utorok 21. februára 2023

Problémov pribúda | Pavučina lásky

Autor: Nathaniel Wonderful & Theodora Stonewall
Názov: Pavučina lásky
Séria: Božská tragikomedie
Diel: tretí
Špecifikácia: humorne ladená fantasy opisujúca trampoty mnohých postáv
Slovenské alebo české vydanie: samizdat
Hodnotenie na GR: 4.00

 

Trojica nedobrovoľných hrdinov sa dostala z ďalších ťažkostí, ale ako to už býva, blížia sa k nim ďalšie. Tentoraz sa ocitnú hneď v niekoľkých sieťach rôznych intríg a vymotať sa z nich nebude jednoduché. Navyše sa do problémov dostávajú aj iné postavy, doteraz ešte nevidené a ukazuje sa, že všetko so všetkým súvisí. Lenže na riešenie konšpirácií ostáva len veľmi málo času...

Pipin, Eiri a Sebas stále tvoria veľmi nesúrodú a potenciálne zábavnú skupinku. Každý z trojice má svoje vlastné problémy a skryté úmysly. Na čo pomerne okato poukáže slepý trpasličí prorok. Scéna umocnená prítmím lesa čitateľa varuje, že to najhoršie na postavy ešte len čaká. A je jednoduché tomu uveriť.

Súputníci nie sú charakterní hrdinovia pripravení kedykoľvek tasiť meč a brániť česť dámy. Na druhej strane to ale nie sú ani záporáci. Urobili síce veľa chýb, ale občas majú aj svetlé momenty. Väčšinu času sú skôr morálne šedí a veľmi dobre si to uvedomujú. S výnimkou Pipina, naivného elfa z presvedčenia, ktorý verí v to, že je predurčený k veľkým skutkom a túto jeho naivitu mnohí zneužívajú. Iste, aj jeho druhovia sa veľmi často dostanú do problémov, ktoré na nich niekto pripravil, ale určite sa do nich nehrnú s takým nadšením ako sám Pipin.

Nesúrodá trojica teda aj naďalej baví svojou chémiou. Sú to osoby, ktoré by za normálnych okolností nemali asi nič spoločné, no predsa cestujú bok po boku. Dostávajú sa nielen do problémov, ale hlavne sa hádajú medzi sebou (čoho strojcom je v drvivej väčšine prípadov práve Pipin). Tieto doťahovačky sú zdrojom zábavy a hlavne dôkazom, že toto humorné ladenie je presne to, čo knihu ozvláštňuje v zástupe iných žánroviek.

Oproti predchádzajúcim knihám však postáv výrazne pribudlo. Už to nie sú väčšinou len osudy putujúcej trojice, ktoré čitateľ môže sledovať. O slovo sa hlásia, a to dosť výrazne, aj iní aktéri. Každý z nich pritom sleduje na prvý pohľad úplne rozdielne ciele. Svoj príbeh rozpovie napríklad aj strápená poetka, ktorá by rada utiekla typickému ženskému osudu. Okrem toho sa tu objavujú aj ctižiadostiví čarodejníci, ale aj vládcovia túžiaci po nastolení poriadku alebo tí, čo túžia po zisku. A aby toho nebolo málo, zjavia sa tu snáď aj tajní agenti a špionáž.

Každá postava pritom ponúka vlastný pohľad na udalosti a väčšinou aj iný druh zábavy pre čitateľa. Kniha je stále ladená skôr humorne, ale intrigy a mocenské hry sú zase o niečo detailnejšie a prehľadnejšie. Zo začiatku to síce pôsobí, že jednotlivé „pohľady“ nemajú veľa spoločného a majú byť akousi medzihrou pred veľkolepými udalosťami. Postupom strán sa však ukazuje, že v všetko súvisí so všetkým a osudy jednej postavy ovplyvňujú ostatných.

Jednotlivé príbehové línie sa teda pretnú a výsledný obraz je viac ako len príjemný. Kniha síce stále vystupuje skôr ako taký spojovací článok, ale čitateľ sa má čím zabávať. Hlavne tým, že pribudli rozprávači. Takže naraz sledujeme viacero udalostí. Nuda teda nemá šancu uživiť sa. Napätie graduje, niektoré udalosti sa vysvetľujú, ale vo všeobecnosti platí, že sa všetko len komplikuje. Navyše samotný záver prichádza akosi uprostred myšlienky, takže čakanie na pokračovanie bude dlhé.

Kniha Pavučina lásky prináša nielen to najlepšie, čo táto séria ponúka – čiže humor a komicky ladené okamihy. Pribúda postáv a teda aj rozprávačov, takže čitateľ sa môže zabávať mocenskými hrami, intrigami, špionážou, ale napríklad aj opisom takého klasického sedliackeho života. Vďaka tomuto je kniha zaujímavá a dej nestagnuje, hoci príbeh samotný je skôr taký výplňový. Je to most medzi tým, čo sa stalo a čo ešte len príde. A podľa všetkého to ešte len bude epické.


 

oficiálna anotácia:

Na útěku před zákonem a prvními zimními dny, ocitá se nesourodá trojice před branami Bernaau, města plného kreativních osobností. Problémy družiny však nejsou nic v porovnání s trápením cudné básnířky Petriny Arey Schreiber, která hledá pomoc v rezidenci hobitího mecenáše umění a obchodníka s kořením Sedivala Kleinfoota. Zjizvený elf Shannor se mezitím snaží najít způsob, jak odplout domů z Agranského království, jemuž vládne železnou rukou žena odhodlaná rozbít drogový kartel. Naopak danrijská šedá eminence vnímá kurroger jako příležitost k opětovnému naplnění královské pokladnice zlatem. Vážený mágus Stawros Bouřlivý by se zase rád viděl na pozici arcikancléře Kapitoly, což znamená, že v blížících se volbách bude potřebovat každý hlas. A znamení popsaná v prastarém Proroctví o konci světa se začínají pomalu naplňovat.

Povedou nová setkání a příhody k utužení vztahů mezi hlavním trojlístkem, či naopak způsobí jeho rozpad? Jak pochodí bývalý mistr Eiri Zlatouché v Agranu? Koho bude muset Stawros oslovit a dopomůže mu v jeho plánech Pipinův udavačský dopis proti Rudé čarodějce? A co klanový bratr se sestrou, na jejichž pocitech nikomu nezáleží?

Pavučina lásky... je neviditelná a poutá víc než jeden pár.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára