štvrtok 11. augusta 2022

Hľadanie odpovedí pokračuje | The Hawthorne Legacy

Autor: Jennifer Lynn Barnes
Názov: The Hawthorne Legacy (čes. Odkaz Hawthornů)
Séria: The Inheritance Games (čes. Hra o dědictví)
Diel: druhý
Špecifikácia: príbeh o nečakanom dedičstve a hľadaní odpovedí
Slovenské alebo české vydanie: v češtine vydáva Yoli
Hodnotenie na GR: 4.25

 

“The trick to being abandoned was to never let yourself long for anyone who left.”

 

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Avery snažila, nenašla uspokojivú odpoveď na to, prečo sa z nej doslova z večera do rána stala prakticky najbohatšia puberťáčka na svete. Hoci jej pri hľadaní výrazne pomáhali spojenectvá, ktoré uzavrela. Tie sú síce pevnejšie, ale slučka nejasností sa neustále sťahuje a otázkou ostáva, koľko tajomstiev číha kdesi v tieňoch. Spolu s ďalšími a ďalšími nepriateľmi...

Jennifer Lynn Barnes plynulo nadviazala na dej predchádzajúcej knihy. Tá skončila pomerne veľkým odhalením a postavy sa s tým všetkým snažia vyrovnať. Pretože v rukách síce majú nejaké odpovede a ďalšie stopy, ale bez zvyšku príbehu sú to len nič nehovoriace informácie. Atmosféra je teda v mnohom podobná tej z prvej knihy. Kopia sa tajomstvá a v trošku väčšej miere odpovede, ale záhadnosť je zachovaná.

Je to vlastne ako sledovať nikdy nekončiacu hru, v ktorej všetci viac-menej spolupracujú, ale mnohí sledujú aj vlastné ciele. Vzťahy medzi postavami sa tiež menia. Zmeny v správaniach a vývoje vzťahov však nie sú prehnane dramatické, skôr pomalšie a menej efektné. Čiže sú oveľa uveriteľnejšie a puto, ktoré si Avery vytvorila so štyrmi bratmi je realistickejšie.

Obdobným spôsobom by sa dalo hovoriť aj o ostatných postavách, keď sa z domnelých nepriateľov stávajú spojenci a dokonca priatelia. Pretože autorka pamätá na to, že každá minca má dve strany a každá osoba vlastnú motiváciu. Hoci tá najdôležitejšia motivácia ostáva stále skrytá – prečo Tobias Hawthorne odkázal svoj značný majetok na prvý pohľad úplne náhodnej dievčine.

Aj v tejto knihe sa kopia rôzne teórie. Čitateľ spolu s postavami prechádza od jednej k druhej, hoci o niečo menej rýchlo ako v prvej knihe. V tejto sa od istého bodu dokonca kryštalizuje prevažne jeden scenár, ktorého pravdivosť sa striedavo popiera a potvrdzuje až do samotného záveru. Pozitívom knihy je aj to, že autorka sa nesnažila samu seba nijako prekonať. Nesplietala ešte šialenejšie teórie a zápletky, skôr sa snažila držať pri zemi a dosiahnuť, aby všetko dávalo zmysel.

“I am an expert at not wanting to want things.” I held my sword up for a moment longer, then lowered it, the way he’d lowered his. “But I’m starting to realize that the person I need to be, the person I’m becoming—she’s not that girl anymore.”

Takže niektoré zjavne nedôležité maličkosti získali na význame vďaka ďalším udalostiam. Zároveň sú tu však ďalšie iné záležitosti, ktoré sú stále prehliadané. Čitateľ tak ostáva vo vytržení, lebo netuší, čo tie-ktoré detaily znamenajú. A či sú pre dej vôbec dôležité. Vďaka čomu v knihe ostáva napätie a ten príťažlivý prvok nevedomosti, ktorý poháňa ruky pri otáčaní stránok.

V deji sa však prejavuje aj zaujímavý neduh. Barnes sa totiž spätne nevracia k niektorým udalostiam. Najmä čo sa týka línií s osobami, ktoré proti Avery nejakým spôsobom brojili. Čitateľ sa napríklad dozvie, že ten alebo onen niečo urobil a síce danú osobu potom chytili, ale už nie je známe, či došlo aj k potrestaniu.

Vo svetle ostatných udalostí ide o maličké prehliadnutie. Navyše spôsobené skôr hlavnou hrdinkou, než samotnou autorkou. Lebo Avery, ktorá je zároveň aj rozprávačkou, sa o to skrátka nezaujíma. Keďže má iné starosti. Pre puntičkárskych čitateľov to bude zdroj frustrácie. No našťastie pomerne malý. Dej totiž ponúka kopec inej zábavy. Prekvapivé odhalenia, dodatočné vysvetlenia, zvraty, úklady. Takže autorka naďalej prehlbuje tajomnú a napínavú atmosféru. Navyše sa rozhodla hodiť čitateľom zopár odrobiniek v podobe niekoľkých odpovedí. No stále si pre seba necháva možno až priveľa.

Kniha The Hawthorne Legacy je vydareným pokračovaním tejto tajomnej trilógie. Barnes ďalej rozvíja vzťahy nielen hlavných hrdinov a takisto prispieva ďalšími záhadami a hrami. Spätne vysvetľuje niektoré naoko opomenuté detaily z prvého dielu, no zároveň prehliada ďalšie. Čitateľ všetko napäto sleduje a občas má pocit, že musí dávať pozor doslova na každého slovo, aby mu nič neuniklo. Dej je navyše rovnako napínavý, miestami až frustrujúco, a tempo je občas vyslovene vražedné. Kvalitatívne sa teda druhé pokračovanie vyrovnáva tomu prvému. Len keby so sebou prinieslo viac odpovedí.


 

oficiálna anotácia:

The Inheritance Games ended with a bombshell, and now heiress Avery Grambs has to pick up the pieces and find the man who might hold the answers to all of her questions—including why Tobias Hawthorne left his entire fortune to Avery, a virtual stranger, rather than to his own daughters or grandsons.

Thanks to a DNA test, Avery knows that she’s not a Hawthorne by blood, but clues pile up hinting at a deeper connection to the family than she had ever imagined. As the mystery grows and the plot thickens, Grayson and Jameson, two of the enigmatic and magnetic Hawthorne grandsons, continue to pull Avery in different directions. And there are threats lurking around every corner, as adversaries emerge who will stop at nothing to see Avery out of the picture—by any means necessary.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára