utorok 11. apríla 2023

O palácových intrigách a mágii | Farba drakov

Autor: R. A. Salvatore a Erika Lewis
Názov: Farba drakov (orig. The Color of Dragons)
Špecifikácia: fantasy o mladých pre mladých o drakoch a palácových intrigách
Slovenské alebo české vydanie: Ikar, 2023 (SR); Fragment, 2022 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.56

 

„Obe sme boli súčasťou toho istého vesmíru. Slnko a mesiac. A vždy budeme súčasťou jednej oblohy.“

 

Po porážke drakov dal kráľ Umbert postaviť múr. S jeho pomocou vytvoril nielen opevnené mesto, ale takisto rozdelil svoj ľud. Na tých, ktorí majú moc rozkazovať, a tých, ktorí poslúchajú a platia dane. Lenže aj medzi týmito obyčajnými ľuďmi sa nájdu výnimky. Stačí na to iskierka mágie.

Americké duo R. A. Salvatore a Erika Lewis si ako dejisko svojho príbehu zvolili starý dobrý temný stredovek. Kulisy teda tvorí nielen bieda a beznádej, ale aj vykorisťovanie a sociálne priepasti. Všetko je to umocnené faktom, že kráľove vojsko okráda zbedačených poddaných aj o posledné zásoby. Daňou sa tak môže stať čokoľvek, pokojne aj splesnivený chlieb.

V snahe ospravedlniť svoje konanie kráľ tvrdí, že nepriateľom ostávajú draky. Proti nim bojujú v rytierskych súbojoch slávychtiví mladíci. Rozprávačmi týchto udalostí je dvojica mladučkých hlavných hrdinov. Griffin a Maggie pritom mnohé spája, ale aj rozdeľuje. Na základe odlišných typov rozprávania, „on“ v Griffinových kapitolách, „ja“ v Maggiiných, sa dá usúdiť, že každého z aktérov viedol iný autor.

Rozdiely v pisateľských štýloch sú menšie a jasne viditeľné, ale zároveň sa dopĺňajú. Možno aj z toho dôvodu, že postavy sú si také podobné. Obaja mladí ľudia vyrástli v chudobe. Obom ponúkli lepší život. Zároveň sa z oboch stali muchy chytené v pavučinách palácových intríg. Ani jeden nemá úplnú voľnosť v tom, čo robí. Toto a aj mnoho iného z nich robí spojencov, hoci najskôr nedobrovoľných.

„Myslím, že stratiť matku, s ktorou sme prežili časť detstva, je horšie než svoju matku vôbec nepoznať. Mne aspoň nemá byť za čím smutno. Nesmiala som sa spolu s ňou, nezažila som jej láskyplné objatia. Na druhej strane vy ste stratili niečo výnimočné.“

Kniha má teda aj výraznejšiu romantickú linku. Slúži však len na doplnenie ostatných udalostí. Salvatore a Lewis sa oveľa viac sústredili na snovanie mocenských hier. Čitateľovi tiež postupne predostierali, čo všetko je v ich vymyslenom svete v neporiadku. Vďaka tomu má príbeh dosť potenciálu stať sa rozsiahlou epickou ságou. V istom zmysle ňou aj je. Zo stránok však presakuje najmä snaha prispôsobiť sa cieľovej skupine.

Nie je to len o mladých ľuďoch, ale hlavne pre mladšiu generáciu. Dejová linka je vďaka tomu jednoduchšia. Rozuzlenie prichádza akosi priskoro. Motivácia hlavných postáv je minimálne naznačená, no o tých vedľajších sa dozvedáme až príliš málo. Celkovo je akcia zastúpená hojnejšie ako opisovanie. Všetko v duchu prehĺbenia svižnosti a dobrodružnosti.

Plusom je, že autori čitateľa vyslovene nevodia za ručičku, hoci niekoľko faktov ponúkajú ako na striebornom podnose. Takisto záverečné vysvetlenie záporáka je obsiahle, detailné a ako vystrihnuté z príručky o dejových prešľapoch. Toto všetko knihu napokon predurčuje k tomu, aby sa stala oddychovým jednorazovým dobrodružstvom. Skvelé na nalákanie ďalšej generácie na fantastiku.

Kniha Farba drakov je výbornou voľnočasovou jednohubkou o mladých pre mladých. Tento účel podporuje celková jednoduchosť a strohosť. Najväčším nedostatkom ostáva samotný záver. Prichádza prirýchlo a je odbavený doslova niekoľkými vetami. Čitateľ sa síce dozvie, že dej mal predchádzať artušovskej legende, napriek tomu pretrvá pocit, že príbeh je akýsi odtrhnutý – alebo ide o začiatok rozsiahlejšej sé­rie.

Recenzia napísaná pre Fandom.sk.

 

 

 

oficiálna anotácia:

Maggie bola najdúch, ktorého sa pred mnohými rokmi ujal tulák Xavier, samozvaný kúzelník. Len čo vyrástla, začala mu asistovať na predstaveniach. Sama však žiadne kúzla neovládala. Pomáhala mu s rekvizitami a obchádzala divákov s plechovkou v nádeji, že do nej hodia zopár drobných.

Počas jedného večera sa Xavierovi podarí nevídaný kúsok, oživí zajaca, ale nik okrem Maggie netuší, že to ona má zázrak na svedomí. Lúč mesačného svetla, záblesk plameňa, rýchle tanečné kroky – toto všetko stačí na prebudenie Magginých výnimočných schopností. Lenže ako sa jej to vlastne podarilo? Nemá nikoho, kto by ju naučil schopnosti správne využívať, a tak sa radšej drží v ústraní.

Jedného dňa stretne Griffina, chlapca neurodzeného pôvodu, ktorý vie len jedno – zabíjať drakov. Obrovské zvieratá s tesákmi ako dýky a s hadími chvostmi prerastenými smrtiacimi hrotmi sužovali krajinu odnepamäti. Ich stretnutie tak spustí sled udalostí, ktoré jej celkom zmenia život a zároveň osud celého kráľovstva.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára