pondelok 4. apríla 2022

Ako bude vyzerať nové Impérium? | Nadácia na rozhraní

Autor: Isaac Asimov
Názov: Nadácia na rozhraní (orig. Foundation’s Edge)
Séria: Nadácia (orig. Foundation)
Diel: štvrtý
Špecifikácia: klasické sci-fi o intrigovaní, politikárčení a o vytváraní „lepšej galaxie“
Slovenské alebo české vydanie: Lindeni, 2022 (SR); Argo & Triton, 2011, 2014 a 2022 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.15

 

„Mám pocit, že civilizačný pokrok je vlastne len napredovanie v technikách na likvidáciu súkromia.“

 

Od štartu Seldonovho plánu na vytvorenie nového Impéria ubehlo necelých päť storočí. Takmer až tajomne presný plán sa teda dostáva do polovice a obe Nadácie naďalej pokračujú v plnení svojich úloh. Zatiaľ čo tá prvá verí, že má všetko pevne v rukách, druhá ju potichu vysmieva, pretože vie, ako je to v skutočnosti. No čo ak dejiny ovláda ďalšia strana? Tá, pred ktorou mal rešpekt dokonca aj Mul, ktorý bez námahy takmer zničil budúce Impérium predtým, než vôbec stihlo vzniknúť...

Isaac Asimov sa k Nadácii vrátil po takmer tridsiatich rokoch a tento odstup sa na texte všemožne prejavuje. Štýlovo ide o stále ten istý príbeh. Postavy preferujú pacifistické riešenia a skutočné boje prebiehajú skôr v mysliach. Kniha je však oveľa opisnejšia. Jednotlivý aktéri veľa času trávia vo svojich hlavách, premýšľajú a vysvetľujú, hodnotia a snažia sa predvídať kroky protistrany.

Z tohto hľadiska ide o fascinujúce čítanie o to viac, že vďaka tomu sa dostávajú do súvislostí udalosti pôvodnej trilógie. Nielen konanie postáv, ale aj udalosti, ktoré boli predtým spomenuté len tak mimochodom. V tomto smere sa ukazuje, že je ešte o čom hovoriť a hlavne toho treba veľa vysvetliť. Rozprávanie je vďaka tomu o čosi pomalšie, všetky tieto rozvláčne dlhé a (nie vždy len) vnútorné monológy brzdia tempo.

Čitateľ sa má teda celý čas zamýšľať a má všetkému porozumieť, hoci nie je nútený vyslovene filozofovať. Text však napriek istej odlišnosti nestratil nič zo svojej nadčasovosti, nakoľko ako vieme, história sa neustále opakuje, lebo ľudstvo je odhodlané opakovať stále tie isté chyby a voči ním nie sú imúnni ani predstavitelia Nadácie. Tí sa čoraz výraznejšie prejavujú samoľúbo a veria, že práve oni poznajú návod na vytvorenie nového Impéria. Hoci v ich réžii by ani zďaleka nepripomínalo tú formu akejsi medzigalaktickej utópie, ktorú mal na mysli Hari Seldon.

„Pri svojej práci – samozrejme, je celkom iná ako tá vaša, ale azda môžeme aj trocha generalizovať – som často zisťoval, že prílišné sústredenie na jednu vec niekedy viac škodí, ako pomáha. Súste sa uvoľniť, hovoriť o niečom inom a nechať podvedomie, aby ten problém vyriešilo samo, bez zbytočného stresu.“

Rozdiel je aj v základom charaktere – lebo zatiaľ čo pôvodná trilógia často pracovala s tematikou jadrovej energie a tým, ako jej šikovné využívanie prináša tú pravú moc, teraz sa dostávame k špionáži. Sledujeme vlastne občas paranoidné správanie aktérov, ktorí sa obávajú agentov protistrany a všemožne intrigujú, aby ich zastavili.

Prvá Nadácia verí v zhubný vplyv tej Druhej, tá Druhá vystupuje alibisticky, ale má kostlivcov v skrini, pritom však obe veria vo svoju absolútnu nadradenosť a sú presvedčené v oprávnenosť svojho konania. No a medzičasom úplne iná moc posúva figúrkami po šachovnici a núti obe Nadácie konať presne tak, ako ona sama chce. Je to práve tá nevedomosť, prvok tajomnosti, ktorý núti otáčať stránky. Lebo je jasné len jedno – nech je týmto bábkarom ktokoľvek, jeho či jej identita ostáva väčšinu knihy utajená.

Kniha Nadácia na rozhraní predstavuje akýsi most. Asimov v nej dáva do súvislostí udalosti pôvodnej trilógie a pripomína a vysvetľuje tie okamihy, ktoré predtým nie vždy pôsobili dôležito. Tiež veľa času venuje osvetľovaniu motivácie postáv, hoci niektoré pasáže miestami pôsobia repetitívne. Text je tak oveľa opisnejší a tempo pomalšie.

Tematická základňa však nestráca na svojej aktuálnosti a opäť sledujeme, ako ľudstvo opakuje tie isté chyby. Po takmer tridsiatich rokoch však autor predsa len urobil výrazné zmeny – od fajčenia a jadrovej energie sa rovno presunul k špionáži. Vojna agentov v jeho réžii je napínavá a tajomná, navyše ňou otvára dvere k ďalším, potenciálne veľkolepým, udalostiam.

Za poskytnutie knihy na recenziu)
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

 

 

oficiálna anotácia:

Zatiaľ čo si Prvá Nadácia užíva domnelé víťazstvo a plán Hariho Seldona opäť považuje za jedinú správnu cestu, Druhá Nadácia naďalej potichu ovláda smerovanie galaktických dejín. Objaví sa však odvážlivec Golan Trevize, ktorý Seldovnovu psychohistóriu spochybní.

Pátranie po pravde ho zavedie ku skúmaniu pôvodu celého ľudstva a bájnej planéty Zem. Len Trevize si však uvedomuje, že sa v tomto vesmírnom boji o smerovanie ľudstva objavil nový hráč, silnejší ako ktokoľvek pred ním. Stroskotá celý plán Hariho Seldona na dosiahnutie nového Galaktického impéria alebo obe Nadácie nájdu spoločnú reč a udržia predpovedaný tok dejín?

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára