štvrtok 25. augusta 2022

Traja väzni a jeden obhajca | League of Liars

Autor: Astrid Scholte
Názov: League of Liars
Špecifikácia: fantasy s mysterióznymi prvkami zo sveta, kde je mágia zakázaná
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.61

 

“Don’t be one of those people who hates their life but doesn’t have the courage to change it.”

 

Cayder má rád spravodlivosť. Zasvätil jej väčšinu života a dúfa, že bude môcť pomáhať ľuďom. A vo svete, kde je mágia zakázaná, no jej používanie až príliš lákavé, pomoc potrebuje naozaj veľa obvinených. Tentoraz sa k nemu však dostane vskutku zamotaný prípad. Plný klamstiev a poloprávd, navyše sa ho osobne dotýka. Postupne však zisťuje, že zrada zasahuje až do tých najvyšších miest. A on má k dispozícii len trojicu obžalovaných a jedného obhajcu...

Astrid Scholte už dvakrát dokázala, že dokáže nakombinovať zaujímavé prvky tak, aby vytvorili zaujímavý svet. Platí to aj v prípade tejto knihy. Mágia existuje v tieňoch – doslova v nich vzniká a človek sa len musí natiahnuť a túto moc použiť. Ide však o zakázanú mágiu, takže sa jej použitie spája s mnohými následkami. Jedným z nich je aj súdny proces. Pričom ako dôkaz použitia nelegálnej moci je samotné ľudské telo.

Na pokožke totiž ostáva echo, akýsi tieň pripomínajúci komukoľvek, kto sa na dotyčného pozrie, že použil mágiu. V prípade niečej smrti je navyše echo trvalé. Obvinení sú teda takmer okamžite prevezení do Vardeanu, čo je čiastočne väzenie, čiastočne súdny dvor a čiastočne vojenská základňa. Práve tu čakajú na svoj osud – a tiež si tu odpykávajú tresty. Cayder, hlavný hrdina, budúci obhajca, si toto miesto môže dôverne prezrieť vďaka prípadom, ktoré mu postupne doslova padajú na hlavu.

Postupnosť je však vlastná úplne všetkému v tejto knihe. Autorka postupne vysvetľuje fungovanie svojho sveta a odhaľuje raz také a inokedy onaké tajomstvo. Tento spôsob vysvetľovania je pritom veľmi vhodný, lebo čitateľ dostane dôležité informácie vtedy, keď ich potrebuje a teda nikdy nie je zahltený.

“I know you’re a hard worker, Cayder, but are you a good listener?”
“Of course.”
“Listen, but do not judge. Does this make sense to you?”
“Suuuure.”
“I say listen, as their stories are all we have. And yes, they are simply stories. Their point of view. What they saw. What they smelled. What they heard. And what they did and didn’t do. Is it a fact? Is it truth? We don’t know.”

Obdobne sú mu predstavované aj postavy. Najskôr samotný Cayder a neskôr aj zvyšok hlavnej štvorice – jeho sestra Leta, princezná Elenora a generálov syn Jey. Ich motivácia je viac-menej jasná, takže nejde o ploché bábky. Avšak ako naznačuje samotný názov, v tejto knihe ľudia klamú. Niekedy je jasné, v čom presne, hoci nie je známy dôvod. Inokedy však nie je úplne jasné, o čom daná osoba klame a čo všetko zamlčiava.

Takže príbeh je vcelku zaujímavou honbou za pravdou. A čitateľ sleduje, čo všetko sú postavy ochotné riskovať, aby ju odhalili. Dej je vďaka tomu nielen napínavý a bohatý na odhalenia a zvraty, ale takisto nikdy nestráca dych. Občas síce šprintuje a inokedy len klusá, ale nikdy nezastavuje.

Vďaka čomu sa vyostrujú emócie, ale hlavne samotné napätie. To graduje, až napokon vybuchne v ohromujúcom poslednom odhalení. Všetko dáva zmysel, všetko je uveriteľné. No problém je v tom, že záver prichádza akoby uprostred deja. Je síce možné si domyslieť, ako to všetko bude pokračovať. No ak autorka pokračovanie naozaj nenapíše, bude to v mnohých ohľadoch len mrhaním potenciálu.

Kniha League of Liars ponúka zaujímavo vyskladané napínavé dobrodružstvo. Scholte opäť stvorila zaujímavý svet ponúkajúci mix rôznych prvkov. Obdobne vystavaný je aj magický systém. Postavy sú vcelku príjemné a je jednoduché im fandiť. Dej je zamotaný a napätie dobre gradované a minimálne niekoľko odhalení je naozaj prekvapivých. Takže vcelku príjemné čítanie. Problémom je len to, že ide o samostatnú knihu, ktorá má potenciál byť úvodom do série. Lebo priveľa otázok ostalo nezodpovedaných a niektoré odpovede zase boli dosť málo uveriteľné.


 

oficiálna anotácia:

Ever since his mother was killed, seventeen-year-old Cayder Broduck has had one goal – to see illegal users of magic brought to justice. People who carelessly use extradimensional magic for their own self-interest, without a care to the damage it does to society or those around them, deserve the worst kind of punishment as far as Cayder is concerned. Because magic always has a price.

So when Cayder lands a once-in-a-lifetime opportunity to apprentice under a premier public defender, he takes it. If he can learn all the tricks of public defense, the better he'll be able to dismantle defense arguments when he's a prosecutor. Then he'll finally be able to punish the guilty without mercy.

But when he meets the three criminals he's supposed to defend, it no longer seems so black and white. They're teenagers, like him, and their stories are... complicated, like his. Vardean, the prison where Cayder's new clients are incarcerated, also happens to be at the very heart of the horrible tear in the veil between their world and another dimension – where all magic comes from.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára