pondelok 24. júla 2023

Kamienok, čo strhne lavínu | Miss Percy's Pocket Guide

Autor: Quenby Olson
Názov: Miss Percy’s Pocket Guide (to the Care and Feeding of British Dragons)
Séria: Miss Percy’s Guide
Diel: prvý
Špecifikácia: fikcia o žene, ktorej do života vletí drak a odvtedy už nič nie je rovnaké
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.15

 

“How were others to know that beneath her cloak of adept composure there existed a panicked thing, alternately crying and screaming and longing for a nap and all while craving something glazed in sugar?”

 

Slečna Mildred Percyová vedie úplne jednoduchý život. Nikdy sa nevydala a po smrti otca odišla žiť k svojej vydatej sestre, aby sa jej starala o domácnosť a aj o deti. Vplyvom uzavretého života a „starostlivosti“ svojej sestry Diany samu seba presvedčila o tom, že nemá sny, netúži po dobrodružstve a je spokojná s tým, ako (ne)žije. Jedného dňa zdedí truhlicu plnú záhadných predmetov a papierov a uvedomí si, že život núka viac...

Americká autorka Quenby Olson zasadila dej svojho románu do Anglicka. Presnejšie na anglický vidiek, kde každý každého pozná a kde celá komunita prežíva radosti a hlavne starosti úplne všetkých. Kde sú klebety jedinou prípustnou voľnočasovou aktivitou. Kde musíte žiť určitým spôsobom, inak vyvoláte pohoršenie. Je to aj táto spoločnosť a tieto nepísané pravidlá, ktoré urobili z Mildred to, čím je. Ustráchaná, utiahnutá a vo svojom vnútri smutná žena.

Mildred je skôr typová hrdinka. Štyridsiatnička, ktorá je unavená životom, ale presvedčená o tom, že je príliš stará na to, aby s tým ešte niečo dokázala urobiť. Tak dlho žila v područí dominantnej sestry, že uverila všetkému, čo jej hovorila. Najmä tomu, čo hovorila o nej. No a potom má Mildred toľko drzosti, že dedí po nedávno zosnulom prastrýkovi, o ktorom nikto z nich nepočul celé desiatky rokov. Je to práve toto dedičstvo, z ktorého sa vyliahne malý dráčik, ktorého deti pomenujú Fitz

Napriek prítomnosti draka však nejde o fantasy. Vo svojej podstate je to klasická vzťahová fikcia. Opis životnej cesty obyčajnej ženy, ktorá si náhle uvedomuje, že naozaj môže od života aj niečo očakávať. Objavenie draka zapôsobí ako príslovečný kamienok, ktorý strhne lavínu. Neskôr sa z okrídleného stvorenia stane niečo na spôsob exotického domáceho miláčika, o ktorého sa chce Mildred postarať.

“It was once a commonly-held belief that dragons were nothing more than creatures pocketed into the realm of myth and fairytale. But man also once believed the Earth to be flat, and that we sat with prim and unswerving confidence at the center of the universe. Now it is merely man himself who believes himself to be seated at the center of everything.”

Kniha je orientovaná predovšetkým na Mildred a jej život. Takže dej je pomalší a pomerne detailný, čo nenadchne každého. Tí trpezlivejší sa ponoria do tej klasickej vidieckej spoločnosti, ktorú autorka stvorila ako fádnu a stereotypnú kulisu. Aby ešte viac poukázala na to, že takých Mildred človek nájde neúrekom. Možno aj samotný čitateľ je ako Mildred. Postava taká utiahnutá a opomínaná, až sa z nej vlastne stal kus nábytku.

Aj vďaka tomu je jednoduché obľúbiť si hlavnú hrdinu. Potrvá sotva pár strán, aby jej čitateľ začal držať palce. Občas bude mať dokonca nutkanie zatriasť ňou, ale to už patrí k emocionálnemu pôžitku, ktorý autorka svojím príbehom sprostredkováva. Rozprávanie je vďaka tomu pomerne výživné, hoci čo sa týka prekvapivých zvratov skôr chudobnejšie. Objaví sa tu niekoľko napínavejších okamihov a niekoľko dokonca akčných. V ich srdci väčšinou stojí drak Fitz.

Celkovo sa však dá povedať, že kniha je hlavne o postavách, tiež o spoločnosti a o túžbach. O snívaní a o odvahe natiahnuť sa a pokúsiť sa získať to, po čom srdce najviac túži. Najväčšou výhodou je však to, že by to mohol byť príbeh o komkoľvek. Olson v ňom apeluje hlavne na fakt, že nikdy nie je neskoro snívať. Dobrodružstvo je možno bližšie, než si myslíme. Hoci občas má podobu podivného kameňa, z ktorého sa nakoniec vyliahne drak.

Kniha Miss Percy’s Pocket Guide neponúka veľkolepé dobrodružstvo. Miesto toho rozpovedá pomalý a hutný príbeh plný emócií o jednej smutnej žene. Tá verí, že už nemá nárok na šťastie alebo na sny či túžby. Čo zmení až objavenie sa draka. Ten zafunguje ako to niečo, čo sa musí zmeniť, aby človek konečne otvoril oči. Tí, ktorí majú radi príbehy o postavách a obyčajných životoch, budú nadšení. Tí vyhľadávajúci veľkolepé akčné výpravy sa v niektorých momentoch budú možno až nudiť.


 

 

oficiálna anotácia:

Miss Mildred Percy inherits a dragon.

Ah, but we’ve already got ahead of ourselves…

Miss Mildred Percy is a spinster. She does not dance, she has long stopped dreaming, and she certainly does not have adventures. That is, until her great uncle has the audacity to leave her an inheritance, one that includes a dragon’s egg.

The egg - as eggs are wont to do - decides to hatch, and Miss Mildred Percy is suddenly thrust out of the role of “spinster and general wallflower” and into the unprecedented position of “spinster and keeper of dragons.”

But England has not seen a dragon since… well, ever. And now Mildred must contend with raising a dragon (that should not exist), kindling a romance (with a humble vicar), and embarking on an adventure she never thought could be hers for the taking.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára