nedeľa 26. februára 2023

Tajné predlohy filmov #29

Aj február sa priblížil svojmu koncu, takže prichádza čas na každomesačný pravidelný diel tejto rubriky. (Nie, netuším, koľko to nakoniec bude mať dielov, alebo ako dlho to budem písať, ale materiálu mám viac ako len dosť.) Rovnako ako kedykoľvek predtým, aj tentoraz je výber čisto náhodný...

 

 


Three Thousand Years of Longing (2022)

(Tritisíc rokov túžby / Tři tisíce let touhy)

Pomerne nenápadný film rozpráva príbeh o vzdelanej žene, ktorá sa vo svojom živote opiera hlavne o rozum. Je scestovaná a na jednej zo svojich ciest narazí aj na džina vo fľaši a ten jej sľúbi splniť tri želania. Žena si však uvedomuje, že v živote nie je nič až také jednoduché a vie, že prípadné želania by sa mohli obrátiť proti nej. Džin jej preto začne rozprávať príbeh o ľuďoch i o sebe, aby ju presvedčil. Film svoj námet čerpá z novely The Djinn in the Nightingale’s Eye (z rovnomennej poviedkovej zbierky) z roku 1994, ktorú napísala A. S. Byatt. Autorka pritom v zbierke spracováva mnohé mytologické námety a v konkrétnej novele ich spája hneď niekoľko (napríklad motív rozprávania príbehov známy z Tisíc a jednej noci a ďalšie iné). Film a novela rozprávajú zhruba rovnaký príbeh, ale v mnohom sa od seba odkláňajú. Zatiaľ čo v pôvodnej novele je stredom záujmu práve akademička Alithea, vo filme je skôr vedľajšou postavou a stredobodom sa stáva samotný džin. Mnohé príbehové línie sú tiež významovo oslabené alebo úplne vynechané, niektoré sú zase pridané. Film a novela teda majú trochu odlišné posolstvá. Film vďaka niektorým zmenám pôsobí trochu tuctovo, ale zase ponúka bohatý vizuál, takže je na čo pozerať.

 

Cath Me If You Can (2002)

(Chyť ma, ako to dokážeš / Chyť mě, když to dokážeš)

Dnes už v istom zmysle klasický film rozpráva príbeh o šikovnom podvodníkovi Frankovi. Ten začne s podvodmi so šekmi, neskôr sa vydáva za falošného pilota a vďaka ďalším a ďalším podvodom sa mu podarí ukradnúť niekoľko miliónov. Lenže jeho činy neostanú tajomstvom dlho a nakoniec ho začne hľadať FBI na čele s agentom Carlom. Tým začína ich nekonečné naháňanie, keď je jeden odhodlaný dolapiť darebáka a darebák sa odmieta poučiť a ďalej pokračuje v nekalej činnosti. Svoj námet film preberá z rovnomennej údajne autobiografickej knihy z roku 1980. V nej autor Frank Abagnate, Jr. v spolupráci so Stanom Reddingom rozpráva o svojich najúspešnejších podvodoch. Už v čase vydania knihy sa objavili špekulácie, že ide o prikrášlené a pravdepodobne vymyslené skutočnosti. Frank Agabnate o niekoľko rokov neskôr priznal, že sa so spoluautorom Stanom Reddingom rozprával len niekoľkokrát a on sa rozhodol mnohé detaily z jeho života upraviť. V roku 2020 sa novinár Alan C. Logan rozhodol rozbehnúť vyšetrovanie s cieľom zistiť, či je kniha pravdivá, alebo nie. Nakoniec došiel k záveru, že v čase, keď mal Frank spáchať dané činy, v skutočnosti sedel vo väzení. Takže najväčší podvod, ktorý Frank údajne spáchal, sa teda nemohol odohrať. Na motívy Frankovho príbehu vznikol aj rovnomenný muzikál, ktorý odpremiéroval v roku 2011.

 

Confessions of a Teenage Drama Queen (2004)

(Spoveď kráľovnej strednej školy / Zpověď královny střední školy)

Ďalší z béčkových tínedžerských romantických filmov v hlavnej úlohe s Lindsay Lohan. Aj týmito slovami by sa dal film opísať a vlastne by sa od pravdy ani nevzdialili. Rozpráva príbeh o šestnásťročnej dievčine, ktorá sa s rodinou práve presťahovala do nového mesta. Zo všetkého najviac chce byť populárna, ale namiesto toho sa skamaráti s vyvrheľkou, ktorá ale zároveň miluje tú istú kapelu ako ona. Film svoj námet čerpá z rovnomennej knihy z roku 1999, ktorú napísala Dyan Sheldon. Kniha si v čase publikovania vyslúžila pomerne pozitívne ohlasy a vyzdvihované boli hlavne humor a iskra, s akými autorka príbeh dokázala podať. Rovnako oslavované boli aj vedľajšie postavy. Film naproti tomu si vyslúžil skôr kritiku a negatívne hodnotenia. Okrem toho bol poznačený aj správaním Hillary Duff (ktorá hlavnú úlohu odmietla) a Lindsay Lohan (ktorá ju nakoniec prijala). Napriek tomu bol však finančne úspešný. Kniha sa dočkala aj dvoch pokračovaní, konkrétne kníh My Perfect Life z roku 2002 a Confessions of a Hollywood Star z roku 2005.

 

Ernest et Célestine (2012)

(O myške a medveďovi / O myšce a medvědovi)

Dej tohto nenápadného a väčšinu času zabudnutého francúzskeho animovaného filmu sa sústreďuje na život myší a medveďov. V oboch frakciách pritom existujú príbehy o tej druhej, a tak sa stalo, že sa myši boja medveďov a medvede neznášajú myši. Až kým to myška Célestine a medveď Ernest nezmenia – tým, že sa z nich stanú priatelia. Napriek tomu, že film ponúka rozkošnú animáciu, v skutočnosti ide o drámu s mnohými morálnymi presahmi smerovanými práve do sveta ľudí. Svoj námet čerpá z rovnomennej série detských kníh, ktoré od roku 1981 písala a ilustrovala belgická spisovateľka Gabrielle Vincent. Posledná kniha vyšla v roku 2001, krátko po autorkinej smrti. Gabrielle Vincent dlhé roky pracovala ako maliarka a zameriavala sa na prácu s vodovými farbami, čo sa odráža aj na štýle neskorších knižných ilustrácií. Odkaz na autorku a jej prácu je aj v samotnom filme. Po všetkom, čo Ernest a Célestine prežijú, sa nakoniec rozhodnú vytvoriť knižku o svojich dobrodružstvách, hoci tie smutnejšie časti chcú vynechať. V roku 2022 bolo do kín uvedené aj pokračovanie s názvom Ernest et Célestine: Le voyage en Charabie (Myška a medveď na cestách).

 

Lyle, Lyle, Crocodile (2022)

(Krokodíl Lyle / Šoumen krokodýl)

Trochu výstredne strelený film rozpráva príbeh o rodine Primmovcov, ktorí sa práve presťahovali do New Yorku. Ich syn Josh však krátko po príchode nájde v podkroví nevídaného tajného nájomníka – krokodíla, ktorý miluje kúpele, kaviár a dobrú hudbu. Chlapec a krokodíl sa rýchlo spriatelia a keď krokodílov život začne ohrozovať nepriateľský sused, rozhodne sa mu spolu s rodinou pomôcť. Tým, že nájdu jeho majiteľa Hectora. Film svoj námet čerpá zo série kníh o krokodílovi Lyleovi, ktoré od roku 1962 písal Bernard Waber. Konkrétnymi predlohami sa stali prvá kniha s názvom The House on East 88th Street (rok 1962) a druhá v poradí Lyle, Lyle, Crocodile (rok 1965). Film pracuje najmä s tematikou nájdenej rodiny a že ju môžeme nájsť na úplne nepravdepodobných miestach. Adaptácia ostáva pomerne verená svojej predlohe, hoci mnohé detaily boli zmenené (napríklad sused pán Grumps chce Lylea predať, aby získal peniaze a nechce sa ho zbaviť preto, že krokodíl desí jeho mačku Lorretu). Nejde o prvú adaptáciu týchto dvoch kníh. V roku 1987 boli adaptované do podoby krátkeho animovaného filmu, takisto muzikálu, neskôr uvedeného pod názvom Lyle, Lyle Crocodile: The Musical ‘The House on East 88th Street‘.

 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára