utorok 28. februára 2023

Monštrá v nás | The Last Tale of the Flower Bride

Autor: Roshani Chokshi
Názov: The Last Tale of the Flower Bride
Špecifikácia: goticky ladený magický realizmus o príbehoch, o lžiach a polopravdách
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.89

 

“But I had forgotten how certain places can be so old they are alive. So alive that they do not simply hunger; they learn to hunt.”

 

Indigo Maxwell-Casteñadová je fascinujúca tajomná žena a jej manžel ju nadovšetko miluje. Aj z tohto dôvodu jej sľúbil, že nikdy nebude pátrať po jej minulosti. Lebo hrozba, že by o ňu prišiel, je príliš veľká na to, aby ju ignoroval. Lenže po niekoľkých rokoch ich manželstva spolu musia odísť – do sídla, v ktorom Indigo vyrástla a dodnes v ňom žije jej teta, ktorá umiera. A až tu sa manžel dozvedá, že niektoré tajomstvá by nemali ostať navždy ukryté...

Roshani Chokshi je autorkou mnohých kníh, určených predovšetkým mládeži. No o tejto svojej novinke tvrdí, že sa líši od jej zvyčajnej tvorby. Čomu nie je ťažké uveriť, nakoľko kniha sa líši aj od momentálne preferovaných masových literárnych trendov. Na stránkach čitateľ nájde vyváženú kombináciu gotického románu a magického realizmu. Pritom text samotný je vystavaný na dvoch základných kameňoch – na atmosfére a na presahoch do klasických rozprávok.

Atmosféra je pritom budovaná už od prvej stránky. Od momentu, keď sa Indigo stretne so svojím manželom. Ten nikdy nedostane meno. Je referovaný len ako manžel, takže pôsobí ako niekto, kto sa náhodou stal vedľajšou pasívnou postavou v živote svojej manželky. Do určitej miery je tento fakt tou základnou charakteristikou, ktorú mužský hlavný hrdina má. Vďaka čomu kniha získava istú pochmúrnosť a temnú príchuť. Lebo manželstvo, ktoré čitateľ sleduje, občas vyznieva skôr ako vzťah otrokára a otroka.

Manžel dostal od Indigo pokyny, ako sa má správať a hlavne čo nerobiť. A manžel sa tak správa a je šťastný. Pretože má možnosť pokračovať vo svojom výskume. Je totiž akademikom. Celý svoj život zasvätil rozprávkam a starým príbehom – čo je aj dôvod, ako sa jeho cesta pretla s Indigo. Lebo vlastnila knihu, o ktorú mal záujem. A zo začiatku ich vzťah vníma ako výhodný obchod. Získa Indigo, jej lásku a navyše možnosť konečne nájsť to, po čom celý život pátra. Lenže potom si začne všímať, kým je jeho manželka v skutočnosti.

“In the end, a fairy tale is nothing more than a sense of hope. Hope lures and tricks. It tempts with shining thrones, exquisite nectars, and loving arms. It whispers to us that we are extraordinary. Exempt. Thus lured, we follow its path. Sometimes we are led to riches. Other times, we are led astray. But this hope never hides its shape, and for its honesty we reach for it and pull its sweet and stinking furs up to our chins, for to live without it means living without magic.”

Od prvej strany sú v knihe prítomné aj odkazy na staré rozprávky. Manžel ich vníma ako akési lekcie do skutočného života. Nejde však o rozkošné disneyovské verzie rozprávok, ale o tie pôvodné, kde padali hlavy a zo zvyšku tiel sa varil guláš. Aj toto prepožičiava textu jeho gotický ráz. Umocnený prítomnosťou monštier – hlavne tých, ktoré sa skrývajú v našich útrobách.

A aj o tom je táto kniha. V istom ponímaní má na svoj rozsah možno až priveľa vrstiev. Autorka sa totiž zamýšľa nad mnohými témami, ale robí to tak nenápadne a nevtieravo, že sa to stalo súčasťou celého rozprávania. Asi najvýraznejším motívom je dôležitosť zachovaniami si vlastnej osobnosti. Alebo jej získania, v prípade manžela definovaného zákazmi a želaniami vlastnej manželky. Ďalšou výraznou témou je aj hľadanie pravdy v jej mnohých podobách. Lebo každá pravda má dve strany.

Okrajovo sa však zaujíma najmä o príbehy a to, ako ovplyvňujú naše životy. Pristavuje sa aj pri snoch a ambíciách, ale najviac sa zaujíma o medziľudské vzťahy. Ale skôr o tie toxickejšie, ktoré nepracujú správne, no zotrvávame v nich, lebo niekedy už z nich skrátka nedokážeme odísť. Predovšetkým je to však o príšerách v našich vnútrach a o tom, čo sme ochotní urobiť v mene dosiahnutia vlastných cieľov. A čo všetko, alebo koho, v procese dokážeme obetovať.

Kniha The Last Tale of the Flower Bride neponúka jednoznačný lineárny príbeh. Miesto toho autorka čitateľa vyzýva, aby v mnohých vrstvách našiel to, čo naňho najhlasnejšie prehovára. Venuje sa mnohým témam a naznačuje ešte viac presahov. Ale neponúka charakterných dokonalých hrdinov, ktorí zachraňujú svet. Ukazuje skôr odvrátenú stránku ľudských osobností a pripomína, že v každom z nás sa ukrýva monštrum pripravené hrýzť. Toto pomalé rozprávanie je vystavané na atmosfére a navyše sa odohráva v magickom dome. Vďaka čomu ide o špecifický kus literatúry, ktorý neulahodí každému. Tí zvyknutí na čítanie medzi riadkami a so slabosťou pre gotiku budú z knihy určite nadšenejší.


 

oficiálna anotácia:

Once upon a time, a man who believed in fairy tales married a beautiful, mysterious woman named Indigo Maxwell-Casteñada. He was a scholar of myths. She was heiress to a fortune. They exchanged gifts and stories and believed they would live happily ever after – and in exchange for her love, Indigo extracted a promise: that her bridegroom would never pry into her past.

But when Indigo learns that her estranged aunt is dying and the couple is forced to return to her childhood home, the House of Dreams, the bridegroom will soon find himself unable to resist. For within the crumbling manor’s extravagant rooms and musty halls, there lurks the shadow of another girl: Azure, Indigo’s dearest childhood friend who suddenly disappeared. As the house slowly reveals his wife’s secrets, the bridegroom will be forced to choose between reality and fantasy, even if doing so threatens to destroy their marriage... or their lives.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára