nedeľa 11. júna 2023

O monštrách v nás | One Dark Window

Autor: Rachel Gillis
Názov: One Dark Window
Séria: The Shepherd King
Diel: prvý z dvoch
Špecifikácia: temná gotická fantasy o mágii a jej dôsledkoch
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.34

 

“I’m just the wind in the trees, the shadow, and the fright. The echo in the leaves... the nightmare in the night.”

 

Svet v tejto knihe je obohnaný magickou hmlou, ktorá u ľudí spôsobuje nákazu. Ak ju človek prežije, dostane za odmenu pravú mágiu. Ale za jej používanie sa platí. Okrem toho tu však funguje aj falošná mágia. Schopnosti je možné získať používaním kariet. Lenže nákaza sa stále zhoršuje. Existuje však spôsob, ako ju zastaviť. Problémom je, že sa o to pokúša až príliš veľa osôb – a každý má pritom vlastné skryté úmysly...

Americká autorka Rachel Gillig vo svojom debute stvorila na prvý pohľad pomerne zložitý svet. Pravá mágia, falošná mágia, magická hmla, magické karty, nákaza a hlavná hrdinka s veršujúcim démonom v mysli. A zo začiatku sa to ozaj javí ako pomerne divoká kombinácia. Postupom strán však všetko zapadne na svoje miesto. Čiastočne je to aj vďaka tomu, ako pevne je všetko previazané. Všetko pritom ovplyvňujú pevne dané zákonitosti a obmedzenia. Takže napriek zložitosti všetko logicky funguje.

Navyše sa toto všetko čitateľ dozvedá postupne. Prvých pár kapitol je o niečo pomalších a slúžia na predstavenie sveta i postáv. Elspeth ako hlavná hrdinka dostáva najviac priestoru. Je jednoduché vžiť sa do nej a držať jej palce. V živote to nemala ľahké, ale snaží sa vyťažiť maximum z toho, čo sa stalo. A hoci vo viacerých okamihoch pôsobí ako obeť, dokáže aj hrýzť.

Podobne aj ostatné postavy nie sú len biele alebo čierne. Nie vždy je síce jasná ich motivácia, ale ich činy nie je vždy jednoduché označiť za také či onaké. Celému rozprávaniu tak kraľuje morálna sivosť. Lebo nielen mágia má svoju cenu, ale prakticky čokoľvek. Každý čin má svoj následok, rovnako aj každé rozhodnutie. Najsilnejšie je to zosobnené v Elspeth, ktorá je centrom tohto morálneho barteru. Keďže je zároveň prototypom osoby, ktorá vlastne sama sebou a svojou osobnosťou platí vnútornému monštru. Lebo každý čin nás niečo stojí. Niečo z nás odhryzne.

“There once was a girl, clever and good, who tarried in shadow in the depths of the wood. There also was a King – a shepherd by his crook, who reigned over magic and wrote the old book. The two were together, so the two were the same: The girl, the King… and the monster they became.”

Samotný dej je pomerne dobre rozvrhnutý. Pomalší začiatok vystriedajú svižnejšie a akčnejšie ladené scény. Nejde však vyslovene o nikdy nekončiace boje. Ide skôr o napätie a kombináciu mocenských hier a úskokov. Čo vytvára napätie a to autorka dokázala výborne gradovať. Objavili sa síce momenty, ktorým niečo chýbalo. Buď logické vysvetlenie alebo dôvod, ako to zapadá medzi ostatné udalosti. Až nasledujúce strany dodali potrebný kontext.

Neodmysliteľnou súčasťou príbehu je aj atmosféra. Žánrovo ide o kombináciu temnej fantasy s gotickými (a miestami možno až hororovými) kulisami. Takže je jasné, že všetko je temné a pochmúrne, akési ťaživé. Všetko navyše prehlbuje aj všadeprítomná hmla a prísľub nebezpečenstva, ktorý sa s ňou spája. Gillig stačilo len niekoľko strán, kým navodila to správne pozadie. Vďaka tomu kniha získala ďalší rozmer – dokázala zapôsobiť na zmysly.

Dokopy z toho autorka namiešala zaujímavý temný mix. Neponúka síce úplne svieži a novátorský príbeh, lebo vo svojej podstate hovorí o záchrane sveta a o obetiach, ktoré je potrebné na ceste k cieľu urobiť. No k tomu pridala aj celkom nevšednú mágiu a navyše sa postarala o to, aby sa čitateľ mal čím zabávať. Samotný záver je už potom len čerešničkou na torte.

Kniha One Dark Window je temná fantasy s minimálne občas znepokojivými kulisami. Autorka navodila pomerne pochmúrnu atmosféru. V podobnom spektre sú aj udalosti a činy postáv. Pracuje hlavne s napätím a jeho gradovaním, už menej si potrpí na nikdy nekončiace boje. Príbeh teda poteší hlavne milovníkov temnoty. Tiež tých, ktorí radi premýšľajú napríklad aj o vnútorných monštrách a cene obety. Tí, ktorí by dúfali nájsť svižné oddychové dobrodružstvo, by radšej mali siahnuť po niečom inom.


 

oficiálna anotácia:

Elspeth needs a monster. The monster might be her.

Elspeth Spindle needs more than luck to stay safe in the eerie, mist-locked kingdom she calls home – she needs a monster. She calls him the Nightmare, an ancient, mercurial spirit trapped in her head. He protects her. He keeps her secrets.

But nothing comes for free, especially magic.

When Elspeth meets a mysterious highwayman on the forest road, her life takes a drastic turn. Thrust into a world of shadow and deception, she joins a dangerous quest to cure the kingdom of the dark magic infecting it. Except the highwayman just so happens to be the King’s own nephew, Captain of the Destriers… and guilty of high treason.

He and Elspeth have until Solstice to gather twelve Providence Cards – the keys to the cure. But as the stakes heighten and their undeniable attraction intensifies, Elspeth is forced to face her darkest secret yet: the Nightmare is slowly, darkly, taking over her mind. And she might not be able to stop him.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára