nedeľa 10. júla 2022

Temný svet tieňov | Book of Night

Autor: Holly Black
Názov: Book of Night
Séria: Book of Night
Diel: prvý
Špecifikácia: noirová fantasy o mágii, intrigách a morálne sivom svete zlodejov
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine Slovart; v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 3.58

 

“Love was a family religion, passed down to her when she'd been too young to protect herself from belief.”

 

Charlie žije vo svete, ktorý je ako náš – len s tým rozdielom, že v ňom ožívajú tiene. Tí šikovnejší vďaka tomu dokážu meniť svet okolo seba. Lebo v čomkoľvek, vďaka čomu niekto zmocnie, sa ukrývajú peniaze. A tieňotvorcovia, tí s oživenými tieňmi, to využívajú vo svoj prospech. Aby však boli úspešní, využívajú sieť malých podvodníkov a zlodejov. Pre Charlie to dlhé roky bolo zamestnanie, no rozhodla sa s tým skoncovať. Lenže svet tieňov s ňou má ešte plány...

Holly Black už dokázala, že sa nebojí naplno ponoriť do morálnej sivosti svojich príbehov. Táto kniha teda nie je výnimkou a prejavuje sa to na prostredí, ale hlavne na postavách. Charlie je prototypom hrdinky, ktorá nie je dokonalá. Vlastne samu seba označuje za skazenú a verí, že na svete nejestvuje zlé rozhodnutie, ktoré by nebola ochotná urobiť. Hlavne ak by vďaka tomu niečo získala.

Nie je teda len morálne sivou oportunistkou, ale navyše aj sebakritickou ľudskou bytosťou, ktorá sa sama na seba dokáže pozrieť do zrkadla s otvorenými očami. A väčšinou sa zdá, že pred čitateľmi vlastne ani nič neskrýva. Lenže Charlie je nielen podvodníčka, je to aj skúsená klamárka, a čoskoro sa začne prejavovať rozpor medzi tým, čo hovorí a čo robí.

V tomto sa veľmi podobná Jude z Krutého princa, avšak s jedným rozdielom. Charlie je vo svojej úlohe uveriteľnejšia. Možno aj vďaka tomu, že neskrýva svoje slabosti. O ostatných postavách sa však čitateľ dozvedá už menej. Spoznáva ich cez Charliine oči, takže výsledný obraz je minimálne trošku skreslený. Sú však z podobného súdka ako Charlie. Oportunisti ochotní urobiť čokoľvek. Niektorí dokonca aj zabíjajú.

“There'd always been something wrong with Charlie Hall. Crooked, from the day she was born. Never met a bad decision she wasn't willing to double down on. Had fingers made for picking pockets, a tongue for lying, and a shriveled cherry pit for a heart. If her shadow had been one of those magic ones, she was pretty sure even that thing would have run away.”

Po dejovej stránke má kniha takisto čo ponúknuť. Samotný úvod je však pomerne pomalý, nakoľko autorka prvých niekoľko kapitol strávila vysvetľovaním toho, ako funguje tieňová mágia. Tí menej trpezliví to kvôli tomu s čítaním budú chcieť vzdať. Black preto čoskoro začala hromadiť mŕtvoly a nezodpovedané otázky.

Samotné pátranie po páchateľovi je však skôr okrajové a postavy nemajú v pláne hľadať spravodlivosť. Charlie sa do toho všetkého zamotá skôr pre vidinu toho, čo by jej to mohlo priniesť. Vďaka tomu má kniha temnejšiu atmosféru a čoskoro začne byť jasné, že toto nie je urban fantasy. Lebo čitateľ síce sleduje akési spolunažívanie magickej a nemagickej komunity. Lenže vďaka tým všadeprítomným gangstrom a akejsi tieňovej mafie z toho vznikla skôr noirová záležitosť.

Tieto všetky prvky z knihy robia pomerne špecifické čítanie. Nejde o boj za spravodlivosť a vraha nikto nehľadá preto, aby ho potrestal. Toto je príbeh o prežití. O tom, čo sme ochotní urobiť tvárou tvár tým najmocnejším z mocných. Okrajovo ide aj o pomstu a napĺňanie sebeckých túžob. Takže autorka skôr písala o hnuse spoločnosti. A písala o tom dobre. No nie pre každého.

Book of Night nie je detektívne ladenou fantasy, v ktorej tí dobrí zachraňujú svet. Miesto toho ide o noirovú záležitosť, v ktorej čitateľ nájde gangstrov, podvodníkov, zlodejov a dokonca aj akúsi obdobu mafie. V tomto svete všetkým ide o dosahovanie svojich vlastných cieľov. Hlavná hrdinka Charlie nie je výnimkou. Všetko je morálne sivé. Vrátane samotnej zápletky, ktorá je budovaná postupne a dokonca dokáže prekvapiť, akým smerom sa uberá. Avšak vďaka tomu všetkému je kniha dosť špecifická. Poteší hlavne tých, ktorí vyhľadávajú podobne temné príbehy a nevadí im čítať o postavách, ktoré by sa v iných knihách dali považovať skôr za zloduchov.


 

 

oficiálna anotácia:

In Charlie Hall’s world, shadows can be altered, for entertainment and cosmetic preferences—but also to increase power and influence. You can alter someone’s feelings—and memories—but manipulating shadows has a cost, with the potential to take hours or days from your life. Your shadow holds all the parts of you that you want to keep hidden—a second self, standing just to your left, walking behind you into lit rooms. And sometimes, it has a life of its own.

Charlie is a low-level con artist, working as a bartender while trying to distance herself from the powerful and dangerous underground world of shadow trading. She gets by doing odd jobs for her patrons and the naive new money in her town at the edge of the Berkshires.

But when a terrible figure from her past returns, Charlie’s present life is thrown into chaos, and her future seems at best, unclear—and at worst, non-existent. Determined to survive, Charlie throws herself into a maelstrom of secrets and murder, setting her against a cast of doppelgängers, mercurial billionaires, shadow thieves, and her own sister—all desperate to control the magic of the shadows.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára