štvrtok 30. júna 2022

Tajné predlohy filmov #21

Ďalší mesiac končí, takže prišiel čas na ďalší príspevok do tejto rubriky. Výber je opäť náhodný, vďaka čomu vznikol mix tvorený prevažne napínavými trilermi a jednou komédiou.

 

 


A Simple Favor (2018)

(Nebezpečná láskavosť / Nebezpečná laskavost)

Triler dýchajúci tajomnom predstavuje život dvoch žien. Stephanie aj Emily sú matkami a hoci sú ich situácie a životy v mnohom odlišné, rýchlo sa zblížia a stanú sa z nich kamarátky. Do tej miery, že sa prispôsobujú jedna druhej, aby sa ich synovia mohli spolu hrať. Preto, keď Emily požiada Stephanie, aby postrážila jej syna, zažiaľ čo ona bude riešiť pracovné záležitosti, Emily neváha a súhlasí. Čo odštartuje sériu záhadných udalostí, ktoré ju nútia začať premýšľať o tom, kým je Stephanie v skutočnosti. Film svoj námet preberá z rovnomennej knihy z roku 2017, ktorú napísala Darcey Bell. Práva na sfilmovanie boli predané ešte začiatkom roka 2016, keďže kniha bola od začiatku pripodobňovaná k príbehom ako Gone Girl alebo The Girl on the Train. Film si vyslúžil prevažne pozitívne hodnotenia a dokonca sa dočkal aj komerčného úspechu. Čo sa ale nedá povedať o jeho knižnej predlohe, ktorá si vyslúžila skôr vlažné a protichodné hodnotenia. Jedny vyzdvihujú nečakané zvraty, temnú atmosféru a napätie, druhé autorke vyčítajú nepravdepodobnosť a málo uveriteľné postavy. V máji 2022 sa objavili informácie, že film sa dočká pokračovania s rovnakými hlavnými postavami. Pravdepodobne pôjde o nový na knihe nezávislý príbeh, nakoľko A Simple Favor je samostatná kniha bez pokračovaní.

 

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

(Abraham Lincoln: Lovec upírov / Abraham Lincoln: Lovec upírů)

Temný hororovo ladený film zavedie divákov do alternatívnej verzie minulosti. V nej sa predstavuje Abraham Lincoln, no nie len ako veľký mysliteľ a politik, ale aj ako tajný lovec upírov. A ako to už pri podobných filmoch býva, nejde len o predstavenie súčasnosti a opis veľkolepých bojov. Na scénu prichádzajú aj záblesky minulosti a v nich je osvetlené, ako sa to všetko stalo a prečo. Tento pomerne nepravdepodobný, no predsa fungujúci koncept film preberá z rovnomennej knihy Setha Grahama-Smitha z roku 2010. Kniha má totožne temnú atmosféru a je písaná formou tajného denníka, v ktorom Abraham Lincoln osvetľuje svoje aktivity. Čitateľ tak má možnosť vidieť americkú občiansku vojnu v trochu alternatívnom šate, keď medzi sebou nebojujú len vojaci, ale aj upíri. Kniha si napriek pôvodným predpokladom získala pomerne solídne a skôr pozitívne ladené hodnotenia. Dokonca sa v roku 2015 dočkala aj pokračovania s názvom The Last American Vampire, no dej sa sústreďuje na jedného z upírov. V roku 2018 sa objavili informácie, že aj táto kniha by sa mala dočkať svojej adaptácie, no v tomto prípade seriálovej.

 

American Assassin (2017)

(Americký zabijak / Americký zabiják)

Takmer klasický príklad akčného trileru, v ktorom Američania zachraňujú svet. Aj takýmito slovami by sa dal opísať tento film. Pričom jeho dej sa sústreďuje najmä okolo postavy Mitcha Rappa, ktorý pri teroristickom útoku príde o milovanú snúbenicu. V odpovedi na túto nespravodlivosť sa rozhodne zasvätiť svoj život boji proti teroristom a doslova ich loví. Až si to všimne CIA a naverbuje ho. Svoj námet film preberá z rovnomennej knihy z roku 2010, ktorú napísal Vince Flynn. Príbehovo ide o prvú knihu z rozsiahlej série, ktorá je zameraná práve na postavu Mitcha Rappa. Knihy však neboli písané a publikované v chronologickom poradí, čiže American Assassin, ktorá je chronologicky vedená ako prvá, vyšla ako jedenásta. Po smrti autora v roku 2013 sa série ujal Kyle Mills a od roku 2015 je autorom nových príbehov o agentovi Mitchovi práve on. V roku 2022 vychádza v poradí už dvadsiata prvá kniha s názvom Oath of Loyalty. Práva na sfilmovanie v tom čase celej série boli odkúpené ešte v roku 2008. Pôvodne mal byť prvým filmom novej série byť Consent to Kill, v chronologickom poradí ôsma kniha z roku 2005. Neskôr sa však tvorcovia rozhodli radšej začať s American Assassin, nakoľko to považovali za film, prostredníctvom ktorého si divák bude môcť s postavou vytvoriť lepší vzťah. Film však nebol komerčne až taký úspešný, takže je osud prípadných pokračovaní pomerne neistý.

 

Freaky Friday (2003)

(Medzi nami dievčatami / Mezi námi děvčaty)

Takmer už kultový film približuje život matky a dcéry. Pričom matka je psychologička a vdova a dcéra je pätnásťročná puberťáčka. Napriek istej snahe si nielenže nerozumejú, ale jedna druhú ani nechápu. Neustále sa hádajú a jedna z ich veľkolepejších hádok sa zhodou okolností odohrá v čínskej reštaurácii. Tam im do toho vstúpi majiteľka reštaurácie a obom ponúkne koláčik – po ktorého zjedení si matka a dcéra vymieňajú telá a ráno sa teda prebúdzajú v koži tej druhej. Námet je možné nájsť v rovnomennej knihe z roku 1972, ktorú napísala Mary Rodgers. Pôvodne ide o komediálnu detskú knihu s o niečo jednoduchším dejom, kde si matka a dcéra vymenia telá vďaka akejsi podivnej náhode. Samotný príbeh v sebe ukrýva mnoho ponaučení a tiež vtipných okamihov. Vďaka čomu je kniha stále populárna. K tomu prispievajú aj mnohé adaptácie. Pretože táto z roku 2003 je síce najznámejšia, ale nie je jediná. Prvá sa objavila už v roku 1976 a je zo všetkých asi najpresnejšia. Ďalšia prišla v roku 1995, v ktorej sa matka a dcéra vymenili vďaka čarovným amuletom. V roku 2018 sa objavila muzikálová adaptácia. Zatiaľ posledná, pomerne voľná adaptácia sa objavila v roku 2020 s názvom Freaky. Na rozdiel od predchádzajúcich filmov ide o komediálny horor, v ktorom si telá vymenia puberťáčka a masový vrah. Knižná predloha má dve pokračovania – A Billion for Boris z roku 1974 a Summer Switch z roku 1982. Prvá a tretia kniha sú pritom považované za moderné prerozprávanie knihy Vice Versa: A Lesson to Fathers z roku 1882 od F. Ansteya. V tomto príbehu si však telá vymenia otec a syn – podobne ako v knihe Summer Switch.

 

GoodFellas (1990)

(Mafiáni)

Legendárny mafiánsky film. Aj takto by sa dal charakterizovať. V skutočnosti ide o biograficky ladený príbeh o Henrym, ktorý zo všetkého najviac túži po tom stať sa gangstrom. Dej začína niekedy v roku 1955 v Brooklyne a postupne sa prepracováva Henryho životom po tom, ako si ho všimne mafiánsky kmotor Cicero. Opisuje Henryho cestu na zločinecké výslnie, jeho súkromný život, vzťahy, ale aj okolnosti, ktoré ho dovedú k dôležitému rozhodnutiu vzdať sa toho všetkého. Film získal mnoho ocenení. Navyše sa v ňom opäť stretáva Robert de Niro a Joe Pesci a na režisérsku stoličku zasadol Martin Scorsese. Podobne sa táto trojica stretla aj o niekoľko rokov neskôr vo filme Casino. Pričom predlohu oboch filmov má na svedomí ten istý spisovateľ – reportér Nicholas Pileggi. V tomto prípade ide o adaptáciu knihy Wiseguy: Life in a Mafia Family z roku 1985. Tá predstavuje kroniku skutočného mafiána Henryho Hilla a jeho prerod z chudobného chlapca na mafiána a neskôr na informátora. Pileggi sa takisto podieľal na tvorbe scenára k filmu, za čo si vyslúžil niekoľko nominácií a v prípade cien BAFTA ho aj premenil. Film samotný získal takmer tridsať ďalších ocenení a je považovaný za jeden z najdôležitejších filmov o mafii. Tiež inšpiroval mnoho seriálov a filmov a niektoré z hlášok dodnes zaznievajú nielen z televíznych obrazoviek.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára