nedeľa 30. októbra 2022

Tajné predlohy filmov #25

Ďalší mesiac pomaly končí, takže prišiel čas na ďalší diel seriálu o filmoch a ich predlohách. Ako kedykoľvek predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 

 


Tankový prapor (1991)

Dnes už klasická komédia zobrazuje horko-úsmevný základný vojenský výcvik v päťdesiatych rokoch. Pričom príbeh sa sústreďuje na doktora filozofie Dannyho Smiřického, ktorý je pridelený do Kobylca, kde sa stretáva s buzeráciou vyšších dôstojníkov. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy Josefa Škvoreckého (plný názov je Tankový prapor: fragment z doby kultů), ktorá prvýkrát vyšla v roku 1971 v Toronte, v exilovom vydavateľstve Sixty-Eight Publishers. V Československu vyšla prvýkrát až v roku 1990. Dielo tvoria v skutočnosti poviedky, konkrétne ich je deväť. A hoci sú postavy vymyslené, má kniha isté autobiografické prvky. Autor sa však k postave Dannyho Smiřického rád vracal a dosadil ho do hlavnej úlohy ďalších kníh, vďaka čomu vznikla svojho druhu pentalógia. Tá začína knihou Zbabělci (1958), pokračuje práve Tankovým praporom, pričom nasledujú knihy Mirákl (1972), Prima sezóna (1975) a Příběh inženýra lidských duší (1977). K tejto postave sa poslednýkrát vrátil ešte v novele Obyčejné životy (2004), ktorá je považovaná za beletristické ukončenie príbehu Danyho a jeho kamarátov. V čase uvedenia do kín sa film stal hitom, keďže ho videlo viac ako dva milióny divákov. Dodnes vedie rebríček najnavštevovanejších filmov v českých kinách.

 

Goosebumps (2015)

(Husia koža / Husí kůže)

Dej trochu trhlého fantazijného filmu, oficiálne vedeného ako hororová komédia, sa odohráva v malom mestečku, kam sa práve presťahoval puberťák Zach. Ten to tu zo začiatku vníma ako trest, až kým sa nezoznámi s Hannou a neskôr aj s jej podivínskym otcom. Neskôr zisťuje, že ide o svetoznámeho autora – ktorý chráni všetkých ľudí tým, že príšery, o ktorých píše, drží uväznené vo svojich knihách. Zach ich však nedopatrením vypustí a ak chce zachrániť mestečko, musí ich čo najskôr pochytať. Svoj námet film čerpá z rovnomennej série detských hororových kníh, ktorú napísal R. L. Stine. Rovnako sa volá aj hlavný hrdina filmu, ktorého stvárňuje Jack Black. Knižná séria vychádzala v rokoch 1992 až 1997 a názov prvej knihy znie Welcom to Dead House. V týchto rokoch vznikla obrovská značka, ktorá zahŕňa šesťdesiatdva kníh. Táto séria je druhou najpredávanejšiu hneď po Harrym Potterovi. Zaujímavosťou je, že séria bola pôvodne určená dievčatám a autor si vďaka nej vyslúžil popularitu, uznanie, niekoľko cenení a prezývku Stephen King detskej hororovej literatúry. Podľa kníh vznikli aj komiksy. Film sa dočkal aj svojho pokračovania. To sa pod názvom Goosebumps 2: Haunted Halloween dostalo do kín v roku 2018, pričom z pôvodného hereckého obsadenia sa tam mihol len Jack Black

 

The Last Letter from your Lover (2021)

(Poslední dopis od milence)

V tomto pomerne atmosferickom romantickom počine má divák možnosť sledovať hneď dve milostné línie. Prvú v prítomnosti, ktorá je však oveľa menšia a nenápadnejšia oproti tej druhej, ktorá sa odohráva v šesťdesiatych rokoch. Tá je predstavená predovšetkým prostredníctvom listov, ktoré jedného dňa objaví novinárka a rozhodne sa, že zistí, čo sa stalo s dvojicou, ktorá si tieto listy vymieňala. Svoj námet film čerpá z rovnomennej knihy z roku 2012, ktorú napísala Jojo Moyes. Na rozdiel od iných adaptácií autorkiných kníh, na tomto scenári sa nepodieľala sama autorka. Príprava tohto filmu zabrala bezmála desať rokov a autorka žartuje, že práce na ňom začali ešte predtým, ako sa začala venovať scenáristike. Samotný film prešiel mnohými zmenami. Historická aféra zo šesťdesiatych rokov ostala takmer bez zmien. To isté sa nedá povedať o živote novinárky, ktorá si číta staré listy. V tejto príbehovej línii bolo mnoho postáv vynechaných a objavili sa nové. Samotná novinárka Ellie je v knihe vydatá, no vo filme sa spamätáva z nedávneho rozchodu. Aj vďaka týmto zmenám sa dokonca líši aj záver príbehu, čo sa dotýka aj romance zo šesťdesiatych rokov. Moyes je však so zmenami spokojná a tvrdí, že duch knihy ostal zachovaný. Film si napriek tomu vyslúžil skôr vlažné hodnotenia.

 

Monster Family (2017)

(Príšerákovci / Příšerákovi)

Dej tejto animovanej komédie sa sústreďuje na rodinu Wishbonovcov, ktorá nie je šťastná. Každý z jej členov má vlastné problémy, no čakajú na nich ďalšie. Emmu, matku rodiny, si totiž ako svoju budúcu partnerku vybral samotný Dracula. Ten prikáže Babe Jage, aby Emmu premenila na upírku. No nešikovná čarodejnica miesto toho na príšery premení úplne celú rodinu. Svoju podobu získajú späť až vtedy, keď sa naučia byť šťastní. Svoj námet film čerpá z nemeckej knihy Happy Family (pod týmto názvom je film známy aj v Nemecku) z roku 2011, ktorú napísal David Safier. Zásadný rozdiel medzi filmom a knihou je ten, že zatiaľ čo je kniha určená skôr dospelému čitateľovi, film je pre deti. Preto muselo byť vynechaných hneď niekoľko eroticky ladených scén. Zámerom však ostalo zachovať ducha príbehu – aby bol humorný a zároveň s posolstvom bez toho, aby bol zbytočne poučný ako nejaká učebnica. Safier, ktorý sa podieľal na príprave scenára, bol s výsledkom spokojný. Publikum si však už také isté nebolo a samotný film bol nielen finančným, ale diváckym prepadákom. Napriek tomu sa film dočkal v roku 2021 druhého pokračovania uvedeného pod názvom Monster Family 2 s podtitulom Nobody’s Perfect. Pokračovanie sa však stalo ešte väčším prepadákom ako prvý film.

 

Pete’s Dragon (1977)

(Drak Elliot)

Tento čiastočne animovaný, a väčšinu času zabudnutý, disneyovský muzikál rozpráva príbeh chlapca Peteho. Ten jedného dňa utečie od svojej násilníckej rodiny. Pri úteku mu pomáha akási neviditeľná sila, ktorú Pete nazýva Elliot. V skutočnosti ide o draka, ktorý dokáže byť neviditeľný a v jeho spoločnosti Pete prežíva mnohé dobrodružstvá. Svoj námet film čerpá z nikdy nepublikovanej poviedky Pete’s Dragon and the USA (Forever After), ktorú napísal Seton I. MillierS. S. Field. Príbeh bol od začiatku tvorený s úmyslom, že sa z neho stane filmový scenár. Svojej filmovej podoby sa dočkal takmer až o dvadsať rokov neskôr. Po uvedení filmu sa síce objavilo knižné prerozprávanie filmového príbehu, avšak text pôvodnej poviedky nie je známy, takže nie je možné určiť, ako veľmi sa tvorcovia od predlohy odklonili – a Disney sa od predlôh odkláňa naozaj často a vo veľkej miere. Film si získal skôr zmiešané kritiky, avšak bol finančne úspešný. O niečo známejší ako tento muzikál je však jeho celovečerný remake z roku 2016. Animovaného draka nahradili CGI efekty a tie doplnilo vskutku hviezdne obsadenie. Avšak okrem mien Pete a Elliot ide o úplne odlišný príbeh s trochu iným posolstvom. Oba filmy však majú spoločné to, že sú vo svetle ostatných Disney filmov trochu zabudnuté.

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára