikovaná. Zhruba v roku 2005 Kosinski začal pracovať na verzii filmového scenára, čo nakoniec viedlo k napísaniu grafickej novely. V roku 2010 filmovacie práva k tomuto jeho príbehu zakúpilo štúdio Disney a začalo pracovať na adaptácii a prepisovaní samotného scenára. Disney sa však napokon tohto projektu vzdalo, nakoľko by výsledný film nebol prístupný detskému divákovi. Práva neskôr odkúpilo štúdio Universal Pictures a Joseph Kosinski sa posadil na režisérsku stoličku. Kosinski sa v jednom interview vyjadril, že pôvodná grafická novela bola vlastne len istým štádiom v tvorbe budúceho filmu, nakoľko ilustrácie vytvorené pre príbeh neskôr použil ako predlohu toho, čo neskôr divák videl na plátne.

 

Wanted (2008)

Tento akčný triler približuje život mladého účtovníka Wesleyho Gibsona, ktorému sa nedarí ani v práci, ani v osobnom živote a navyše ho prenasledujú neutíchajúce panické ataky zakaždým, keď sa ocitne v stresovej situácii. Jedného dňa sa od záhadnej Fox dozvedá, že nie je len tak obyčajným chlapíkom, ale v skutočnosti je synom jedného z najlepších zabijakov. Wesley tomu síce zo začiatku neverí, ale nakoniec otvorí oči a pridá sa k organizácii Fraternity a podstupuje náročný výcvik. Prvotnou inšpiráciou pre tento film bol rovnomenný šesťdielny komiks vydávaný od roku 2003, ktorý napísal Mark Millar a ilustroval J.G. Jones. Film mal byť pôvodne pomerne vernou adaptáciou komiksu, no počas produkcie sa to zmenilo, takže majú komiks a film spoločné pomerne málo. Zásadný rozdiel je v tom, že zatiaľ čo organizáciu Fraternity vo filme tvoria samozvaní zabijaci-ochrancovia, v komikse ide o organizáciu zloduchov, ktorí sa snažia ovládať svet. Už krátko po premiére sa objavili informácie o pripravovanom pokračovaní, no film má podľa všetkého problémy s produkciou. Millar odmietol myšlienku, že by niekedy napísal pokračovanie svojho komiksu, no zároveň priznal, že ho oslovil koncept filmu – a sám možno raz napíše komiksovú sériu o organizácii dobrých nájomných vrahov.

 

Judge Dredd (1995)

(Sudca Dredd / Soudce Dredd)

Dej sa odohráva v ďalekej dystopickej budúcnosti. Po globálnej ekologickej katastrofe sa pozostatky ľudstva uchýlili do veľkých uzatvorených miest. Život v nich však má ďaleko k utópii a miera kriminality sa každý deň zvyšuje. Aj preto vznikla funkcia ochrancu zákona, ktorý kriminálnikov nielen vyhľadáva, ale ich aj súdi a popravuje. V meste Mega City One patrí k tým najobávanejším sudcom práve Dredd. Ten však za prispetie k vyvraždeniu jedného gangu dostane trest v podobe učenia – musí vychovávať budúcu generáciu sudcov. Film je inšpirovaný postavou sudcu Dredda, ktorý sa od roku 1977 pravidelne objavuje v krátkych primárne satirických komiksoch uverejňovaných v časopise 2000 AD. Postavu vytvoril spisovateľ John Wagner a ilustrátor Carlos Ezquerra a tento kreatívny tím stále pracuje na nových komiksoch o Dreddovi. Výnimku tvorí len niekoľko rokov, keď Wagner prenechal prácu na Dreddovi mladším spisovateľom, no potom sa k práci pre klesajúce predaje vrátil. Do dnešného dňa vyšlo viac ako dvetisíc dvesto sedemdesiat komiksov o Dreddovi a to len v časopise 2000 AD. Okrem toho od roku 1990 vychádzajú ďalšie komiksy v špecializovanom časopise Judge Dredd. Pre pretrvávajúcu obľubu tejto postavy začali pôvodné komiksy vydávať v chronologickom poradí ako zobrané spisy v mäkkej väzbe pod názvom Judge Dredd: The Complete Case Files. V roku 2012 odpremiéroval film Dredd, dejovo nezávislý od adaptácie z roku 1995.

 

The Adventures of Tintin (2011)

(Tintinove dobrodružstvá / Tintinova dobrodružství)

Tento počítačovo animovaný dobrodružný film sleduje život mladého belgického novinára menom Tintin. Ten má na konte niekoľko dôležitých článkov a jeho vášňou sa stalo odhaľovanie záhad a pátranie. Teraz sa mu do rúk dostala krásna miniatúra starej lode menom Jednorožec. Čoskoro sa však ukáže, že sa kúpou tejto lodičky na trhu dostal do stredu nielen prebiehajúceho vyšetrovania, ale aj doprostred honu za pokladom, v ktorom mu čoskoro môže ísť o krk. A nielen jemu. Film predstavuje adaptáciu belgických komiksov o Tintinovi, ktoré vychádzali v rokoch 1929 až 1983 pod názvom Les Aventures de Tintin. Postavu vytvoril belgický autor Georges Prosper Remi tvoriaci pod pseudonymom Hergé. Tintin odpremiéroval v jednom mládežníckom časopise a úspech krátkych časopiseckých komiksov mu nakoniec otvoril dvere až do najvýznamnejších belgických novín Le Soir. Neskôr dokonca k vzniku vlastného časopisu Tintin. Komiks sa dočkal rôznych adaptácií, ktoré autor otvorene podporoval a vítal, a to kresleného seriálu, rozhlasovej hry, divadelnej hry, počítačovej hry a niekoľkých filmov. Päť z nich vyšlo ešte pred autorov smrťou, konkrétne bábková animácia Le crabe aux pince d’or (Krab so zlatými klepetami, čo je zároveň prvý belgigký animovaný film) z roku 1947; hraný film Tintin et le mystère de la Toison d’or (Tintin a tajomstvo zlatého rúna) z roku 1961; hraný film Tintin at les oranges bleues (Tintin a modré pomaranče) z roku 1964; animovaný film Tintin et le temple du soleil (Tintin v chráme slnka) z roku 1964 a animovaný film Tintin et la lac aux requins (Tintin a jazero žralokov) z roku 1972. Film z roku 2011 spracováva tri rôzne komiksové zväzky a mali by ho nasledovať ďalšie dva filmy, ktorých premiéry sú pre problémy v produkcii neustále presúvané.

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára