štvrtok 29. júna 2023

Tajné predlohy filmov #33

 

Ďalší mesiac sa priblížil svojmu koncu, teda prišiel čas na už tradičný nový diel seriálu o filmoch a ich predlohách. Ako mnohokrát predtým, aj teraz je výber čisto náhodný...

 

 


The 13th Warrior (1999)

(Vikingovia / Vikingové)

Dnes už takmer klasická bécková záležitosť rozpráva príbeh o tom, ako sa jeden arabský učenec niekedy v desiatom storočí vyberá na svojho druhu výlet ku Vikingom. Ahmed je vzdelaný muž a stane sa z neho trinásty člen výpravy, ktorej cieľom je poraziť brutálneho a tajomného nepriateľa. Pritom si však musí zvykať na kultúru odlišnú od tej svojej a medzitým ešte hľadať riešenie pálčivého problému – ako poraziť kanibalov. Svoj námet film čerpá z knihy Eaters of the Dead s podtitulom The Manuscript of Ibn Fadlan Relating His Experiences with the Northmen in AD 922, ktorú napísal Michael Crichton a prvýkrát vyšla v roku 1976. Kniha pritom čiastočne spracováva život skutočného moslimského cestovateľa a kronikára Ahmeda Ibn Fandlána, ktorý sa dostal až k Severanom. Takisto by malo ísť o prerozprávanie Beowulfa, čo je následok stávky. Jeden z autorových priateľov sa sťažoval, že Beowulf je skrátka nudný a Crichton sa rozhodol, že to musí zmeniť. Informácie o adaptácii sa objavili už v roku 1979 a režírovať ju mal samotný Crichton, no nakoniec k tomu nedošlo. Práva neskôr odkúpila spoločnosť Walt Diesney Pictures. Crichton sa na tejto adaptácii nakoniec tiež podieľal – režíroval niekoľko scén z filmu potom, ako prepustili pôvodného režiséra. Sám autor považuje film za pomerne vydarený, hoci si vyslúžil skôr zmiešané kritiky a navyše bol finančným prepadákom. V čase uvedenia filmu do kín vyšla kniha v reedícii pod názvom The 13th Warrior, pod ktorým je známa aj v súčasnosti.

 

Homeward Bound: The Incredible Journey (1993)

(Neuveriteľná cesta / Neuvěřitelná cesta)

Dej klasického rodinného filmu sa sústreďuje na osudy troch zvieracích miláčikov. Na psov Shadowa a Chanceho a mačku Sassy. Tí žijú so svojimi detskými spoločníkmi. Neskôr však ostanú sami na farme, keď sa deti v spoločnosti rodičov vydajú na cestu – keďže sa musia kvôli otcovej práci presťahovať. Zvieratá sa rozhodnú svojich majiteľov nasledovať a vďaka tomu zažijú dobrodružstvo, na aké sa nezabúda. Svoj námet film čerpá v knihe The Incredible Journey z roku 1961, ktorú napísala Sheila Burnford. Dej originálneho príbehu sa odohráva v Kanade a zvieratá v knihe boli inšpirované skutočnými zvieratami, ktoré autorka spolu s manželom chovala. V adaptácii sa zvieratá musia dostať do San Francisca. Takisto sú zmenené ich mená z pôvodných Luath, Bodger a Tao. Okrem toho má rodina v knihe len štyroch členov – dve deti a rodičov, takže jedného zo psov vlastní otec rodiny. Film a kniha však sprostredkovávajú príbeh v podobnom duchu o náročnej ceste, kde nie je núdza o napínavé momenty, ale aj zábavné okamihy. Kniha v čase vydania nebola až taká populárna a výrazne jej pomohla už prvá adaptácia z roku 1963 s názvom The Incredible Journey. Film z roku 1993, ktorý je omnoho známejší a tiež populárnejší, je vlastne remakeom tohto filmu. V roku 1996 do kín dorazilo filmové pokračovanie Homeward Bound II: Lost in San Francisco, ktorý si získal skôr zmiešané hodnotenia. Ide o pokračovanie filmu a s pôvodnou knihou nemá nič spoločné.

 

Marry Me (2022)

(Vezmi si ma / Vem si mě)

Romantická komédia približuje život populárnej speváčky. Tá naspievala úspešný duet so svojím snúbencom s názvom Marry Me a svoje áno si plánujú povedať priamo na pódiu počas koncertu. Lenže miesto svadby sa koná rozchod, keďže spevák má aféru. V publiku však stojí rozvedený učiteľ a náhodou drží transparent so slovami „vezmi si ma“. Na čo speváčka zareaguje, že prijíma. Film svoj námet čerpá z rovnomenného internetového komiksu, pod ktorým je podpísané spisovateľsko-ilustrátorské duo Bobby CrosbyRemy „Eisu” Mokhtar. Vychádzal medzi rokmi 2006 a 2019. Pôvodný komiks je pomerne krátky a štylizovaný skôr ako absurdná komédia o speváčke Stasii a chlapíkovi menom Guy (vo filme sa hlavné postavy volajú Kat Valdez a Charlie). S filmovou adaptáciou má spoločnú len ústrednú myšlienku, že sa speváčka zosobáši s náhodným chlapíkom z davu, ktorý práve v rukách drží ten správny transparent. Zámerom je preskúmať lásku a či je možné, aby mal vzťah nadviazaný náhodou nádej na prežitie. Výsledný film je teda oveľa menej absurdne komický a miesto toho ponúka skôr jemne humornú a predovšetkým romantickú zápletku o láske a vzťahoch. Premiéra bola kvôli pandémii dvakrát odložená a film nakoniec dorazil do kín v ten istý deň, ako ho sprístupnili na platforme Peacock. Film dostal skôr zmiešané hodnotenia, ale minimálne na platforme Peacock sa stal najpozeranejším filmom.

 

Nomadland (2020)

(Krajina Nomádov / Země nomádů)

Cenami ovenčený celovečerák o živote v karavane s Frances McDormand v hlavnej úlohe. Aj týmito slovami by sa dal opísať pomerne atmosférický a v istom zmysle svojský kúsok kinematografie. Ľudia žijúci v karavanoch, ktorí sa presúvajú po celej krajine a žijú mimo zvyčajných spoločenských pravidiel a konvencií, sú veľmi špecifická komunita. A ich život približuje práve tento film. Ten svoj námet navyše čerpá z reportážnej knihy Nomadland: Survivng America in the Twenty-First Century z roku 2017, ktorú napísala Jessica Bruder. V nej približuje život starších Američanov, ktorí sa v rokoch 2007 až 2009 rozhodli zbaliť svoj život do karavanu a začať cestovať, čím sa stali súčasťou tzv. „vandweller“ komunity, čiže komunity ľudí obývajúcich karavany. V adaptácii si zahrali aj neherci, o ktorých Jessica Bruder píše vo svojej knihe. Napríklad Linda May, Swankie alebo Bob Wells. Adaptácia vznikla hlavne vďaka herečke Frances McDormand a scenáristovi Peterovi Spearsovi, ktorí sami oslovili režisérku Chloé Zhao s nápadom adaptovať tento motív. Okrem filmu mnohé ocenia získala aj pôvodná kniha. Pred filmovou adaptáciou bola v roku 2017 adaptovaná aj do podoby dokumentárneho filmu s názvom CamperForce, ktorý produkovala autorka knihy.

 

The House with a Clock in Its Walls (2018)

(Tajomstvo domu s hodinami / Čarodějovy hodiny)

Hlavným hrdinom tohto príbehu s fantasy kulisami je osirelý desaťročný chlapec, ktorý práve prichádza do domu svojho strýka. Dom je pomerne podivný a plný záhad, keďže chlapcov strýko je praktizujúci čarodejník, podobne ako jeho susedka. Aj Lewis, hrdina príbehu, sa teda čoskoro začne priúčať mágii, aby strýkovi mohol pomôcť v pátraní po nebezpečných hodinách, ktoré by mohli spôsobiť koniec sveta. Svoj námet čerpá v rovnomennej knihy z roku 1973, ktorú napísal John Bellairs a ilustroval Edward Gorey. Kniha je určená mladému čitateľovi a okrem sveta mágie predstavuje čitateľovi aj strašidelný príbeh. Film a kniha sa v istých detailoch líšia, tvorcovia napríklad zmenili niektoré základné charakteristiky postáv, aby výsledok ladil s Goreyho pôvodnými ilustráciami. Identita pôvodného záporáka takisto bola zmenená, čomu boli prispôsobené niektoré scény a dejové odbočky. Vo výsledku však ide o pomerne vydarenú a vernú adaptáciu, ktorá navyše lahodí oku. Podľa súčasných informácií sa nechystá pokračovanie. Na druhej strane kniha predstavuje prvý diel dvanásťdielnej série. Po smrti autora v roku 1991 v písaní série až do roku 2008 pokračoval Brad Strickland.

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára